Leta i den här bloggen

onsdag 17 juli 2013

Auktionstips - Sommarens bästa gårdsauktion i Ångermanland. Nätra 21-23 Juli.

Sommar och Auktioner är något speciellt, därför vill vi på Sanktolofs blogg tipsa om en riktigt bra gårdsauktion i Ångermanland, förmodligen sommarens BÄSTA! Auktionen hålls i två dagar, den 21:a och den 23:e Juli. Det är Åke Auktioner som har auktionen i Nyland, Nätra. Titta in på deras hemsida, där kan ni se delar av auktionsgodset. Förutom riktigt bra allmoge säljs det en hel del trevliga retroföremål.

En fantastisk fin Ångermanländsk sengustaviansk skänk är en av godbitarna på auktionen. Slutpriset bör ligga någonstans mellan 75-100 000. Nu har "Samlaren" som annonserat i ortspressen i ca. 5 års tid, efter en liknande skänk, chansen att äntligen få förvärva en dylik.

Mycket vacker säng av den skicklige Ångermanländske storsnickaren Per Westman.


4 kommentarer:

  1. Jag förstår att ni kommer att bjuda minst 50 000 kr för skänken - och då är det ju ännu billigt enligt er bedömning. Jag skall meddela smålänningen att det inte är lönsamt att gå in i budgivningen.
    Sune

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sune du får ursäkta mig, men nu förstår jag ingenting????
      Jag såg det som en service till mina läsare att tipsa om en bra auktion. / Ann-Kathrine

      Radera
  2. Hej S:t Olof...hjälp mig lite nu...jag har ett par dörrar av Westman och har en liten amatörmässig känsla för hans snickeri...men jag ser inget av Westman i sängen på bilden...dekorelementen med rosettbanden ovanför ryggstödet ser ut att vara standardsnickeri och kanske senare tillagda och skalar man av dem så är det en helt vanlig gustaviansk säng...eller har jag helt fel...finns det en ordentlig signering eller proveniens på sängen...det här brukar ju du vara duktig på...??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kära anonym,
      Vi tar en kort genomgång av denne storsnickare Westman.
      Vi har genom åren sett ett antal sängar av just Westman.
      Den s.k. Gustavianska sängen var utan tvekan den möbel han tillverkat i störst antal. Han var variationsrik i sitt snickeri av sängar, jag syftar då på dekoren, själva modellen av säng är alltid snarlik. Modellen på denna säng överensstämmer väl med de sängar vi tidigare har sett. Av alla de sängar som han och hans verkstad tillverkat åt torpare och bönder, så kommer inte alla upp i mästarklass. Produktionen har varit stor, och förmodligen så har man fått vad man har betalat för. Under hans tid i Burträsk kan man se att antal sängar av denna något enklare typ. I Murbergets samlingar finns en väldigt påkostat säng som tillskrivs Westman. Denna säng är dock av typen "Imperialsäng". Om du tittar i boken "Handens arbete och hjärtats tanke" av Maj-Britt Kristiansson sid. 61 och gör en jämförelse, ser du att samtliga dekorelement finns representerade. Stolparna stämmer väl överens, likaså krönet. Bandflätan är ett vanligt förekommande dekorelement hos Westman, ibland som dubbelfläta på utdraget. Ibland saknas den större flätan helt på utdraget. Knoppar och fötter är så gott som identiska på alla kända exemplar. Sängens ryggdekor brukar variera, ibland gjorde han motstående "gripar", ibland använde han sig av det vegetationselement som ni ser på bilden med diverse variationer.
      Westman signerade vanligtvis inte sina alster, men tack vare att han har gjort en hel del kyrkoarbeten som finns väl dokumenterade i kyrkoarkiven, så har man även kunnat knyta hans profana produktion till hans namn. Man kan därför skaffa sig god kunskap i hur han arbetade. Om du fortfarande är tveksam kan du kontakta oss privat. Vi har i många år forskat om just Pehr Westman, hans snickeri och leverne.

      Mvh sanktolof

      Radera