Leta i den här bloggen

fredag 4 oktober 2013

Antikt och Retro hos Tordenskiold


Vi har besökt Tordenskiolds Antikvitetshus i Trondheim. Det är en s.k brukthandel, läs loppis på svenska. Butiken ligger i centrala Trondheim med adressen Fjordgata 32.
Här blandas antikviteter och retroföremål i en salig blandning. IngerLise och Roar Follestad har drivit brukthandel sedan 1974. Antikvitetshuset Tordenskiolds har funnits sedan 1989, så man kan väl säga att det är en mer eller mindre en institution i Trondheim. 

Trevliga retrostolar från 50-talet
Antikviteter och retro sida vid sida det får de två bilderna som följer illustrera. Bakom 50-tals lampan hänger en antik korg i svepteknik av en modell som man ofta ser i Norge. Det finns påfallande mycket Svenska föremål i de Norska butikerna. Här nedan ser ni en s.k Husebyspegel.Lysterglas från Eda verkar populärt i Norge.Priserna är höga om man jämför med priserna i Sverige. Rotkorgen på bilden här nedanför är ett typisk norsk rotarbete.


Roar som ni ser på bilden pratade om att man ska försöka sälja företaget, men så har snacket gått under lång tid, redan 2010 hörde vi talas om att man försökte sälja. Så vi får se hur länge det dröjer innan han får stänga dörren för sista gången. Roar säger att lönsamheten har sjunkit och att internet har tagit över. Det har blivit allt svårare för traditionell antikhandel att hävda sig i konkurrensen. Så det ser likadant ut i Norge som det gör i Sverige.

Har ni inte besökt Trondheim är det verkligen något vi rekommenderar, ett rikt kulturliv, fantastiskt fin miljö och vacker natur. Två saker man absolut måste göra om man är i Trondheim är att besöka Nidarosdomen och man måste gå till Ravnkloa och äta räkor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar