Leta i den här bloggen

torsdag 24 januari 2013

The Collector´s Awards 2013 - Antikbranschens Oscarsutdelning

Snart är det åter dags att dela ut priser i The Collector´s Awards, ett samarragemang mellan Antikvärlden och The Collector´s Hotels. För 4:e året i rad delas priser ut i 5 kategorier.

Årets antikaffär, årets samlare och årets nydanare är 3 av kategorierna, där nomineringarna redan är klara. Priset i dessa kategorier delas ut på en galamiddag på Victory Hotel den 15:e februari. De återstående priserna kommer att delas ut i samband med invigningen av årets antikmässa i Älvsjö. Det är pris för bästa monter och pris för årets dyrgrip.

De nominerade för årets antikhandlare är:
Skajs Antikhandel
A lá Carte Antik
Winterhagen Antik

Nominerade till pris för årets samlare är:
Göran Engzell som har nominerats för sin samling av skånska textilier från 1700-talet - tidigt 1800-tal.
Stig & Bo Dahlin har nominerats för sin samling av föremål designade av Sigvard Bernadotte.
Ulf Danielsson har nominerats för sin samling av föremål som tillhört Alfred Nobel.

Så har vi priset för Årets Nydanare. Det delas ut till en person eller företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt.

De nominerade är:

Fotografiska - ett mycket välbesökt museum, fotokonsten ligger i tiden och där kan jag förstå nomineringen.

Mölndals Museum . har nominerats med följande motivering: Ett museum som trots ett delvis uråldrigt utbud, lyckats möta samtidens mest kräsna besökare.

Downtown Abbey från Carneval Films. Som nog alla vet är det en engelsk tv-serie från 2010 som utspelas i herrgårdsmiljö. Tv-serien speglar tiden från 1800-talets slut och en bit in på 1900-talet.

Motiveringen lyder. En populär tv-serie som har betytt mycket för intresset kring gamla miljöer, levnadssätt och antika föremål.

Detta är för mig en helt obegriplig nominering. Jag kan kan inte se något samband mellan Engelska herrgårdsmiljöer och svenska antikmarknaden. I mitt tycke så är det lite väl långsökt. Att antikbranschen ska börja dela ut priser till tv-produktioner är för mig helt ofattbart , de har ju sina egna prisutdelningar. Man kan ju undra om det är lite stjärnglans man är ute efter?

Jag tycker att det finns många trevliga företag inom den svenska antikbranschen som man kan lyfta fram i detta sammanhang. Varför inte ge priset till Auctionnet eller Barnebys? De är båda  företag som har varit med och ritat om kartan för den svenska antikmarknaden.

Vad tycker ni om nomineringarna?


3 kommentarer:

  1. Downtown Abbey var en lustig nominering. Oavsett vad man tycker om auktionsaiter har du rätt i att de har förändrat antikbranschen. Lasse J.

    SvaraRadera
  2. Kul variation i utbudet av årets samlare

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att Collectors Awards är klubben för inbördes beundran och ett absolut skämt. Precis samma -oftast gubbar- som kliar varandras ryggar. Läs Antikvärlden eller för den delen Antik & Auktion så ser ni vilka företag/personer/herrgårdar/auktionshus etc, som -om och om igen- går på repeat, som en gammal repig stenkaka. Man vet vad antiktidningarna handlar om, innan man fått nya numret och alla omslag ser likadana ut. Antikrundan samma sak, -nytt blod? Aldrig! Hellre tas en medioker eller jättedålig "expert" från ett stort auktionshus, än att ta en jätteduktig fristående person, enligt devisen jag kliar din rygg, så kliar du min, i ankdammen Sverige, som är mindre än Sibbarp. Att Collectors Awards inte tar upp alla Sveriges bloggare i en ny kategori är pinsamt, men inte förvånande. Downtown Abbey nominerad? -Groteskt! Nomineringen av Fotografiska är högst tveksam med tanke på hur illa de behandlat och avtalat med diverse utställare...

    SvaraRadera