Leta i den här bloggen

söndag 17 februari 2013

Nybyggda "antikviteter" och Franskt kitch - Antikmässan Älvsjö 2013

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, jag är så otroligt trött på alla "antikbyggen" som man ser överallt. Älvsjömässan är tyvärr inget undantag. Trots att man har en mycket kompetent jury som besiktar delar av mässan. Dessutom finns 2 st. branschorganisationer representerade på mässan som borde borga för kvalité.

SKAF- Sveriges Konst - Antikhandlarförening.
FAK - Förenade Antik och Konsthandlare.

SKAF säger i sin beskrivning över föreningen följande "SKAF ställer stora krav på sina medlemmar och borgar för att kunderna ska känna sig trygga"
FAK säger sig stå för: God kvalité. God kunskap om antikviteter inom sitt område. Öppen redovisning av renoveringar och lagningar.
 Jag har valt att ta upp några exempel på vad jag anser är fullkomligt förödande för Antikmässans och antikhandlarföreningarnas trovärdighet.

Men först en liten genomgång i stilhistoria så att ni förstår vad jag menar. Jag tar bara upp den Gustavianska tisdsperioden här, därför att mina exempel rör denna period.

Med Gustavianska möbler menas möbler som är tillverkade under Gustav lll:s regeringtid 1772-1792. Sedan brukar man tala om Sengustavianska möbler och det är möbler som är tillverkade fram till Karl XlV:s tillträde på tronen 1818.
Sedan har vi möbler som har tillverkats i Gustaviansk stil, men dessa är tillverkade senare än vad jag har angivit här ovan och borde således benämnas som just "stil".

På mässan hittade jag en monter som i stort sett hade nybyggda möbler som salufördes som Gustavianska och antika.  Dessa möbler har ingenting vare sig med det gustavianska eller antika möbler att göra. Dessutom begagnade man sig av FAK:s prislappar som ska garantera kunderna en rättvisande varudeklaration. Är det okunskap - det tvivlar jag på. Det är inte första gången samma utställare är på Älvsjömässan och försäljningen har varit god och var det även i år.
Antikhandeln gräver sin egen grav om man inte stävjar fusket. Hur var det med hästköttet? Det ska bli spännande att se om det blir samma diskussion här som det blev inom livsmedelsbranschen.

Jag pratade med Erik Edelstam som är SKAF:s ordförande och han var helt enig med mig om att "antikbyggen" är ett stort problem. De som arbetar med antikviteter på ett seriöst sätt har svårt att hävda sig i konkurrensen med de som själva tillverkar sina "antikviteter". Det är ett helt annat inköpspris på riktiga varor än på "byggnadsmaterial".

Jag pratade även med FAK:s ordförande, Björn Litzén, Kulleruds gård Antik. Och han sa att man givetvis skulle ta upp den kritik som jag  riktade mot föreningen, och lovade att vi skulle återkoppla.

Paret Gustavianska skåp bjöds ut till priset av 145.000 kr. Det finns inga Gustavianska skåp som har sett ut på det här viset. På prislappen kunde man tydligt läsa  Gustavianska och 1800-talet första hälft. Det här har ingenting med vare sig Gustavianskt eller antikt att göra.

Hos samma utställare fanns paret sängbord helt nygjorda stilmöbler. På en loppmarknad skulle samma möbler kosta 1400:-. Här nedan kan ni se vad som stod på prislappen. Jag ska tillägga att den här montern inte var jurybedömd.


I rubriken lovade jag ut Fransk kitch, och i den kategorien kan man väl lägga skåpet här nedanför.
Ett Franskt polerat stilskåp, av medioker kvalité som har målats för att passa den Svenska marknaden och tidens mode. Ett sådan skåp har ingenting i en jurybedömd SKAF-monter att göra.

Titta gärna in på våra andra blogginlägg från Antikmässan i Älvsjö 2013
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/02/forhanstitt-antikmassan-alvsjo.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/02/hogklassig-1900-tals-design-pa.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/02/allmoge-pa-antikmassan-i-alvsjo-2013.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/02/barock-pa-antikmassan-i-alvsjo-2013.html
 http://sanktolofs.blogspot.se/2013/02/uppstoppat-pa-antikmassan-i-alvsjo-2013.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/02/sammanfattning-av-antikmassan-i-alvsjo.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/02/arets-vinnare-i-collectors-awards-2013.html

28 kommentarer:

  1. Jag måste säga att jag tycker skåpen ser rätt snygga ut..och skulle jag hosta upp pengar och köpa dom så ska det vara för typ 500 på en loppis isåfall..och jag skulle till och med ta mig tid att fuskmåla det själv så jag fick det som jag vill ha det...
    Väldigt mycket mygel och båg på en marknad som skulle vara hårt reglerad speciellt på mässor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som inredningsdetalj är väl skåpen helt okey, men någon antikvitet är det inte. Antikvärdet är obefintligt. De skulle kanske passa bättre att sälja dessa på en inredningsmässa. I mitt tycke är det här lika illa som om det hade varit en falsksignerad Bruno Liljefors målning. Det sorgliga är ju att kunderna tror sig ha köpt en värdefull antikvitet.

