Leta i den här bloggen

lördag 15 september 2012

En Kulturbyggnad i Vilhelmina

Alla som har varit till Vilhelmina har säkert lagt märke till den byggnad som Stenmans Konditori huserar i. Det var Roland och Barbro Stenman som gav konditoriet sin prägel och sitt namn. Paret drev konditoriet fram till 1982. Sedan dess har det varit flera olika ägare. Men byggnaden har fått behålla sin särpräglade exteriör. Även inne finns spår av 60-talet.

Kjell Wretling som bl.a varit stadsarkitekt i Umeå är mannen bakom mästerverket, som ritades 1964. Byggnaden är ett riktigt barn av sin tid. Kjell var äldsta sonen till den kände möbelfabrikören och konstnären Otto Wretling. De flesta som är intresserad av designat 1900-tal har nog stött på Otto Wretling och hans Idealbord. Även Kjells bröder var konstnärliga och kreativa. David var skulptör, Stig var konstnär, Bo byggde lutor och gitarrer.


Lägg märke till det vackra trappräcket i smide och glas.


Stenman Konditori från baksidan.



Idealbord av Otto Wretling,. Bordet brukar klubbas för höga belopp, även om man de senaste åren har kunnat skönja en viss prisnedgång. Bilden är lånad av Bukowskis där detta bord såldes.
 

4 kommentarer:

  1. Fantastisk byggnad! Ser ut att vara gott fika också! Man kanske måste åka till Vilhelmina nån gång.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en fantastisk byggnad. Fikat duger, även om det var bättre förr.

      Radera
  2. Fikade ett par gånger där under Inlandsbaneturen. Bodde i kyrkstaden så det var nära till Magasin Mix för att inte tala om Risfjälls Sameslöjdsaffär med världens största samekniv och alla vackra saker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi var också in till Risfjälls, det finns mycket fint där. Vad trevligt det låter med en Inlandsbanetur, kanske får bli tåget nästa gång.

      Radera