Leta i den här bloggen

torsdag 13 september 2012

Från Karolinsk tid till 70-tal

Efter den hektiska helgen med retromarknad i Umeå har vi varit lediga i några dagar. Vi har åkt runt lite planlöst vilket är ganska skönt. Och som ofta när vi åker ut på äventyr så drar fjällvärlden. Av någon underlig anledning så hamnar vi ofta i Västerbottensfjällen. Ett och annat loppisbesök har det givetvis blivit efter vägen och ett och annat fynd har kommit i vår väg, här är några exempel.
Och som ni ser är det stor spridning i ålder på våra inköp.
Ett härligt 1600-tals-fönster med grönt originalglas. Vackert med sina sengotiska bågar. Mortel i malm från karolinsk tid, med härlig tyngd och originalstöt, möjligen en apoteksmortel.

En väggbonad av Ullas från -76. Ullas står för Ulla Scheuer. Hon  utbildade sig på konstindustriskolan i Göteborg och tog  examen där 1959. En hel del av hennes alster som säljs på nätauktion hamnar i Japan. Plåtburken är från Danska IRA.

4 st. stolar "Garmi", Troeds i Bjärnum, design Nils Jonsson. ISI vas från Gullaskruf design Lennart Andersson. ISI vasernas formgivning och design gjorde det möjligt att ta tillvara spillglas, vilket var ett genidrag, då produktionen blev billig. Att serien dessutom blev en storsäljare gjorde inte saken sämre. Ränderna gör att man inte kan se glasmassans orenheter.
.
I morgon kommer ett inlägg om en retrobutik i Vilhelmina.

2 kommentarer:

  1. Låter som helt underbart härligt och kravlöst!
    Tack även för all kunskap ni delar med er av:)
    S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är underbart och kravlöst. Det är roligt att luffa runt tillsammans när man har samma intresse. Det är inget knöl då någon av oss vill stanna på en loppis, antikaffär, museum etc. Det är ren avkoppling. Det roligaste av allt är att man hela tiden får ny kunskap, genom att se och hantera saker. Visst kan man läsa sig till en hel del, men man kan aldrig läsa sig till känslan för föremål, speciellt när det gäller antikviteter.

      Radera