Leta i den här bloggen

tisdag 28 augusti 2012

Sommarjobb.......framtagning av originalfärg

Framtagning av originalfärg hör till sommarens sysselsättningar, åtminstone om man är antiknörd. Bordsunderredet som här får sig en omgång är från Skorped. Bordet var målat i blå lackfärg + röd oljefärg + spackel, sedan under det en röd originalfärg.
I trakterna kring  Sidensjö, Anundsjö, Skorped hade man en mycket duktig sockensvarvare i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Jag har genom åren sett ett antal riktigt bra barockbord från just dessa trakter. Diametern på stolparna är hela 15 cm! När jag någon gång får tid över ska jag sätta mig ner och utforska denna sockensvarvares namn. Borden återfinns i ett geografiskt begränsat område så det borde inte vara allt för svårt att hitta denne person.

Som vanligt när det gäller antika möbler har någon "målarkludd" i modern tid varit framme. Bordsskivan är klar, och inom en inte allt för avlägsen framtid är även underredet klart. Resultatet blir mycket tillfredställande. Återkommer med bilder på det färdiga bordet.


4 kommentarer:

  1. Vilket trevligt bord... barock är inte helt fel de heller.ser fram emot och få se det när det är färdigskrapat........lycka till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det Lars, bilder kommer vad tiden lider.

      Radera
  2. Men jisses, hur går man till väga för att lyckas skrapa bort bara de övre färglagren?
    S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är tålamodsprövande, övning ger färdighet. Det är viktigt att man vet hur man ska gå tillväga innan man ger sig på en antikvitetet. Ibland löser man ett lager färg med någon kemikalie som bara tar det lagret. Man måste veta vilka färger man har att göra med, annars kan det sluta med katastrof.

      Radera