Leta i den här bloggen

fredag 15 februari 2013

Uppstoppat på antikmässan i Älvsjö 2013

I några år har det varit populärt att pryda sina väggar med diverse jakttroféer. Jag kan inte se att  trenden med uppstoppade djur på något sätt har mattats, utan tvärt om, vilket besöket på årets antikmässa i Älvsjö vittnade om. Det fanns uppstoppade djur i var och varannan monter. 

En del tror att intresset för uppstoppade djur hänger ihop med ett ökat miljömedvetandet. En tes som jag inte skriver under på. Om man är miljömedveten vill man verkligen ha utrotningshotade djur på väggarna? 

Den vetenskapliga termen för konsten att stoppa upp djur är taxidermi. Man har stoppat upp djur i urminnes tider. Redan under 1600-talets kuriosa kabinett var det vanligt med uppstoppade djur som dekoration men även som underlag för forskning. Uppstoppade djur var på modet i hela Europa under 1600-talet.

1800-talet var taxidermins absoluta storhetstid. Enda chansen för den stora massan att se exotiska djur var att titta på uppstoppade.

Uppstoppade djur ställer förhållanden mot varandra, liv och död, natur och kultur. Sedan kan man ju undra över hur många det är som har sina papper i ordning om polisen skulle få för sig att göra en razzia på årets mässsa. Det finns allt från lejon till björnar, pilgrimsfalkar och ugglor, massor med fridlysta och utrotningshotade djur.

10 kommentarer:

  1. Vilka underbara mässreportage ni har gjort. De är i en klass för sig. Det har varit en njutning från början till slut att följa era rapporter. Lasse J.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du tycker om våra mässreportage. Det kommer mer från Älvsjömässan, vi är inte färdiga än.

      Radera
  2. Vilken bra och heltäckande rapportering från mässan. Jag hade tyvärr inte möjlighet att besöka den i år. Men tack vare er har jag ända fått göra ett besök på årets höjdpunkt, antikmässan. Ett stort tack från Karin Wigell

    SvaraRadera
  3. Tack för en trevlig och välskriven blogg. Även om jag inte tycker om uppstoppade djur, är det ett sakligt inlägg. Mvh/Anna

    SvaraRadera
  4. Uppstoppade djur är aldrig en vacker syn, men era inlägg är trevliga, sakliga och mycket informativa. Heder åt er!
    Majsan

    SvaraRadera
  5. Jag reagerade också på att det var så många uppstoppade djur....jag tycker det är lite "creepy" och osmakligt...vadan denna "trend"...?!!!

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Tack så mycket för att du skriver om detta ämne och dessutom problematiserar det hela. Nej uppstoppade djur är aldrig en vacker syn, bedrövligt är vad det är. En märklig och underligt trend som borde diskuteras mer ingående.
    Maken och jag gick på mässan idag, lördag och i allt för många montrar säljes dessa djur. Själv handlar jag av princip inte hos dem som säljer uppstoppade djur som jag skrev i tidigare inlägg så av den anledningen lät jag bli att handla ett par trevliga saker som kostade en del pengar. Jaja de flesta gäspar och bryr sig inte ett minsta dugg men saker hänger ihop.

    Med varmaste hälsningar från Eva och tack för utmärkta mässreportage

    SvaraRadera
  7. Hej.
    Jag skrev om problemet med uppstoppade djur, redan efter förra årets mässa, som StOlof säkert sett.

    http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8872307269510961864#editor/target=post;postID=7452421949064074928

    Mvh
    Nicklas Cederqvist, Antikmonologen

    SvaraRadera
  8. Jag har kopierat en kommentar som jag har fått under ett annat inlägg, Jag tycker att den passar bättre här:

    Konservatorn21 februari 2013 13:58

    Undrar hur många som hadde tillstånd att sälja sina uppstoppade djur?????? allt från brun björnar,berguv,lejon,sköldpaddor.piggsvin.och alla rovfåglar.lagen säger.....Uppstoppad fågel bearbetad före den 3 mars 1947
    Om du har en uppstoppad fågel och den är bearbetad före den 3 mars 1947, får du sälja fågeln inom EU utan CITES-intyg från Jordbruksverket under förutsättning att
    •fågeln har funnits i Sverige, eller ett annat land som nu ingår i EU, sedan den 3 mars 1947
    •du på ett trovärdigt sätt kan styrka att fågeln verkligen är så gammal att den är bearbetad före detta datum.
    Om länsstyrelsen eller polisen gör en kontroll i samband med att du annonserar ut eller säljer fågeln, måste du på ett trovärdigt sätt kunna visa att den är så gammal att den verkligen är undantagen från kravet på intyg. Tänk på att skicka med dokument eller liknande som styrker fågelns ursprung, till köparen.

    Krav på CITES-intyg
    Du ska ansöka om CITES-intyg i följande fall:
    •Om du har en fågel som är uppstoppad (bearbetad) efter den 3 mars 1947.
    •Om du har en fågel som är uppstoppad (bearbetad) före den 3 mars 1947, men du kan inte styrka att den är uppstoppad (bearbetad) före detta datum. Du kan däremot styrka på ett trovärdigt sätt att du har förvärvat fågeln på ett lagligt sätt efter den 3 mars 1947.
    Böter eller fängelse för brott mot EU:s förbud
    Det är straffbart att bryta mot EU:s förbud mot kommersiella aktiviteter med hotade arter. Om du annonserar olovligt om att till exempel köpa, sälja eller skänka en A-listad art, eller på annat sätt begår artskyddsbrott, kan du komma att åtalas för detta. Om du fälls döms du att betala böter eller till fängelse i upp till fyra år.

    SvaraRadera
  9. Nu är det på tiden att någon försvarar de stackars uppstoppade djuren. Jag har några få uppstoppade fåglar till salu men har inte märkt något riv efter dessa. Jag har även haft en jaguar med på Brösarpsmässan men den var från 1800-talet och jag hade certifikat från Jordbruksverket på den.

    Själv har jag samlat på fåglar i många år och detta har inte alls att göra med mitt antiksamlande eller inredningstrender utan grundar sig i ett naturintresse jag haft sedan jag var barn. Någon frågade om miljömedvetna samlar på uppstoppade djur. Jo, det händer. Jag är miljömedveten och har under flera år varit engagerad i både Fältbiologerna och Svenska Naturskyddsföreningen. Jag känner också till lagbestämmelserna.

    Därför tycker jag det är helt fel att handla med nya olagligt skjutna fåglar men tycker det är ok med gamla. Tyvärr drabbar ju lagbestämmelserna även gamla "lagliga" eftersom man satt en gräns vid 1947. Jag kan inte förstå att handel med en fågel uppstoppad 1954 skulle vara till nackdel för dagens nu levande utrotningshotade djur.

    Har man en nyare fågel så kan man söka tillstånd men Jordbruksverket till skillnad från Riksantikvarieämbetet (när det gäller export), är mycket byråkratiska och har sämre vilkor. Dels kan man inte få förhandsbesked och dels kostar det 300 kr oavsett ja eller nej. Därför blir det problem med en fågel som säljs för exempelvis 500 kr. Inköpspris plus intyg överstiger då utpriset. Marknaden och tillsynen skulle därfär bli bättre om det vore gratis.

    SvaraRadera