      Radera
  2. Hej!
    Bra att du tar upp det här fusket, för fusk är vad det är. Som inredningsdetaljer, ja men att saluföra dessa möbler som gustavianska är enligt min uppfattning rent ljug.
    Man trycker hårt på antikmässan att kontroller görs och då ska inte dessa möbler slippa igenom, jag undrar bara varför det fortgår år efter år och gör den mycket intelligenta slutsatsen att det handlar om pengar.
    Allt gott från Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst handlar det om pengar. Branchorganisationerna tappar trovärdighet om man låter detta fortgå likaså tappar antikmässan trovärdighet när man ser mellan fingrarna. Det är inte bara på mässan man ser dessa falsarier utan de är vanligt förekommande även på de stora auktionshusen. Även antik och inrednings pressen får ta på sig en skuld till att detta förekommer. För inte så länge sedan var det ett flersidigt reportage med "gratis" reklam för en av landets största "antikbyggare"

      Radera
  3. Bra skrivet...jag var ner på mässan och såg det tragiska,mycket va fejkat och då menar jag mycket....juryn måste ha blundat en hel del när dom kontrolerade montrarna..syn om dom som tror sej köpa en antik möbel och får nått helt annat,bedrägeri är va de är...bättre kontroller måste till.den kompetenta juryn som besiktar delar av mässan kanske måste bytas ut ?????

    SvaraRadera
    Svar
    1. Juryn har 4 timmar på sig att gå igenom de montrar som ska jurybedömas. Och det vet alla som har besökt mässan hur lång tid den tar att gå igenom mässan, om man ska titta på varje pryl. I juryn har vi några av landets allra skickligaste experter inom sitt område. Juryn utför det arbete som man har beställt att de ska göra. (som jag har förstått det)Antikmässan och föreningarna får ta på sig hela ansvaret enligt min mening.

      Radera
  4. Håller helt med dig. Det är extremt tröttsamt och trist. Många möbler blir dessutom förstörda i onödan. Ommålade och omgjorda.... Men har man svårt att fylla ut mässhallen så ser man nog mellan fingrarna..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet att fylla mässhallen kan nog bero på att man ser mellan fingrarna. Det är svårt för seriösa att hävda sig i konkurransen med de oseriösa, då inköpspriset för riktiga varor är höga.
      Många duktiga antikhandlare har valt att stanna hemma p.g.a att det ser ut som det gör.

      Radera
  5. Som vanligt informativt och oh så intressant. Vi är ju ett par som skulle kunna bli lurade. Dessvärre så hade vi inte haft de pengarna att lägga men ändå.

    SvaraRadera
  6. Paret "gustavianska byggda stilskåp" blev tyvärr sålda på mässan av pengastarka okunniga och upplurade köpare som inte bryr sig ett dugg vad man köpt, men säljaren var mycket nöjd och köparen troligen också så länge dom inte försöker sälja dessa skåp senare.
    Denna utställare fortsätter att fylla sin monter med "skräp" mässa efter mässa och får publicitet i media, skandal kan jag tycka och känner faktiskt att dom som kämpar på med riktiga antikviteter och orginalmålat hamnar i skymundan, vart är det på väg? blir det ingen ändring NU så kommer denna mässa med följe att inte finnas kvar och dom riktiga genuina handlarna försvinner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj,Oj det var illa, 4 fönsterbågar och lite virke för över
      100 000 kr. Det stod 145 000 kr på prislappen. Mässan lever farligt, utan trovärdighet - ingen mässa. Det kan inte vara kul för de seriösa handlarna, som står och tittar på dårskapet. Men som sagt branschtidningarna, föreningarna, och mässledningen måste börja ta sitt ansvar. Det är bara en handfull handlare som håller på med byggen. Men de får stort massmedialt utrymme. Jag antar att det beror på okunskap.Det klagas flitigt från antikhandlar håll, ingen vill ha den typen av föremål på mässan. Ändå är det nästan ingen som rakryggat kritiserar. Det är mycket snack och lite verkstad. Föredömet är Brösarpsmässan som startades för att man skulle han en antikmässa värt namnet, MED GENUINA ANTIKVITETER!

      Radera
  7. Om FAK som branschorganisation inte gör något åt eländet kan man lägga ner föreningen. Som organisation borde man ta ett bättre ansvar, och titta igenom medlemmarnas montrar. De som inte håller måttet måste uteslutas.

    På FAK:s hemsida står följande att läsa:

    Vad står FAK för?

    En antikhandlare med FAK-symbolen på dörren eller i skyltfönstret är en utvald medlem i Förenade Antik- och Konsthandlare och står därmed för:
    God kvalitet på sitt sortiment
    God kunskap om antikviteter inom sitt område
    God kunskap om antikmarknaden - hjälper dig att hitta rätt
    Öppen redovisning av renoveringar och lagningar
    Köptrygghet - FAK har en opartisk reklamationsnämnd
    Allmänt god handlaretik
    Förtroendefullt och vänligt bemötande

    Det är tryggt och trevligt att vända sig till en FAK-handlare!
    Förenade Antik- och Konsthandlare grundades 1999 och har medlemmar över hela Sverige

    SvaraRadera
  8. Upplysande inlägg. Är medveten om att detta förekommer, att man nytillverkar möbler av gamla saker, men att märka dem på detta vis! Det är verkligen märkligt och dumt att detta ens slipper in genom dörren på en antikmässa! Annars tycker jag att en köpare måste skylla sig själv då den inte vet vad den köper eller bara köper för att det är snyggt men om man går och köper på en sån mässa och för det priset (!) så då förväntar man sig väl att man kan lita på att det är antikviteter. Annars är jag också outgrundligt trött på hela måla allt i vitt och slipa lite stilen och hoppas att den är på väg bort och att folk köper möbler som ser gamla ut för att de är gamla i framtiden :)

    SvaraRadera
  9. Äntligen nån som vågar ta upp bedrägeriet! Hur skall man göra för att få slut på det, innan intresset har svalnat hos seriösa antikhandlare och köpare. Nu har mässan blivit mer inredning än antikmässa. Även på mässans utställning förekom dessa byggen!
    Skamligt att mässarrangörerna inte är mer kunniga!

    SvaraRadera
  10. Ombygda möbler för att passa dagens trender är läskigt, men att det rent av säljs nybyggda "antika" möbler är riktigt skrämmande...

    SvaraRadera
  11. Tack för ett bra inlägg. Maken gick omkring och var riktigt förbannad och kommenterade "detta är nytillverkat" med en hel del sura miner som följd. Tack än en gång för att ni tar upp detta.

    SvaraRadera
  12. Öppen redovisning av renoveringar och lagningar?????????
    vilket skämt....bara rejela prislappar sitter på inget som talar om va man gjort...det här är ett fall för uppdrag granskning....................

    SvaraRadera
  13. Ett märkligt inslag i den här historien om nybyggda antikviteter. Är väl att både FAK och SKAF som branschorganisationer väljer att blunda för problematiken. Tro mig det finns så mycket samlad kunskap i föreningarna, att de borde kunna sätta stopp för att nybyggda föremål säljs som antika. Det borde ligga i SKAF:s intresse som medarrangör för antikmässan. Likaså borde FAK ha ett intresse av att deras medlemmar sköter sig exemplariskt i det offentliga rummen som antikmässan är.
    Även de två ledande branschtidningarna Antikvärlden och Antik & Auktion kunde om de ville spela en viktig roll i kampen mot fusket. De båda tidningarna har mycket kompetenta och duktiga medarbetare, som precis som jag ser att detta förekommer, men av någon anledning så väljer de att tiga. Tystnaden gagnar inte antikhandeln, utan tvärtom, det här kommer att bli antikhandelns grav.

    SvaraRadera
  14. Tack för ditt kloka inlägg! Detta är något som seriösa antikhandlare verkligen stör sig på. Det är synd att det ska behöva vara på det här sättet.
    Helt ok med mig om man vill ställa ut stilmöbler av bättre kvalitet, men då ska det redovisas för vad det är.
    För oss som inte sysslar med falsk marknadsföring och fuskbyggen, känns det urlöjligt med den marknadsföring i media som dessa handlare får.
    Vi får sämre betalt för riktiga antikviteter än dessa förfalskningar.
    Hur ska vi göra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sak som man kan börja med är ju att söka medlemskap i någon av branschföreningarna, FAK står väl närmast till hands att gå med i. Då man för att bli medlem i SKAF måste bli rekommenderad av någon som redan är medlem. Väl inne i föreningen verkar man för att de som bedriver handel på ett oseriöst sätt ska kastas ut ur föreningen. Man kan även verka för att någon i föreningen ska ha ett massmedialt ansvar, skriva artiklar etc, i branschtidningarna. Vanligt lobbyarbete helt enkelt. Jag tror att man måste göra det här tillsammans. Det hjälper inte att man klagar var för sig. Man måste våga ta tag i problemet och man måste våga stå för sina åsikter.

