Leta i den här bloggen

onsdag 9 oktober 2013

Bukowskis Market är marknadsledande

Bukowskis Market är det auktionshus som är marknadsledande  i Sverige när det gäller försäljning av konst och antikviteter via internet.

Bukowskis grundades 1870 av den landsflyktige polske adelsmannen Henryk BukowskiHan introducerade katalogiserade kvalitetsauktioner i Sverige. 


Det är riktigt trevligt att besöka Bukowskis Market även om det är en salig röra. Företaget är populärt,  alla vill lämna in där. Nästan varje gång ser jag antikhandlare vid inlämningen, inte så konstigt, auktionshuset får i särklass bäst betalt. Det är stora prisskillnader både mellan auktionshusen i Stockholm och övriga landet. Det är inte ovanligt att det skiljer 1000-lappar mellan likvärdiga föremål. Kön vid inlämningen är ofta väldigt lång, även vid utlämningen är det nästan jämnt kö.
Redan ute på gården är det kaotiskt..






Olof och David Brolin byter några ord.


Jag gjorde en kort intervju med David Brolin som är den som ansvarar för inlämningen på Bukowskis Market i Stockholm. David är en av de väldigt unga personer i inlämningen som har imponerat på mig när det gäller kunskap. Det kan inte vara lätt att arbeta vid inlämningsdisken på ett företag som Bukowskis, tänk er vilket mängd föremål av skiftande slag som man hanterar. David berättar att han har gått den långa vägen till kunskap (trots sin relativt låga ålder). Hans far hade ett auktionsföretag, så man kan väl säga att han fått kunskapen med modersmjölken. Jag frågade inom vilka områden han hade specialkunskap, han berättade att vapen och keramik ligger honom extra varmt om hjärtat.
David berättade att företagets specialister fortlöpande utbildas inom sina områden, vilket gör att företagets kunskapsbank är under ständig tillväxt. Han berättade att 200-300 auktioner klubbas varje dag. Vi pratade lite om prisbilden på Bukowskis / andra auktionhus. David tror att en av anledningarna till att Bukowskis får så bra betalt är det varierade utbudet som gör att många inredare handlar på Bukowskis. Man kan i stort sett köpa allt som man behöver till en rolig inredning på ett och samma ställe. Bukowskis Market tar in hela hem till försäljning vilket borgar för ett bra utbud.

En annan anledning den höga prisnivån är att man har väldigt bra utländska köpare.

Vi pratade lite om förfalskade antikviteter, David sa med ett leende på läpparna att man inte tar emot skänkar med påklistrade romber. Han har nog läst vad jag skrivit om ett konkurrerande auktionshus i samma stad.

Visst har jag ibland hittat knasigheter på Bukowskis auktioner också men förhållandevis sällan om sanningen ska fram. Jag har hittat någon ombyggt överskåp, men då mycket sällan på Bukowskis i Stockholm. Det är ofrånkomligt med den mängden föremål som Bukowskis hanterar att det inte blir ett och annat fel ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar