Vi har fått många frågor om olika stilepoker efter våra tidigare blogginlägg, så vi tänkte att vi skulle börja blogginlägget med att ge en liten förenklad förklaring om vad som menas med Barock.
Då det gäller Svenska antikviteter talar man ofta om följande stilepoker i kronologisk ordning: Renässans, Barock, Senbarock, Rokoko, Gustaviansk, Sengustaviansk, Empire, Senempire osv. Det kan vara ganska förvirrande för en lekman.
Stilperioderna följer regenterna, renässansen slutar i och med Wasaättens avträde på tronen. Drottning Kristina abdikerade 1654, och var den sista regenten av Wasaätten. Så man kan säga att den Svenska Barocken börjar någon gång efter 1650-talet, man ska vara medveten om att tidsperioderna är lite flytande när det gäller stilhistoria. De olika epokerna går in i varandra. Tidig barock har ofta influenser av renässans. Barockens former är väldigt svulstiga och pompösa, det är en rikedom av ornamentering - skulpterad och målad - med kraftiga färger och guld. Många tror att barockföremål var svarta och bruna, men det var en sprakande färgprakt under barockens epok, med färger som mönjerött, blått, grönt och gult. Den tidiga svenska barocken som inföll under s.k. karolinsk tid, kallas ibland även för broskbarock, hade klara influenser från den franska barocken. Den karolinska barockens era tog slut i och med Karl Xll:s död 1718.
Sedan pratar man ofta om föremål från Fredrik l:s tid och det är synonymt med föremål i senbarock. Senbarocken är lite enklare och mindre pompös i sin utformning, man fick under den här tidsperioden influenser från både den holländska och engelska barocken.Under denna period tillverkades många möbler fanerade med alrot. Senbarocken varar t.o.m Fredrik l:s avträde på tronen 1751. I mitten på 1700-talet kom så rokokon.
Den som vill lära sig mer om de olika stilepokerna kan med fördel läsa Svenska Möbler i Bild av Ernst Fischer. Tryckår 1931. Det är över 500 bilder som illustrerar möbelformerna från medeltiden till mitten av 1800-talet. Besök också gärna Skokloster som uppfördes 1654–1676 av greven Carl Gustaf Wrangel under den svenska stormaktstidens mest blomstrande period. Konst, textilier, möbler, vapen, böcker och keramik från tiden 1550 till 1850 finns på Skokloster. Man får alltid ut mer av ett besök om man har läst på innan. Lycka till med förkovringen, för den som så önskar.
Så till lite bilder på barockföremål som fanns på Brösarpsmässan.
Liten barockspegel i Skokloster-kvalitét! Troligen svensk. Hos Rolle Antik . |
Fransk barock-spegel. Larssons Antik |
En av paret Barock-puttis i Gybergs Antikhandels monter. Fantastiskt charmiga! |
Kyrkbänksdörr i Barock från mellansverige. Stens Antik. |
Återigen en favorit. Barocklejon från Öland. Paret vackert arbetade mässingljusstakar, Barock. Hasse Larsson Antik. |
Barock-karmstol i Jan-Erik Öhgrens monter. Mycket bra skick! |
Klockljusstake i mässing, Barock. Denna modell är mycket populär i Sverige. Stens Antik |
Mässans charmigaste ljusstake i mässing, Barock. Som Ny! Eller? Hasse Larssons Antik . |
Spelbord i senbarock + paret Puttis. Gybergs Antikhandel. |
Paret eleganta Barockstolar. Senare klädsel. |
2 utsökta kryddbesman med motvikter i graverat ben. Troligtvis 1600-tal. Möjligen är dessa tillverkade i Västergötaland. Rolle Antik |
Utsökt kötthack i Claes Lamme Antiks monter. Ovanligt vackert arbetat mässings-handtag med div. djur. |
3 exemplar av de populära s.k. Gästabuds-knivarna. Tillverkades under lång tid. Den längst ner Rokoko. Claes Lamme Antik |
I morgon är det sista chansen att besöka denna trevliga antikmässa. För öppettider och information: http://www.brosarpsmassan.se/
Titta gärna på våra tidigare blogginlägg med bilder från Brösarps mässan.
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/retro-och-antikt-pa-antikmassan-i.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/allmoge-pa-antikmassan-i-brosarp-2013.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/20-ars-jubileum-for-brosarps-antikmassa.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/forhandstitt-antikmassan-i-brosarp-2013.html
Fler blogginlägg från mässan kommer....
Tack för denna underbara blogg som är så lärorik. Jag följer varenda blogginlägg som ni gör, ni förgyller verkligen min tillvaro. Karin
SvaraRaderaTack Karin,
RaderaRegistrera dig gärna som medlem, så blir du aviserad när vi skriver inlägg.
Håller helt med föregående talare, bloggen är FANTASTISK!!!! Lasse J.
SvaraRaderaVa bra att ni lär upp en lite om de olika epokerna, jag börjar lära mig, mest genom antikrundan och via skolan en del om olika stilar och epoker, men det är ett ganska stort ämne, så Tack! Spelbordet tycker jag är helt fanastiskt! Vad ligger ett sådant i för prisklass?
SvaraRaderaJag ska erkänna att jag inte vet vad som stod på prislappen på just det här bordet. Den senaste auktions noteringen jag har sett på ett liknade bord var 18000 kr. Då fanns även bordsskivan, den fattades på det här bordet. Till det klubbade beloppet tillkommer det för det mesta en provision på ca 20%, lite varierande beroende på vilket auktionshus det är som säljer. Det finns olika typer av spelbord från senbarocktid, just den här modellen är populär.
RaderaDet är lite knepigt med prisbilden på antikviteter, de senaste årens prisfall har gjort att man nästan inte vet från en dag till en annan. Priset är egentligen här och nu, vad någon är beredd att betala, imorgon kan priset vara ett helt annat. Man kan prata om olika värden på föremål, ett värde är försäkringsvärdet, vad man får betala för att köpa en likvärdig vara. Ett annat värde är vad man får om man vill sälja. Om vi tar auktion som exempel, köparen får först och främst betala det klubbade beloppet, till det kommer provision. Säljaren i sin tur får betala provision till auktionsfirman. Låt oss för enkelhetens skull leka med tanken att både köp och sälj provision är 10%. En vara klubbas för 10000kr. Köparen får då betala 11000kr, säljaren får 9000kr.