Leta i den här bloggen

söndag 26 augusti 2012

Carlsson Högtalare och en Spisarbox

När jag var på inspelningen av Antikrundan passade Olof på att åka en "sväng". Han kom hem med en hel del roligt, bl.a. Carlsson Högtalare och 2 st. spisarboxar.
Det här är en av 2 Carlsson högtalare som Olof har loppisfyndat. Det är Stig Carlsson som är mannen bakom dessa högtalare, OA-5 typ 1. OA-5 betyder att det är en ortoaukustisk högtalare med 5 st. högtalarelement. Sonab tillverkade dessa, och de såldes i ca. 100 000 exemplar åren 66-73.


En spisarbox från Alstermo Bruk, dessa var ett vanligt inslag i hemmen på 50-60 talet. De har blivit så populära igen att man har återupptagit tillverkningen. Denna är dock från tiden då det begav sig.  Alstermo Bruk tillverkade även den en gång i tiden så populära unicaboxen.


5 kommentarer:

  1. En spisarbox har jag aldrig hört talas om. Är den bara avsedd för skivor eller hade man annat i dem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är avsedd att användas som förvaringsbox till vinylskivor. Då intresset för vinylskivor har ökat de senaste åren har man återupptagit tillverkningen av dessa spisarboxar. Jag antar att namnet kommer av att man förut sa "spisa skivor". Ett uttryck som man aldrig hör nu för tiden.

      Radera
  2. Har ett gäng spisarboxar. Finns ju i 2 storlekar, LP och Singel/EP. En oumbärlig förvaringspryl för vinylskivor. För visst spisar väl alla retrobloggare vinylplattor..... Ska det va retro så ska det!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade ingen aning om att de fanns i 2 storlekar, har bara sett dessa för LP-skivor. Tänk man lär sig något nytt varje dag. Tack Khina!
      Visst spisas det vinylplattor, har för en tid sedan satt igång en BO, så här spelas det som aldrig förr.

      Radera
  3. Oh gillar den där spisarboxen! En sån skulle man ha!

    SvaraRadera