Leta i den här bloggen

lördag 16 februari 2013

Vinnare i The Collector´s Awards 2013 - Antikbranschens "Oscarsutdelning"

Igår kväll på en galamiddag på Victory Hotel utsåg man vinnarna i kategorierna årets antikaffär, årets samlare och årets nydanare. Tidigare i veckan, i samband med Antikmässan i Älvsjö, har priser delats ut i kategorierna Årets dyrgrip och Årets monter.

De nominerade för priset till årets antikhandlare var:
Skajs Antikhandel
A lá Carte Antik
Winterhagen Antik
Priset till Årets antikaffär - Delas ut till en affär som genom sin presentation, sitt sortiment, sin verksamhet, innehavarnas kunskap eller att affärens service är något utöver det vanliga.
Vinnare blev Skajs Antikhandel med motiveringen- Klassisk antikhandel som har gått mot strömmen. När andra skalat ned har Mikael Skaj växlat och expanderat.

Nominerade till pris för årets samlare var:
Göran Engzell som har nominerats för sin samling av skånska textilier från 1700-talet - tidigt 1800-tal.
Stig & Bo Dahlin har nominerats för sin samling av föremål designade av Sigvard Bernadotte.
Ulf Danielsson har nominerats för sin samling av föremål som tillhört Alfred Nobel.

Priset till Årets samlare - Delas ut till en person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vitageföremål.
Årets vinnare blev Ulf Danielsson med motiveringen - Ägnar sig hängivet åt saker som tillhört Alfred Nobel. Han har bland annat Nobels sufflettvagn.


De nominerade till pris för årets nydanare var:
Fotografiska - ett mycket välbesökt museum, fotokonsten ligger i tiden och där kan jag förstå nomineringen.
Mölndals Museum . har nominerats med följande motivering: Ett museum som trots ett delvis uråldrigt utbud, lyckats möta samtidens mest kräsna besökare.
Downton Abbey från Carneval Films. Som nog alla vet är det en engelsk tv-serie från 2010 som utspelas i herrgårdsmiljö. Tv-serien speglar tiden från 1800-talets slut och en bit in på 1900-talet.

Priset till Årets nydanare- Delas ut till person eller företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller nydanande.
Vinnare blev Downton Abbey från Carnevals Films - Med motiveringen en populär TV-serie som betytt mycket för intresset kring gamla miljöer, levnadssätt och antika föremål.

Tidigare i veckan har man utsett Årets dyrgrip och  Årets Bästa Monter på Antikmässan.
Dyrgripar blev ett par gustavianska appliquer för tre ljus, med största sannolikhet tillverkade av Rung 1785. De är utförda i brännförgylld brons och svartpatinerad brons och säljs hos Thunérs Antikhandel.Pris för årets Bästa Monter på Antikmässan gick till Nordlings Antik
Juryns motivering:
Ett konsekvent och kvalitativt utbud i varierande miljöer. Rumslighet och uttänkt möblering skapar "jag-tar-allt"-känsla.


Det enda jag inte överhuvudtaget förstår i detta sammanhang är att Downton Abbey blev vinnare i kategorien Årets Nydanare. Jag förstår inte heller nomineringen. Men det är väl inte meningen att man ska förstå allt.

4 kommentarer:

 1. Jag förstår inte heller nomineringen av Downton Abbey, helt obegripligt. Ja kan inte se att Engelska tv-serier ska påverka den Svenska antikbranschen. Att Skajs fick priset var helt rätt. Lasse J.

  SvaraRadera
 2. Jag har också tyckt att Downton Abbey var ett märkligt val.
  Och jag var säker på att serien skulle vinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ville väl ha lite stjärnglans:) För mig är det lite patetiskt att en Brittisk tv-serie var nominerad. Som om vi inte i alla år har matats med interiörer från Engelska herrgårdar. Och inte har då jag kunnat se något ökat intresse för antikviteter från sekelskiftet 18-1900. Svenska antikmarknaden är som den är, med eller utan Brittiska tv-serier.

   Radera
 3. Men ett riktigt roligt inlägg var det här.
  fattar inte heller varför en tv-serie från Storbritanien går och vinner men men...

  Skall nu fundera på hur man själv tar hem ett pris nästa gång :P

  SvaraRadera