Leta i den här bloggen

onsdag 14 augusti 2013

Sommarens Antikvitet!

Det pratas ofta om värdet på antikviteter och när "klubben för inbördes beundran" Collectors Award ska utse årets antikvitet är det ofta dyrbara flashiga saker som kommer på tal. Vi vill därför som motvikt till detta utse ett riktigt kulturföremål till sommarens antikvitet.

På auktion i Rengsjö, Hälsingland, sålde Brolins Auktionskammare i sommar ett föremål som inte tillhör vanligheterna att se på aktion. Ett vapen / jaktvapen av väldigt ålderdomlig karaktär, nämligen en kastpil / spjut. I annonsen stod den upptaget som ett björnspjut, vilket inte är helt korrekt. Det var kanske därför auktionspubliken inte riktigt var med på noterna. Klubban föll på 750 kr, med andra ord ett riktigt fynd.
Det var bara Rainer Blomsten, innehavare av Blomstens Antik i Vallsta,  som var vaken. Som vanligt när det gäller Hälsingland och sommarauktioner kryllar det av antikhandlare, dessa var väl i vanlig ordning fullt upptagna med massproducerade bandvävskedar eller möbler med applicerade "bokmärken" från 1800-talets enormt stora möbeltillverkning. Blomstens är bara att gratulera till det fina fyndet. Antika jaktföremål brukar annars klubbas för ansenliga summor, då det finns många samlare inom just detta område.


Olof inspekterar kastpilen som är av medeltida typ. Kastpilen användes inte bara till jakt utan användes även som ett vapen mot "fiender"3 kommentarer:

 1. Det har sagts tidigare av undertecknad. Hur klarade vi/jag oss förut utan olofsgraningebloggen.
  Ännu en gång har Ni nosat upp en Riktig grej
  tror jag, tack för en hyfsad bild o grattis till Kämpen Blomsten.
  Vad månne komma härnäst ?
  Lycka till o hälsar
  Lars i Västerås.

  SvaraRadera
 2. Det som gör det möjligt för såna här föremål att "slinka igenom" är att det nästan inte finns intresse/kunskap om järnföremål idag.När såg man tex.ett reportage om järn i branschtidningar senast,har själv intresserat mig för bergslagsjärnet/smidet och kunna köpt intressanta föremål till relativt billig penning.Idag krävs det att det blir ett "mode" i heminredning och tv för att folk ska köpa och bli intresserade av vårat kulturarv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med. Det visas på tok för lite kulturföremål i branschtidningarna. Om man la lite krut på att visa kulturföremål istället för att ha stora reportage från antikhandlare som tillverkar antikviteter, skulle det inte vara så dumt.

   Radera