Leta i den här bloggen

torsdag 30 maj 2013

Dåliga objektbeskrivningar på Vårens Klassiska

Vi har varit på auktionsvisning i den kungliga huvudstaden. I veckan och nästa vecka är det full aktivitet på Stockholms två stora auktionshus. Det är vårens klassiska auktioner som går av stapeln.
Jag ska medge att vi faktiskt blev bedrövade, det känns som hela antikbranschen håller på att  spåra ur, antikmässor och s.k kvalitetsauktioner håller inte måttet. Det finns givetvis undantag, Brösarpsmässan är ett sådant. Jag kommer osökt att tänka på  en antikhandlare som en gång sa "jag köper gammalt skräp och säljer antikviteter av god kvalité.

Full av förväntan gick vi på visning efter att ha läst katalogen på webben. Väl på plats inhandlade vi en katalog. Det behövdes inte många minuter  för oss att upptäcka att beskrivningarna i den tryckta katalogen var undermåliga. Visst kan man sälja nästan "nymålade" byråar, men borde inte detta anges i auktionsbeskrivningen? Borde man inte kunna vänta sig mer av ett anrikt auktionshus? Jag betvivlar starkt att det beror på bristande kunskap.

Det är en skrämmande utveckling som vi ser inom antikbranschen. Auktionerna tar mer och mer marknadsandelar av den traditionella antikhandeln, samtidigt som det verkar som om auktionshusen fullständigt struntar i om kunderna blir grundlurade. En antikhandlare som beter sig som auktionshusen gräver sin egen grav.

Vi ska ge några exempel

Byråar, ett par, rokoko, imitationsmålade...utrop 60 000-80 000, smärre lagningar står det i auktionsbeskrivningen, inte ett ord om att dessa har en målning som inte har många år på nacken. BEDRÖVLIGT!

Byrå, gustaviansk, sannolikt 1780-tal av Nils Johan Asplinds verkstad i Falun....utrop 125 000-150 000, smärre retuscher står det i auktionsbeskrivningen, inte ett ord om att skivan är total havererad.

Huven på detta Jämtländska golvur var bra, resten en katastrof, utropspriset 70 000-80 000. I katalogtexten anges smärre lagningar och skador!


Det är inte bara möblerna som hade urusla objektsbeskrivningar, utan även en del av det Svenska måleriet, föremål som kommer att klubbas för betydande belopp till intet ont anande kunder. SKÄRPNING ANBEFALLES!

Vi funderar skarpt på att ställa upp som konsulter om det är någon som önskar rådgivning vid inköp av dyrare objekt. Auktionshusens bedrövliga beskrivningar öppnar upp för en helt ny yrkeskår inom antikbranschen, en yrkeskår som inte borde behövas.
Auktionshusen, antikmässorna  och antikhandlarföreningarna borde ta sitt ansvar.

3 kommentarer:

  1. Vi är helt eniga. Ovanstående har jag predikat sedan jag började blogga, i januari 2012.
    Mvh,
    Nicklas Cederqvist,
    Antikmonologen.blogspot.se

    SvaraRadera
  2. Bra att ni har nageln i ögat på dem. Håller helt med er. Konsulteri kanske inte är nån dum ide när priserna når dessa nivåer.Satsa på det!

    SvaraRadera
  3. Jag håller med.
    Under en period var jag ute efter att köpa mattor på auktion hos något av de lokala auktionshusen som har katalogen på nätet.
    Jag gav upp då det i princip aldrig fanns några mått angivna!!?
    Hur lätt är det då?

    SvaraRadera