Leta i den här bloggen

måndag 4 juni 2012

Värdet för vem? - och var?

I den lokala tidningen har vi något som heter Antikfrågan, man får skicka in bilder på saker som sedan en "antikexpert" värderar. Idag var det "värdefulla stolar från Wien" som värderades. Experten värderade stolarna till 1200 kr /st. Jag har 5 st likadana stolar som jag har försökt att sälja under 3 års tid, begärt pris för dessa har varit 50 kr /st. Den enda skillnaden mellan de värderade stolarna och de jag har har till salu är att de förstnämnda har klädd sits (dock inte från tiden). Jag ställer mig då frågan, värdet för vem? Och var kan man få 1200 kr? Helt klart är att i Graninge är  stolarna inte värda så mycket som 50 kr/st. För mig är värdet här och nu, värdet är aldrig mer än vad någon är villig att betala. Många av landets antikhandlare har gått förbi stolarna för 50 kr/st. Ingen privatperson har så mycket som ens tittat på stolarna under 3 års tid. 
Värdet är inte så viktigt, köp saker som du verkligen vill ha, gör en egen bedömning av vad föremålen är värda för just dig. Köp om du tycker att det är prisvärt. 
Det blir så missvisande med s.k. antikexperters värderingar vare sig det är i den lokala tidningen eller i antikrundan. Jag har sagt det förr och säger det igen, värderingarna har inget annat värde än underhållnings värde.
1200:-/st.

50:-/st.


5 kommentarer:

  1. När man ibland tittar igenom damtidningar och dess antksidor så häpnar man ofta över de höga värderingarna de gör. Ofta har loppissäljarna en urklippt artikel därifrån med samma sak som de själva säljer - till 3/4 av det priset. De påstår då att det är billigt eftersom experterna bevisligen har fastställt att den är värd mycket mer. I verkligheten är det inte så alls.

    SvaraRadera
  2. "Antikexperterna" har ju oftast själva ett starkt intrsse av att hålla uppe priserna. Det är bara att titta på Antikrundan. Det är ju egentligen konstigt att så många handlare tillåts både göra reklam för sig själva samt se till att hålla värdet uppe samtidigt som de säkert får betalt av svt.

    SvaraRadera
  3. Har samma tidning och svär ofta över de befängda värderingarna
    på tiden att maud får en rejäll känga
    för några år sedan värderade hon genever krus till ca 200 kr st
    normalpris torde vara 10 kr st

    SvaraRadera
  4. BRA SKRIVET! "Värdet" är sällan detsamma för alla
    Tant M

    SvaraRadera