Leta i den här bloggen

lördag 9 maj 2015

Pottskåpsaffären..


Det har varit tyst från min sida om den s.k pottskåpsaffären. Jag har avvaktat att SKAF ska fatta något beslut i frågan om vad som ska hända med de två fuskande antikhandlarna. Ska säga att jag väntar fortfarande.
Besökte Kungliga huvudstaden i veckan och blev varse att det florerade rykten i antikhandlarkretsar att jag hade backat då det gäller pottskåpen, vilket jag naturligtvis inte har gjort. Jag har bevis för att det är samma skåp som såldes på Stockholms Auktionsverk som sedan bjöds ut på Antikmässan i Älvsjö. Allt prat om ett tredje pottskåp är oväsentligt.
Det är två SKAF medlemmar inblandade i pottskåpsaffären. En köpte skåpen på Stockholms Auktionsverk. Den andra bjöd ut dessa till försäljning på Antikmässan i Älvsjö.

Jag filar redan på nästa blogginlägg om denna affär.

Länk till mitt tidigare blogginlägg Klicka Här
Länk till Aftonbladets artikel Klicka Här

37 kommentarer:

 1. Hej,
  Bra att du inte släpper greppet om detta! Helt klart att det är samma skåp. Har sett dom både på auktionen och på mässan. Det är exakt samma skåp.
  Kör hårt!
  Väntar fortfarande på att Pontus S skall skriva del II om den här affären på sin blogg. Han har lovat att göra det och jag hoppas han håller löftet. Om inte . . . .
  AL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag släpper inte greppet, har avvaktat beslut från Skaf:s styrelse. Om man inte agerar nu gör man det aldrig, och då sätter man spiken i kistan för gott när det gäller seriös antikhandel.

   Radera
  2. Ska tillägga att efter allt stöd jag har fått inte minst från medlemmar i Skaf känns det meningsfullt. Många tycker att de senaste årens utveckling har gått i fel riktning, fusket har eskalerat och har nu nått den absoluta toppen.

   Radera
 2. Tveklöst samma skåp. Hela branschen väntar med spänning på vad som ska hända. / Lars

  SvaraRadera
 3. Tyvärr tror jag vi får vänta. Dom (SKAF) hoppas nog att detta skall blåsa över. Får jag vara med och bestämma så kommer det inte att blåsa över förrän det är utrett.
  Helt klart är att det är bedrägligt - enär Thunér annars bara skulle behöva visa upp det tredje skåpet så skulle saken vara ur världen.
  Tyvärr för honom så finns det inget tredje skåp.
  Anders L

  SvaraRadera
 4. VET att Thunér ombads av juryn innan mässan öppnade att ta bort skåpen eftersom dom var "tveksamma". Vilket han INTE gjorde . . . .
  Kanske läge att fråga jurymedlemmarna om hur detta gick till?
  AL

  SvaraRadera
 5. Vad jag kan förstå är ärendet redan behandlat i styrelsen med skärpta utställningsregler och hårdare nypor hos mässjuryn som följd. Däremot har jag inte hört någon sanktion mot vederbörande inblandad i affären. I det fall att styrelsen för SKAF har konstaterat att det är en förfalskning som har sålts på den jurybedömda mässan med förespegling " äkta" antikvitet så måste man reagera kraftfullt och konsekvent. En konstaterad förfalskare misskrediterar inte bara mässan utan även hela föreningen och alla dess medlemmar. Då finns bara en väg att gå för att rädda dess anseende och det är att rensa bort de aktörer som inte är hederliga. Uteslut ohederliga och förfalskande företag och personer både från Föreningens medlemskap och från deltagande i jurybedömda mässor under minst två år. Först då blir sanktionerna tillräckligt starka för att avskräcka en upprepning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kalle för att du i denna känsliga fråga är så rakryggad att du går ut med ditt namn. Instämmer i allt du skriver. Kan tillägga att jag har erbjudit de styrelsemedlemmar som på något sätt är tveksam till att det rör sig om samma skåp, att se delar av mitt bildmaterial, för att man ska undanröja eventuella tvivelsmål. Ingen förutom ordföranden har velat se bilder.

   Radera
 6. All heder åt Epok Antik för Erat ställningstagande! / Karin

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Tack för att du orkar och vill hålla kvar i detta. Även om jag inte är någon storsamlare så är jag ändå en intresserad samlare som starkt ogillar det fusk som brer ut sig, så pass att samlarlusten får sig en törn. Och det kan väl ändå inte vara branchens mening.
  Självklart möter jag oerhört seriösa och genuint intresserade handlare, heja åt dem.

  Med vänliga hälsningar från Eva Solid

  SvaraRadera
 8. Vore intressant att få ta dela av bildmaterialet.

  Anders Lehman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders,
   Ta kontakt med mig privat.
   sankt.olof@hotmail.com

   Radera
 9. Tack Olof för att du står på dig.
  Tack också till Epok Antik för att ni står upp
  mot fusket inom antikbranschen.
  Hoppas att SKAF tar sitt ansvar och
  Mvh Lena Ekholm

  SvaraRadera
 10. Som jag ser det är det två olika problem, som diskuteras:
  Dels frågan om två pottskåp, som presenterades i en SKAF-monter, senast på Antikmässan i Stockholm.
  Dels frågan om det alltmer utbredda fusket i branschen i allmänhet och då i synnerhet på mässor, främst på jurybedömda mässor.

  Problemet med kvalitén på mässorna är i första hand en fråga för mässledning och jury, eventuellt med medverkan av SKAF.

  Problem med kvalitén i SKAF-montrarna är också en fråga för mässledning och jury, men främst en fråga för SKAF, då medlemskap i SKAF är en kvalitetsgaranti gentemot kunder. Brister härvidlag skadar medlemmarna i SKAF. Åtgärder mot de allmänna problemen i branschen kan vara befogade, men har inget att göra med de speciella problem SKAF står inför, som en garant för kvalité och etik i kontakter med kunder. Att blanda samman den allmänna kvalitéten på mässor med kvalitéten i SKAFs montrar gör motiven för SKAFs existens svaga.

  När det gäller den numera världsberömda ”pottskåpsaffären” måste vissa klargöranden komma. Oenigheten beträffande antalet pottskåp kan vi lämna därhän!!

  När det gäller de två pottskåp, som visats på mässor hävdar utställaren att de är ett par tillverkade på 1760-tal. Om det är så är hela frågan ur världen. Då blir varje åtgärd från SKAF både obegriplig och missriktad.
  Om det är som det hävdats på denna blogg, kommer saken i ett helt annat läge. Ett förtydligande från i första hand SKAF och i andra hand juryn på denna punkt är väl inte för mycket begärt. Hela branschen och i synnerhet antikhandlarna skadas av spekulationer i denna fråga. Frågan om pottskåpen var ett samtida par eller inte är ju inte precis kvantfysik. Kan vi få ett besked på en rätt enkel fråga?

  Om åtgärder, som är föranledda av ”pottskåpsaffären” medför merarbete eller andra olägenheter för antikhandlare, i synnerhet i SKAF, så faller åtgärden väl lämpligen under rubriken kollektiv bestraffning. Lämplig nu som i de flesta fall är antagligen att åtgärda problemen där de uppträder. Låter som en gammal lärare, är nog det!
  Kalle Möller är troligen en lösning på spåren.

  Med vänlig hälsning/Landsortpensionär som lever rätt gott

  SvaraRadera
 11. Tack Jan-Erik Öhgren för att du skriver en kommentar. Det är väldigt många som tycker och tänker, men få som vågar agera i denna känsliga fråga, i synnerhet om man är antikhandlare i SKAF:

  Håller helt med dig om att problematiken gäller på två plan. Dels det allmänna antikfusket men även det fusk som två av SKAF:s medlemmar har ägnat sig åt.

  Ang. pottskåpen.
  Nu är det inte bara på Älvsjömässan som dessa pottskåp har bjudits ut till försäljning. De var ute till försäljning redan på Grand Antiques, den mässa som till sin helhet arrangeras av SKAF.
  Jag har en skärmdump från säljarens internetsida, med bild på dessa pottskåp tagen på Grandmässan. Tyvärr kan jag av upphovsrättliga skäl inte publicera denna dump, men den finns att se för berörda parter om intresse finns. Kan tillägga att bild med vidhörande text försvann från säljaren sida samma dag som Aftonbladets artikel publicerades. Och man kan ju fråga sig varför?

