Leta i den här bloggen

onsdag 10 oktober 2012

Helt galna auktionsresultat!

Att det har gått utför med prisbilden på allmoge, har väl de flesta upptäckt vid det här laget. Men det händer märkligare saker än så.

Jag ska ge ett exempel.
Ett och samma Jämtskåp har sålts vid flera olika tillfällen, tidsperiooden det handlar om är ca. 1 år. Sist det var ute till försäljning var häromdagen på Uppsala Auktionskammare.
Första gången skåpet såldes på auktion var det Mårtensson Auktionsfirma som höll i klubban. Skåpet såldes till en dam i publiken för 150 000 kr.
Andra gången samma skåp säljs på auktion är det Mårtensson Auktionsfirma som säljer igen. Priset blir ca. 80 000 kr, och klubbas till en person i publiken.
Sedan dyker skåpet upp igen, nu med fast pris på Mårtenssons hemsida.
I augusti på månadskvaliten hos Uppsala Auktionskammare bjöds skåpet ut, utropspriset var 20-25000kr, skåpet återropades.
I veckan har samma skåp sålts ytterligare en gång hos Uppsala Auktionskammare, klubbat pris 13 000 kr!
Vi får hoppas att det har nått slutkund den här gången.

Vad är det som händer?
Har de höga auktionspriserna i Jämtland varit ett spel för gallerierna?
Har "budtrisse" varit i farten?
Har ägarna suttit i publiken och bevakat?
Har någon tagit en sådan stor förlust ? (137 000 kr om man räknar från första auktionen till den sista)
Hur kan någon släppa skåpet för 13 000 kr?

Det är en märklig värld. Jag vet inte vad som har hänt, jag kan bara spekulera. Jag får väl säga som Knut Knutsson brukar säga i Antikrundan: "Skåpet är värt....." i det här fallet mellan 13000-150000 kr.

Skåpet har dessutom gått från att vara originalmålat med exportförbud till att vara retuscherat utan exportförbud på ca. 1 år!

Mårten Mårtensson från Kall i Jämtland utsågs till  årets bästa auktionist av tidningen Antikvärldens läsare 2007.

Här är skåpet när det bjuds ut hos Mårtenssons
Och här är en länk till när skåpet såldes på Auktion 16 okt. 2011 på Tengens.

Är det inte en fascinerande värld?

En anställd på Mårtenssons Auktionsfirma har hört av sig, och skriver:

Har kontrollerat lite fakta angående skåpet i fråga.
Skåpet har mycket riktigt försökts säljas på Auktion i Jämtland 2 gånger och senare till ett fast pris. Säljaren till skåpet har haft ett satt pris på skåpet som inte uppnåddes i Jämtland. Senare har säljaren valt att sälja det i Uppsala i tron att det skulle ge högre pris där!! Det är allt jag vet.

Med vänlig hälsning
Lars-Olof Halvarsson
Detta var innan jag började hjälpa Mårten på heltid!

Bilden är hämtad på Uppsala Auktionskammares hemsida.

22 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är mycket märkligt.
  Och misstänksam blir jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en märklig historia.Vem blir inte misstänksam?

   Radera
 2. Vad säger man det är synd om inlämnaren.. Va på plats när Mårten sålde skåpet båda gångerna första gången slog dom skåpet på Gerd Halvarsson som idag jobbar åt Mårten med sina söner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det synd om inlämnaren, vem det nu var.

   Radera
 3. Verkligen skumt måste jag säga. Spännande inlägg. Men man blir väldigt fundersam.

  SvaraRadera
 4. Skumrask affärer eller ej... synd om den sista säljaren, för 13000 känns oförskämt billigt... även konstigt att det exportförbud kan ändras så snabbt? Bra undersökande inlägg. Tack!

  SvaraRadera
 5. Bra blogginlägg. Det förekommer mycket skumrask affärer på auktioner. Det är bra att ni tar upp det.

  SvaraRadera
 6. Tack alla som kommenterar, det är alltid lika roligt att få respons för det man skriver. Nog är det skumt så det förslår, men jag har ingen aning om hur det har gått till. Jag kan bara referera till fakta i detta sammanhang. Men det kanske är någon av er läsare som är mer insatt. Skriv gärna en kommentar.

  SvaraRadera
 7. Kanske ni ska fråga på auktiosfirman och göra dem uppmärksamma på er fundering. Kanske finns det en helt naturlig förklaring och inget skumt alls finns med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en bra idé att kolla upp hur det ligger till, annars är väl risken att det är bara skvaller.

   Radera
 8. Fakta eller Skvaller?
  I mina ögon är följande fakta.
  1. Skåpet klubbades för 150 000 kr, till en dam i publiken.
  2. Skåpet bjöds ut ytterligare en gång på auktion och klubbades för ca. 80 000 kr.
  3. Skåpet har bjudits ut till fast pris.
  4. Skåpet är sålt på Uppsala för 13 000 kr.
  Sedan är det upp till var och en att göra sin bedömning.
  Jag ställde också en fråga, vad är det som händer?
  Är det någon som har en förklaring till hur detta har gått till får ni gärna göra ett inlägg här på bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min teori. Mycket av de kulturarv vi har idag och har haft säljs utomlands. Eftersom vissa möbler har kulturstämpel kan man med enkla retuscheringar och ändringar i möbeln, (naturligtvis snyggt gjort) få bort stämpeln. Man tänjer på så sätt på regler och gränser.
   Ett annat mycket väl beprövat sätt är att frakta all allmoge över gränsen ill Norge eller Finland. Därifrån kan man skicka det vidare. Det är inte så stor koll.
   Vi håller på att tappa vårt kulturarv, precis som Kina/Japan med sina gamla alster. Önskar att uppköpare slutar att köpa på auktion. Att det blir strängare regler för all export av möbler. Och bättre kontroller. Samt att uppköpare skaffar andra yrken. Det var bättre förr när man hade bonnauktioner i varje by.

   Radera
  2. Ett tillägg till förra inlägget: Ett 1700-talsskåp som är omgjort blir billigare och billigare att köpa i Sverige. Men utomlands har de ingen koll på äkta eller omgjord, varpå man kan få mycket pengar!.
   Om du är uppköpare av allmoge eller säljer utomlands. Värna om ditt land. Tänk inte bara med plånboken utan tänk på vårt arv och historia som går förlorad. Tänk om!!

   Radera
 9. Hej Olof Ingvar

  Har kontrollerat lite fakta angående skåpet i fråga.
  Skåpet har mycket riktigt försökts säljas på Auktion i Jämtland 2 gånger och senare till ett fast pris. Säljaren till skåpet har haft ett satt pris på skåpet som inte uppnåddes i Jämtland. Senare har säljaren valt att sälja det i Uppsala i tron att det skulle ge högre pris där!! Det är allt jag vet.

  Med vänlig hälsning
  Lars-Olof Halvarsson
  Detta var innan jag började hjälpa Mårten på heltid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar, det förklarar en del om hur det har gått till.
   Men jag ska poängtera att det inte är Olof som har skrivit detta blogginlägg, utan hans bättre hälft. MVH/ Ann-Kathrine

   Radera
 10. Anonym10 oktober 2012 20:36
  Vad säger man det är synd om inlämnaren.. Va på plats när Mårten sålde skåpet båda gångerna första gången slog dom skåpet på Gerd Halvarsson som idag jobbar åt Mårten med sina söner.

  Tycker att detta svaret är tillräckligt för att veta vad som försigår i auktionsvärlden, jag tycker det är för jävligt rent ut sagt även om man vet om att det fungerar så här. När ska denna bransch saneras av både säljare och köpare och jag har tröttnat ur på detta förfarande som finns överallt men jag själv är inte längre med och sponsrar skumrask utan jag köper av privatpersoner istället till fasta priser.

  SvaraRadera
 11. Det verkar som om mitt blogginlägg kanske har nått berörda parter hos Mårtenssons Auktionsfirma.
  Jag kan se att de länkar som jag har lagt upp till Mårtenssons, inte längre finns tillgängliga. Det hade legat ute under mycket lång tid men är nu raderade.
  Är det en tillfällighet att de raderas just nu?
  Om någon är intresserad så har jag sparat filerna i sin helhet.
  Och som sagt om någon kan berätta om turerna, är ni välkomna.

  SvaraRadera
 12. Du anonym fråga auktionsfirman så kanske du får svar ?? då kanske du kan lägga energin på nått annat istället........

  SvaraRadera
 13. Om inlämnaren har har satt ett lägsta pris.. Måste man väl sätta detta som utrops pris eller åtminstonde säga att skåpet gick tillbaka. Hur kan man ens komma på tanken och slå det i plubliken på en som "jobbar" åt sig?

  Sedan kan man fråga sig hur kan kunden får sätta ett sådant högt pris på skåpet? Om man har koll som auktionsfrima så vet man att detta skåp inte är värt 150 000 kr

  Dock borde skåpet ha kostat mer än 13 000 kr men det blir tyvärr så här med objekt som kommer ut flera gånger, detta är inte första gången något liknade händer, och förmodligen inte sista...

  SvaraRadera
 14. Fantastiskt att detta skåpet som INTE har kvar sin orginalmålning på sidorna och volangerna/draperingarna är också "nymålade" har kunnat vara orginalmålat från början och kostat 150 000 på auktion hos Mårten. Han om någon har väl sett massor av orginalmålade jämtskåp??? tycker att värderingen i Uppsala skvallrar rätt bra om statusen på detta skåp och priserna har "stabiliserats".

  SvaraRadera
 15. Grattis Olof
  Detta inlägg ligger på en av dom största antik bloggarna i USA

  SvaraRadera
 16. nu verkar det som Mårtenssons auktionsfirma blivit uppköpta av bröderna Halvarsson, om man ska kolla på deras hemsida. :s

  SvaraRadera