      Radera
  15. Härligt med kunnigt och modigt folk som du!
    Keep up the good work!
    /Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har just läst en fantastisk blogg, som jag inte känt till tidigare. Så befriande att någon på allvar beskriver fusket i antikbranschen. När föreningarna, mässarrangörerna och fackpressen sviker kunderna är det en kulturgärning av stora mått, som ni bakom bloggen utför. I många år har seriöst intresserade handlare och kunder sett hur branschen förfaller. Kanske har vändpunkten nåtts nu. Förfallet måste ha nått botten, nu kan det bara bli bättre. Bloggen är mycket imponerande både för sin kamp mot bedrägerierna och för den stora kunskap, som alla kan ta del av.

      Radera
  16. Har just läst din blogg, så många fina och intressanta bilder från mässan!
    Jag blir inte förvånad över fusket, men däremot förundrad över att ingen agerar, utan bara ser på när kunder blir lurade på så mycket pengar. Detta är ju bedrägeri och måste vara straffbart. Hatten av för dig som tog upp detta med branchorganisationen!
    Men antikbranschen är sig lik, jag minns när luten rann i strida strömmar över gamla målade slagbord och soffor, och jag minns alla "antika" kopparföremål från Turkiet som fanns på varje samlarmässa. Nu, när allt ska vara "vitt och nött" så blir det så här i stället.
    Ja, det här med trender kan man fundera mycket över, trenden med uppstoppade djur är verkligen vidrig!

    SvaraRadera
  17. Undrar hur många som hadde tillstånd att sälja sina uppstoppade djur?????? allt från brun björnar,berguv,lejon,sköldpaddor.piggsvin.och alla rovfåglar.lagen säger.....Uppstoppad fågel bearbetad före den 3 mars 1947
    Om du har en uppstoppad fågel och den är bearbetad före den 3 mars 1947, får du sälja fågeln inom EU utan CITES-intyg från Jordbruksverket under förutsättning att
    •fågeln har funnits i Sverige, eller ett annat land som nu ingår i EU, sedan den 3 mars 1947
    •du på ett trovärdigt sätt kan styrka att fågeln verkligen är så gammal att den är bearbetad före detta datum.
    Om länsstyrelsen eller polisen gör en kontroll i samband med att du annonserar ut eller säljer fågeln, måste du på ett trovärdigt sätt kunna visa att den är så gammal att den verkligen är undantagen från kravet på intyg. Tänk på att skicka med dokument eller liknande som styrker fågelns ursprung, till köparen.

    Krav på CITES-intyg
    Du ska ansöka om CITES-intyg i följande fall:
    •Om du har en fågel som är uppstoppad (bearbetad) efter den 3 mars 1947.
    •Om du har en fågel som är uppstoppad (bearbetad) före den 3 mars 1947, men du kan inte styrka att den är uppstoppad (bearbetad) före detta datum. Du kan däremot styrka på ett trovärdigt sätt att du har förvärvat fågeln på ett lagligt sätt efter den 3 mars 1947.
    Böter eller fängelse för brott mot EU:s förbud
    Det är straffbart att bryta mot EU:s förbud mot kommersiella aktiviteter med hotade arter. Om du annonserar olovligt om att till exempel köpa, sälja eller skänka en A-listad art, eller på annat sätt begår artskyddsbrott, kan du komma att åtalas för detta. Om du fälls döms du att betala böter eller till fängelse i upp till fyra år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din upplysande kommentar gällande uppstoppade djur. Jag kopierar och lägger upp din kommentar under inlägget Uppstoppat på Älvsjömässan.

      Radera
  18. Som grädde på moset, en par stilkandelabrar från 1920-talet med för 1920-talet typiska stilement hade ett åsatt pris av 75.000 kr (!!!)och påstods vara från empir, saluvärde högst 10.000 kr.

    Antikmässan i Älvsjö är ju rena rövarnästet och det är dags att sätta press på de ansvariga. Om någon av er läser det här så förutsättes ni vidta lämpliga åtgärder inför nästa mässa, annars kanske folk börjar bojkotta hela geschäftet.

    SvaraRadera
  19. Ni har verkligen rört om i grytan. Fortsätt eran kamp mot fusket inom antikbranschen. Det är riktigt synd om de som mot bättre vetande har köpt vad de tror är antikviteter. Jag hoppas att köparna läser era blogginlägg. / Karin

    SvaraRadera