Leta i den här bloggen

torsdag 28 mars 2013

Högklassig allmoge på auktion i Dalarna

En känd allmogesamling av hög klass går under klubban hos Dalarnas Auktionsbyrå den 7:e april. Skänkskåpet här nedan är daterat 1778 och är nog det bästa dalaskåp som någonsin bjudits ut på auktion. Det ska bli spännande att se var budgivningen slutar. Priset på allmoge har varit  dalande i några år, nu får vi en indikation på vart priserna är på väg.
Skåpet är målat av Lussi Hans Andersson. Nedtill en dörr med motiv av byggnader och kurbits. Överdel med dubbla dörrar med tulpaner i urnor, lådfronter med heltäckande måleri av landskapsscen med byggnader och träd. Listverk med marmorering. Löst påliggande krön med blomdekor och datering. Nycklar finns.
(h.200, b.128)

En förhandsvisning av föremål som ska säljas på auktionen ligger nu ute på nätet.  Klicka HÄR om ni vill se bilderna..

Fullständig katalog med bilder kommer att publiceras senast den 2/4.
Då kommer det även att finnas möjlighet till online budgivning.

Nu ligger katalogen ute och den hittar ni HÄR

10 kommentarer:

  1. Det är ingen allmogesamling, utan delar av ett varulager hos en känd antikhandlare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svar till Anonym.
      Förvisso innehas nämnda allmogeföremål av en känd antikhandlare som under en tid salufört dessa i sin butik och under ett antal antikmässor. Allmogesamlingen har i ett tidigare skedde insamlats under stor möda och ingått som en del i ett planerat museum för Dalskåp och Dalmåleri.
      Huruvida man skall benämna samlingen allmogesamling eller antikhandlarlager i detta fall är alltså frågeställningen. Vem som äger föremålen framstår för mig som oväsentligt.Att det är en samling allmogeföremål kan nog ingen förneka. Allmogesamling? En samling av allmogeföremål? Handlarlager? Frågan går vidare till Bloggläsarna.

      Radera
  2. Riktigt "intressant" auktion.... Den öppnade idag 2/4 för allmän budgivning men flertalet av de högsta buden just nu är alla lagda 2013-03-31 på förmiddagen... Ser ju onekligen ut som denna samlare/handlare lagt lite egna bud innan allt började. Ja det luktar ju inte riktigt snyggt detta... Känns ju både som ett klantigt och mindre intelligent sätt att reglera nivån på sina mottagna bud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har varit i kontakt med Dalarnas Auktionsbyrå ang. "anonyms" påpekande angående bud som är lagda 2013-03-31. Auktionsbyrån svarar att de bud som är lagda är säljarens bevakningsbud. Programvaran som man använder Auction 2000 tillåter inte något annat förfarande, när säljaren önskar ett bevakningspris.

      Att säljaren bevakar några auktioner är inte något konstigt i sig, och i synnerhet när bevakningspriserna ligger under utrop. På alla större auktionshus har säljare möjlighet att sätta ett bevakningspris. Om ni tittar på Stockholms Auktionsverk eller Bukowskis är det vanligt att bevakningspris är satta. Buden brukar vara markerade med "rött" så länge inte bevakningspris har uppnåtts. Dalarnas Auktionsbyrå har valt att lägga bevakningsbuden innan auktionen öppnar för offentlig budgivning, och jag kan inte se något konstigt i det. Då inte programvaran för auktionen tillåter ett annat förfarande.

      Ett önskemål kan väl vara att Auktionsbyrån på sin hemsida förklarar att bud lagda innan den offentliga budgivningen börjar är bevakningsbud. Då skulle det inte uppstå några funderingar.

      Ska tillägga att det är långt ifrån alla föremål som har ett bevakningspris.

      Gillar ni allmoge lycka till med budgivningen.!

      Radera
  3. Ska bli riktigt intressant att höra om köparen av 1778 skåpet har 97790 skäl att bli nöjd med skåpet...

    SvaraRadera
  4. Blir man inte nöjd med sitt köp så finns de flesta sakerna fortfarande till salu med betydligt högre priser på den kände antikhandlarens hemsida med tillhörande katalog. Så med lite tur kan säkert den som ångrar sig sälja med vinst, om den kände antikhandlaren förmedlar intressenterna till dem som köpte hans saker i söndags. Intressant situation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pust och stön...antikhandlarbranschen i ett nötskal!

      Radera
  5. Skänkskåpet såldes på Blocket en lördagskväll för 3-4 år sedan, för en ganska liten summa, efter budgivning. Tyvärr, i detta fall, så besöker jag aldrig Blocket. Intressant i sammanhanget är att detta skåp finns avbildat i Sigurd Erixons möbelverk "Möbler och heminredning i svenska bygder" från 1925 på sidan 198. Skåpet fanns då i Hedesunda. Vid försäljningen på Blocket fanns skåpet fortfarande i närheten. Nordiska museet fotograferade sannolikt skåpet i samband med sin inventering i Sverige under 1910-talet över den svenska byggnadskulturen, vilket så småningom resulterade i det fantastiska bokverket "Svensk byggnadskultur" från 1947. Varför finns det inga museimänniskor idag som kan frambringa kulturhistoriska böcker av denna kvalité? Sigurd Erixon var inte ensam om att producera fantastiska böcker om vår svenska kultur, böcker som idag är oumbärliga för de som är riktigt intresserade av vårt kulturarv.

    För att återgå till det sålda skänkskåpet så är det bara att gratulera köparen till ett fantastiskt fint skåp.

    SvaraRadera
  6. Det finns en förkortad version av Möbler och heminredning i svenska bygder alltså en mindre skrift men samma skåp finns då med på bild.Där kan man se att på den ena skåpspegeln finns ej målningen kvar, det måste med andra ord betyda att hela spegeln är målad senare om det nu har en betydelse för skåpets räkning.

    SvaraRadera
  7. Reflexer från dagsljuset. Hela vänstra delen av bilden är betydligt ljusare än den högra.

    SvaraRadera