  FAK stod inför samma problem för några år sedan då fusk uppdagades i en medlemsmonter på Älvsjömässan. Ordföranden i FAK tog redan på mässan tag i problemet. Säljaren förbjöds att ha felaktiga föremålsbeskrivningar på sina saker.Senare uteslöt man den fuskande handlaren från föreningen. FAK agerade på ett kraftfullt och rakryggat sätt med ett fokus på den policy som föreningen har.

  Önskvärt ur konsumentsynpunkt är att SKAF agerar på ett liknande sätt, med sanktioner för de fuskande två.

  SvaraRadera
 12. Branschorganisationer för Antikhandlare.
  SKAF - Sveriges Konst- och Antikhandlareförening
  FAK - Förenade Konst- och Antikhandlare

  SvaraRadera
 13. Är antikintresserad, handlar ofta på antikmässor, tycker att det skönt att det finns så stort utbud. Att någon med kunskap har gjort jobbet med att välja ut föremål, frågan är om man vågar köpa dyrare föremål i fortsättningen? Mvh Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin,
   Det finns många duktiga antikhandlare som inte fuskar. Om föreningarna tar sitt ansvar och lever upp till sin policy ska det inte vara någon risk att handla av SKAF eller FAK medlemmar. Men man måste helt klart sätta ner foten och bekämpa det allt mer utbredda fusket inom antikbranschen, aktörerna som fuskar är tack och lov i minoritet.
   Den enda Antikmässa som idag är så gott som fri från fusk är Brösarpsmässan. Ett och annat föremål slinker nog igenom där också, men då är det ett olycksfall i arbetet.Alla kan göra fel, även antikhandlare, men då borde man kunna förvänta sig att felen rättas till.

   Radera
 14. Jag tycker att det mest anmärkningsvärda i denna soppa är, om det stämmer att juryn hade bett Tune'r att ta bort pottskåpen innan mässan började? Han gör det inte men vinner ändå priset som mässans bästa monter.?.? nu vet jag inte om juryn också är med och utser bästa montern men tänk att bli belönad för att fuska och dessutom med juryns vetskap, hoppas verkligen inte det ligger någon sanning bakom detta. Har sagt det förut, uteslutning från skaf och från mässan framöver är det enda straff som ger branschen sitt ansikte åter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var kvalitétsjuryn som dömde ut pottskåpet och en annan jury som delade ut pris för bästa monter.

   Radera
 15. Kanske läge att göra SVT och Uppdrag granskning varse om detta. Nu kör dom Lauritz.com ikväll och det vore väl intressant om tog sig an Thunér.com också.
  AL

  SvaraRadera
 16. Håller med föregående, kan man som expert på Antikrundan bli avskedad
  Pga. Medverkan i reklamfilm, borde det väl inte gå så mycket bättre om
  Man ägnar sej åt bedrägerier / förfalskningar i det område man i SVT skall
  Jobba som antikexpert. En fortsatt medverkan i Antikrundan vore väl
  En billig dumstrut på SVT.s flaggskepp eller ?. Och så har vi SKAF som tiger som muren, deras tystnad tycker jag visar på vart dom står när det gäller heder och
  Handlingskraft. Tänk att en persons omdöme skall behöva negativt belasta en
  Hel bransch, det pratas om den här skandalen överallt där antikviteter står i fokus.
  Tråkigt att man inte kan stå för sitt handlande.......

  SvaraRadera
 17. Läs Pontus S senaste blogginlägg där han effektivt styr undan kritiken mot de falska pottskåpen och istället förnöjsamt och riktigt kastar skit på Lauritz.com. Han och felr med honom hoppas nu att Pottskåpsaffären hamnat i glömska.
  Tror inte det, och hoppas att ni på St Olof kör vidare med detta case. Finns mer att hämta vad jag förstår.
  AL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pottskåpsaffären har inte hamnat i glömska, den är på allas läppar. Finns inte en enda med intresse för antikviteter som inte har hört eller uppmärksammat denna affär. Alla väntat med spänning på hur SKAF ska agera mot de fuskande antikhandlarna. I glömska faller givetvis affären till slut men det kommer att ta mer eller mindre lång tid beroende på hur SKAF agerar i frågan. Om man får ett snabbt avslut, att medlemmar som fuskas kastas ut i kylan är nog saken relativt snart utagerad.Men om man drar det i långbänk får man räkna med att det både skrivs och pratas om dessa pottskåp ett bra tag framöver. Det finns mer att hämta.

