Leta i den här bloggen

fredag 10 maj 2013

Ännu en gammal bekant på Bukowskis

Har satt mig tillrätta med en kopp kaffe och tittar på katalogen för Vårens klassiska Auktion på Bukowskis. Auktionen går av stapeln 28-31 maj. Jag hittar mycket trevligt som ska gå under klubban. Som vanligt fastnar jag för lite äldre föremål, gärna från barockens era. Jag ser även ett fantastiskt renässansskrin, för att inte tala om den fina porfyrsamlingen som går under klubban. Det är Esbjörn Kronbergs porfyrsamling som säljs. Trots deras relativt ringa ålder så har de en enorm charm och är i sin stramhet så tidlösa att de passar i vilken modern eller antik miljö som helst. Sten och glasföremål har alltid fascinerat mig. Här nedan följer några av mina favoriter, tyvärr räcker plånboken inte till, men man kan ju få drömma lite.
Ett utomordentligt trevligt senbarock-skrivbord från Fredrik I:s tid. Alrotsfaneret är precis så mörk i färgen som jag tycker att den ska vara. Utropet 25 000- 30 0000 är mycket rimligt på en möbel som är från 1700-talets första hälft, men jag skulle bli förvånad om det stannar på utrop.

Detta helt underbara renässansskrin skulle jag inte ha något emot att lägga vantarna på, utrop 15 000- 20 000. Jag har haft ett snarlikt, fyndat i Norrland, men då saknades locket.

Esbjörn Kronbergs porfyrsamling går under klubban, dessa ljusstakar från tidigt 1800-tal passar in i vilken miljö som helst. Även om ljusmanschetter och kedjor saknas är de riktigt trevliga. Utrop 12 000- 15 000.

Som överskriften anger hittade jag även en gammal bekant. Denna kommod har en gång för längesedan varit i vår ägo. Kommoden kommer från Hälsingland och har en framtagen originalfärg. Då vi var ägare var den övermålad. Jag blev lite förvånad att se den på kvalitén. Bukowskis brukar normalt sett inte ta in den här typen av föremål till sin kvalité. Att kommoden är trevlig råder det inget tvivel om, lättplacerad och charmig. Däremot håller jag inte med den som har skrivit katalogtexten då man omnämner den som rokoko. För mig är detta senbarock, (bara en parentes) Utrop 6000-8000.

3 kommentarer:

 1. Gillar verkligen dina små "reportage", jag lär mig mycket och du skriver trevligt:)

  SvaraRadera
 2. Hej på er! Det här är Jenny från Varuträsk, Skellefteå som skriver... Kommer ni ihåg att förra sommaren fick ni besök av mig och mina två grannar? (Vi blev tokiga i det stora fönstret, köpte lådor, gamla böcker och knoppar osv osv)

  Nu är det så att vi planerar för en ny loppisrunda och vi siktar på att passera Graninge fredagen den 24/5, är det möjligen så att ni har öppet/är hemma då?

  Mvh Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni är välkommen vi ska ha grillfest och rock konsert den 25/5. Olof har gått och blivit rockmusiker på gamla dagar. Micke har öppet varje dag så här års. Vi är hemma även på fredag, kom in på en kopp kaffe när ni passerar.

   Radera