Leta i den här bloggen

tisdag 7 maj 2013

Hur kan det bli så fel?

Gång på gång hittar jag fel i auktionsbeskrivningarna hos de stora auktionshusen Bukowskis och Stockholms Auktionsverk. Jag har pratat med representanter för båda dessa auktionskammare angående felaktiga auktionsbeskrivningar. Bukowskis representant säger att de har en hel stab med specialister och att man minsann inte gör fel och blir det fel någon enstaka gång  så är det ett olycksfall i arbetet. Jag fick också veta att man korrekturläste auktionsannonserna innan de publicerades. Stockholms Auktionsverk medger i alla fall att man ibland har undermålig katalogtext "Våra katalogiseringar kan i vissa fall vara bristfälliga. Vi jobbar med katalogtexterna hela tiden och försöker ständigt att göra dem bättre."

Detta bord finns nu till salu hos Stockholms Auktionsverk med följande katalogtext: "SOFFBORD, Illum Wikkelsö, attribuerat till Fredrik Schriever-Abeln, 1960-tal, underrede av betsad teak, skiva av röktonat glas,"
Hur kan detta bord vara av Illum Wikkelsö samtidigt som det är attribuerat till Fredrik Schriever-Abeln?  Det verkar som om man både vill ha livrem och hängslen.

Nu är det inte bara Stockholms Auktionsverk som skriver så i sin katalogtext utan även Bukowskis Market.
295954. SOFFBORD, Illum Wikkelsö, attribuerat till Fredrik Schriever-Abeln, 1960-tal.
Man kan ju undra var korrekturläsarna har tagit vägen?

I Nilssons möbler i Lammhults katalog "Se våra möbler" från 1970. Finns bildtexten till ett sådant bord som säljs av Stockholms Auktionsverk
Bildtexten lyder:
"Tillverkas i bangkokteak samt jakaranda eller valnötsfärgad teak och i ljus ek. 12 mm tjock kristallglasskiva, klarglas eller rökfärgad. Bordskivan är 135x87 cm, höjden är 52 cm. Formgivare Schriever-Abeln"

Länk till Bukowskis Market:
http://www.bukowskismarket.com/items/295954-soffbord-illum-wikkelso-attribuerat-till-fredrik-schriever-abeln-1960-tal
Länk till Stockholms Auktionsverk:
http://www.stadsauktion.se/1305/184977-soffbord-1960-tal/

Vill ni läsa mer om just detta bord och attribueringen rekommenderar jag den utmärkta bloggen Wanjas Varjehanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar