Leta i den här bloggen

fredag 24 augusti 2012

Antikrundan i Sollefteå

Jag har ägnat dagen åt att vara på inspelningen av Antikrundan. Värderingen skulle börja kl.12, jag anlände vid 10-tiden och redan då ringlade kön lång. De första entusiasterna hade anlänt redan strax efter kl. 8. Då jag var på "rundan" för att blogga slapp jag stå i kö,  jag kunde röra mig fritt både ute och inne vid värderingsborden. Jag har medvetet valt att inte visa moderna föremål i detta inlägg, utan vill visa unika antika föremål från Norrland. Sollefteåborna hade tagit med sig en hel del smått och gott på den fronten. Jag fick se några riktiga rysare. Jag blev först lite besviken då jag kom in i inspelninglokalen och såg de möbler man hade fraktat dit, och tänkte ska det inte bli bättre än så här. Där stod bl.a ett avlutat skåp, ett målat jämtskåp, i och för sig trevligt, men med retuscher. En Ångermanlandsbrud, trevlig men sen, från början av 1900-talet, osv.
Kön ringlade sig lång  före inspelningens början. En del hade varit kloka och tagit med sig stol och fika.

Inspelningens hjärta, kontrollrummet.

En fin kyrkask från Ströms Vattudal som tyvärr saknade locket och hade målats om på insidan. Har ett ringa värde men är ett charmigt kulturföremål.


Ett allmogeskåp från Jämtland som tyvärr hade retuscher, Det såg även ut som om det var framtvättat.

En enormt charmig barnkarmstol från barocktid hittade jag i kön. Jag skulle inte ha något emot att vara ägare till denna skönhet.

En riktig rysare, ser inte mycket ut för världen där den ligger på bordet, men ack så naggande god. En skeppsljusstake från medeltiden! Den kommer från Resele kyrka. Jag blev alldeles knäsvag när jag fick syn på den. Om ett sådant kulturföremål skulle komma ut på marknaden skulle den kosta en hel förmögenhet. Jag skulle inte bli förvånad om den blev att kosta en kvarts miljon.

Sonja Nilsson som här värderar ett Jämtländskt skrin är en av de experter som har tillkommit på senare år. Hon tillför en hel del kunskap när det gäller de Norrländska kulturföremålen. Kunskapen bland experterna på det området har varit skralt, nästan mediokert. Men med Sonja ser det annorlunda ut, då hon har det som sin specialitet. Här värderar hon ett skrin av den kände allmogemålaren Anders Berglin. Berglin som föddes 1737 och gick bort 1805. Han var född i Tossåsen i Berg. Han bosatte sig senare i Östnor, Hackås. Han är enligt mitt tycke den skickligaste allmogemålaren från Jämtland. Och det här är i särklass det bästa Jämtlands- skrin som jag  någonsin har sett.

Detaljbild från skrinets baksida. Kan det bli bättre?

Detaljbild från skrinets lock.
Bland det moderna så fanns det bl.a.en trevlig målning av Erland Cullberg, några stolar av Bertoia, samt en hel del glas och porslin förstås. En del av besökarna blev glatt överaskade, andra rent bedrövade av experternas utlåtande. Men på det stora hela var det en bra dag, med många trevliga möten och en hel del fina föremål. Antikrundan fortsätter till Gävle, den 26 augusti spelas nästa program in.

13 kommentarer:

  1. Vad kul att läsa ett bakom kulisserna-reportage!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du tyckte om mitt reportage.

      Radera
  2. Fint reportage. Jag ska prova på tisdag och se om det blir mungiporna upp eller ner! Södertälje låter inte lika kuligt som Sollefteå. Blir nog standard möbler ala gustaviansk, empire och så..Men jag provar med något gammalt gammalt i trä från renässansen. Hmm man kanske skulle tro på nyrenässans från början för att slippa bli missnöjd. Men men skam den som ger sig så nä 1600 eller äldre får prylen/ prylarna vara. Jag skriver facit om det var mungiporna upp. // Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för berömmet, det värmer. Hoppas att det går bra på värderingen. Men jag blir lite nyfiken på vad det är för föremål du ska visa upp. Föremål från renässans och barocktid är vår specialitet. Åtminstone den ena halvan av sanktolof är väldigt duktig på ålderdomligheter (inte jag utan den andra halvan). Experterna är väldigt duktiga men det är få av dem som klarar av äldre kulturföremål. Den absolut skickligaste experten vi har i det här landet på stormakts tidens föremål är Lars Broberg. Är du inte nöjd med det du har fått veta på AR får du gärna skicka en bild. sankt.olof@hotmail.com

      Radera
  3. Oj Oj Oj vilka godsaker det finns kvar i gömmorna,skrinet är nog bland det vackrare jag sett och skeppsljusstaken är för mig svår att datera men säger man medeltid så får det gå men dessa smidda järnplåtsföremål är otroligt svåra att sätta årtal på,men mycket trevliga sådana och man skulle inte vara ledsen att äga en.Skeppsljusstaken har ju en del detaljer som man idag tar upp i leksand och den sk.leksandsstaken av firma Käck och som det mesta så inspireras man av äldre förlagor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smide är svårt att datera. Vill man lära sig mera om gammalt smide är våra kyrkor en bra kunskapskälla. I de medeltida kyrkorna i Jämtland är just skeppsljusstakar av medeltida typ inte ett allt för ovanligt inslag. De finns även i Ångermanland, bl.a i Torsåkers Kyrka. I Jämtland hittar man skeppsljustakar i Bodsjö, Håsjö, Offerdal, Åre kyrka m.fl.Om man har hållit i och tittat på en medeltida, och sedan håller i en nytillverkad lär man sig att se skillnad. Jag har ingen aning om vad man har sagt om denna ljusstake på AR. Den låg på ett bord tillsammans med andra föremål när jag såg den.Det är helt och hållet min bedömning, att den är medeltida. Jag har stött på ett antal skeppsljusstakar genom åren, då jag har besökt kyrkor. Besök gärna gamla kyrkor, det är väldigt lärorikt inte bara då det gäller smide. Duktiga snickare och målare gjorde både sakrala och profana arbeten, också då är kyrkorna en bra kunskapskälla.

      Radera
  4. Va roligt att få möjligheten att göra detta. Måste kännas lite speciellt.
    Fint och bra skrivet, kul inlägg att läsa helt enkelt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var roligt att se hur det gick till bakom kulisserna. Jag kommer vad tiden lider att göra fler blogginlägg om detta. Jag var inte rakt igenom helt positiv till det jag såg.

      Radera
  5. Trevligt repotage.... Jag blev helt tagen av både skrinet och skeppsljusstaken....dom skulle lätt få flytta in hoss mej : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kan få flytta in till mig också. Jämtskrinet är det bästa jag någonsin har sett. Ska tilläggas att det har blivit en del genom åren. Berglin i högform är svårslagen.

      Radera
  6. Det var en rolig dag i Sollefteå! Om man vill förhandstitta lite mer på skeppsljusstaken innan sändningen kan man kolla in mitt album på facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151139203923366.420337.545218365&type=1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jenny för länken till de fina bilderna på skeppsljusstaken. Jag missade inspelningen av denna skönhet.

      Radera
  7. När jag ser Berglinskrinet tror jag att jag har haft ett.
    Inte lika vackert bemålat som det du visar bilder på.
    Det är makalöst fint.
    Ljusstaken är formidabel.

    SvaraRadera