Leta i den här bloggen

onsdag 20 februari 2013

Sammanfattning av Antikmässan i Älvsjö 2013

Nu är årets stora stora antikevenemang i Älvsjö över för den här gången. Jag tänker här göra en liten sammanfattning av mässan. Jag ska börja med att säga att det var fantastiskt roligt att besöka mässan i år. En uppsjö av fina föremål fanns till salu. Många utställare hade ansträngt sig lite extra, det var många fina montrar. De allra flesta utställarna är ett föredöme för antikhandeln.
Som vanligt fanns det givetvis undantag, montrar som inte höll måttet, som ni kunde läsa i mitt tidigare blogginlägg om nybyggda "antikviteter". Glädjande är att FAK (Förenade Antik och Konsthandlare) tar den kritik som riktats mot dem på största allvar. Nu återstår att se om SKAF (Sveriges Konst och Antikhandlarförening) också tar kritiken på allvar. Det måste till en förändring om man ska kunna öka intresset för genuina antikviteter. Där har SKAF ett mycket stort ansvar som medarrangör på Antikmässan.

Idag vill jag visa två höjdpunkter från mässan


I mitt tycke mässans vackraste skåp. Ett härligt rokoko vitrinskåp som fanns hos Napoleon Inredningar AB från Ljungby.

Glädjande var att Pris för årets Bästa Monter på Antikmässan gick till Nordlings Antik.  Mycket välförtjänt i min mening. Nordlings hade redan förra året en mycket trevlig monter. Nordlings är medlem i FAK. Roligt att det i år  var en FAK monter och inte en SKAF-monter som fick  priset. Jag hade nästan börjat tro att Collector´s Awards var en klubb för inbördes beundran.


4 kommentarer:

 1. Håller med om att Napoleons skåp har varit ett riktigt bra skåp, men som besökare på mässan så kunde man inspektera framskrapningen och det var i mina ögon förstört. Stora knivhack i träet och tyvärr så ser dom flesta framtagningarna ut som att man inte orkar lägga tid på ett bra arbete utan pengar är viktigast. Jag själv skulle inte lägga pengar på ett så dåligt jobb men andra får gärna göra det bara man kan leva och uppskatta det precis som det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig i din iakttagelse om framtagning av originalfärg, antikhandeln tenderar att ha lite väl bråttom ibland, och resultatet blir därefter.
   Läs gärna mitt tidigare blogginlägg, där jag bl.a påstod att att antikhandel är kulturföremålens värsta fiende.
   Ett blogginlägg som kommenterades flitigt och som jag fick en hel del kritik för.
   http://sanktolofs.blogspot.se/2012/09/en-gammal-bekant.html

   Radera
 2. Napoleon som har ett långt förflutet med hopmålat och HPD är ett dåligt exempel från antikmässan. Skåpet var helt sönderskrapat. Katastrofalt dåligt hantverkt. Tycker även att Herrgårdsbyggaren Trampe har hamnat utanför dina kritiska ögon. Han har i flera år producerat sammanfogade möbler och nya konstruktioner med ny målning. Hur kan detta tiilåtas. Ingen som har nya möbler byggda under 2000 talet har något på Antikmässan att göra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att Napolens skåp var vackert, om än för hårt skrapat. Antikhandlarna tenderar att ha lite väl bråttom när de tar fram originalfärg. I övrigt hade faktiskt Napoleon riktigt bra saker på mässan i år. Kanske beroende på att han är nybliven medlem i SKAF, och det borde förplikta. Jag har valt att inte namnge någon av möbelbyggarna här i bloggen. Det var flera montrar som hade nygjorda möbler. Jag har valt att koncentrera mig på montrar vars innehavare är medlem i någon av antikhandlarföreningarna. Ang. Småländska möbelbyggare har de redan fått en släng av sleven här på bloggen. Läs gärna mitt inlägg.
   http://sanktolofs.blogspot.se/2012/02/kundanpassade-antikviteter-fran-de.html

   Alla ni som har kritik positiv eller negativ, skriv gärna under med ert namn. Kommentarerna för större tyngd då.

   Radera