Leta i den här bloggen

söndag 17 mars 2013

Retro och Antikt på mässan i Brösarp 2013

Det fanns en monter på mässan som hade blandat klassiska antikviteter med modern design på ett mycket smakfullt sätt. Tyvärr var det just helhets bilderna från denna monter, som blev totalt misslyckade. Vi lyckades i alla fall få ett par bilder som var så pass hyfsade att de går att visa.

Vacker rokokobyrå av Christian Linning. Den trevliga lampa i plexiglas är designad av Malin Sköld för Belysningsbolaget. Utställare Scandinavian Gallery Antiques.
Linning var liksom många av tidens möbelsnickare mest känd för sina byråar, även om man i hans verkstad tillverkade många andra möbeltyper, som också föll inom schatullmakarnas skrå: skrivbord, toalettbord, kommoder, sekretärer, spelbord etc. Det som bl.a kännetecknar Linnings byråar är att de är rikt dekorerade med beslag.  De har ofta en skiva av kolmårdsmarmor, vilket man även kan se på denna byrå. Linning gick i lära hos Christopher Wellendorph d.y. från 1730 och blev gesäll 1734. Han var mästare i Stockholm 1744 fram till sin död 1779.

Urnan med härliga wucai-färger (fem-färger) är Kinesisk och från tiden mellan Mingdynastin och Qingdynastin. 1640-tal. Även den fanns hos Scandinavian Gallery Antiques från Växjö.
Det fanns en monter på mässan som rakt igenom hade 1900-tals design och riktigt trevlig sådan. Det var Hans Olssons Konsthandel från Simrishamn. Att det inte var så mycket modern design på denna mässa har sin förklaring. Man har numera en egen mässa, Moderna i Brösarp. 

En helt underbar målning av Madeleine Pyk. Ska erkänna att halva Sanktolof fick ett riktigt starkt ha begär. 55000kr stod det på prislappen.

Ljuskrona av Erik Höglund.

Rose-Marie Benedikt är upphovs kvinna till dessa underbara skapelser för Villeroy & Boch

 När det snart är  påsktider passar det väl utmärk att visa denna charmiga ägghöna av Lisa Larsson.
Vi avslutar detta blogginlägg med att visa lite glas, som de flesta redan vet är ena halvan av Sanktolof en riktig glasnörd. Tycker om både antikt och modernt glas. Claes Lamme Antik hade som vanligt fantastiskt fina glaspjäser i sin monter
 
En helt underbar Holländsk glasflaska med vacker målad dekor.

Den här bilden får tala för sig själv.
Nästa blogginlägg blir en sammanfattning med en del reflektioner av de upplevelser vi fick på mässan.

Idag är det sista chansen att besöka Antikmässan i Brösarp. Mässan har öppet 10-16. 

Titta gärna på våra andra blogginlägg med bilder från mässan.
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/barock-pa-antikmassan-i-brosarp-2013.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/allmoge-pa-antikmassan-i-brosarp-2013.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/20-ars-jubileum-for-brosarps-antikmassa.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/forhandstitt-antikmassan-i-brosarp-2013.html

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Vad roligt att ni visar så mycket finheter och lite extra glad blir jag över bilderna från Claes Lamme. Han är duktig, genuin och ärlig i det han gör.
  Dessutom är det alltid trevligt när det moderna möter det klassiskt antika, det är märkligt hur väl det fungerar tillsammans.
  För mig personligen klappar hjärtat lite extra mycket för allmoge men nu börjar det flytta in ett och annat djur från Gunnar Nylund och just brytningen är inte så dum.
  Allt gott från Eva

  SvaraRadera
 2. Helt fantastisk mässrapportering! Det känns som om man har varit på plats. Kram från Lena Andersson

  SvaraRadera
 3. Designpiraten18 mars 2013 12:05

  Jag misstänker att moderna i Brösarp kommer falla mig bättre i smaken då Hans Olssons konsthandel var den enda utställaren jag gillade fullt ut. Med det sagt, det var likväl trevligt och intressant att få se och röra vid sådant som man inte ser varje dag direkt och alltid kul med utställare som villigt svarar på frågor.

  En annan sak som är lite synd är att jag var den ende under 30 förutom två ledsna ungdomar...jag förstår att den yngre generationen känner sig utanför när medelåldern på mässan är ca 65 år och man inte ens försöker att nå ut till den yngre generationen.

  Hur många av dessa gamla objekt kan finnas kvar därute?
  Hur lång tid tar det innan bäst-före datumen har gått ut på riktigt och köpkraften hos den äldre generationen tynar bort med livet?

  Mitt inlägg är inte alls menat att uppröra, det är bara något jag tänkte på under mässans gång. Jag fick ett intryck av stort kunnande och intresse men samtidigt en liten känsla av inavel och en liten relativt "exklusiv" klubb som dessa människor ingår i.

  SvaraRadera
 4. Designpiraten har helt rätt i sitt iaktagande av medelåldern och det gör antikbranschen väldigt sårbar just nu.Jag är bland dom yngsta och skulle önska mig mycket mer av den "äldre" generationen att dela med sig av sin insamlade kunskap istället för att vara egoistiska och vrånga( många blir så i äldre dar )jag försöker så gott jag kan att lära ut till dom som vill ha den kunskapen på det området jag känner mig hemma på.Svårigheten är inte bara att lära ut utan få en attitydsförändring från media och speciellt 2 av branschtidningarna som finns att läsa att antikviteter är vårat kulturarv och inget som ska förstöras med grå färg för att "passa" marknaden och att det måste gå att sälja.Detta arbete måste alla i denna bransch bidra med annars kommer nog det ta generationer att komma tillbaka och det vill väl ingen.Jag menar vad är mer underbart än ett originalmålat skåp eller småsak som berörts av generationer,jag kan inte komma på något...

  SvaraRadera