   Radera
 18. Om inte de inblandade inkl. SKAF. Tar bladet från munnen är det högst
  Sannolikt att andra släpper annu mer ytterst besvärande uppgifter om
  Vederbörande, det tycks finnas en hel del,det florerar mycket nu i antikktetsar
  Och bland exklusiva köpare hör man.

  SvaraRadera
 19. Mejlade Erik Edelstam, ordförande i SKAF angående "pottskåpshoaxen" och fick sent om sider följande svar:

  "Styrelsen i SKAF kommer snart att göra ett uttalande i ärendet, i första hand till våra medlemmar. Innan dess varken vill eller kan jag ge några kommentarer.

  Mvh
  Erik Edelstam"

  - - -
  Styrelsen har tydligen möte i morgon, onsdag 20/5. Om det kommer ut något från det mötet? Betvivlar jag!

  Tacknämligt vore om man slängde ut den fuskande handlaren med badvattnet. Men det vågar man inte.
  AL

  SvaraRadera
 20. Styrelsen bör vid en bedömning av det välkända, ökända "antikhandelsföretaget" också ta med en del historiska mässhändelser från detta s.k. antikhandelsbolag. T.ex. förra årets patinerade och vidgjorda slagbord på Älvsjömässan, eller den s.k. orörda Hårlemansspegeln några åt tidigare på Älvsjömässan. Ett vrak till antikvitet kan från en del antikhandlare bli till originalskick hos en del handlare i A-laget. Tänk så många gamla stenskivor från manglar och affärsdiskar som har blivit till fantastiska skivor på byråar hos A-laget, enligt egen utsago från den anlitade "stenhuggaren".

  SvaraRadera
 21. Väljer man tiga eller sopa under mattan, så är SKAF en förening som säkert
  Tycker det är fel att ta medaljen av dopade idrottsmän också.
  Det börjar stinka falskhet, feghet känns som ett föråldrat gammalryskt beteende.
  Varningstext borde affischeras vid deras avdelning på mässorna, köptryggheten
  Hos SKAF har snart gjort sitt.

  SvaraRadera
 22. För att inte tala om det röda lacksåpet hos Thunér för ett tag sedan. Stank nymålat lång väg. Utpris närmare millen. Vart tog det vägen sedan. HAr har en hel del att sona den lille östgöten . . . .
  Vem listar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan nog lista, men jag tycker att vi ska avvakta och se hur SKAF behandlar frågan.
   Det finns lite olika scenarier.
   1. Thunér gör en pudel och offrar en förfalskande kollega. Han har helt enkelt gått på en blåsning vilket alla kan göra.
   2. Att förfalskarna 2 kastas ut ur SKAF.
   3. Att SKAF väljer att blunda och tror att det hela ska blåsa över.
   4. Thunér emigrerar till England

   Radera
  2. Scenariot att Thunér har rätt och ni har fel finns inte menar ni?

   Radera
  3. Scenariot att Thunér har rätt finns INTE då det gäller pottskåpsaffären.
   Det är samma pottskåp som försåldes på Stockholms Auktionsverk som bjöds ut på Antikmässan i Älvsjö.

   Radera
 23. Om scenario 3 blir fallet kan jag förmedla en lista som kan ge Janne J material
  till en hel programserie...

  SvaraRadera
 24. Vi får hoppas att förnuftet segrar vilket jag hoppas och tror att det gör.

  SvaraRadera
 25. När krubban är tom bits hästarna, vilket detta kommentarsfält visar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med mun full - på höga hästar...

   Radera
 26. Om man ska jämföra den här skandalen med hästar, kan man väl säga att han
  Har galloperat i nästan alla lopp / mässor så nu är väl den totala målgången
  Ett faktum, både för kusken och stallet.

  SvaraRadera