Leta i den här bloggen

lördag 13 oktober 2012

Se upp för kringresande auktionssällskap

Som mycket ung arbetade jag åt ett kringresande auktionsföretag. Jag fick mig en rejäl utbildning i bondfångeri. För min del är detta sedan  lång tid preskriberat. För inte så länge sedan besökte jag en sådan auktionstillställning, och kunde konstatera att man sysslade med samma typ av bondfångeritaktik nu som då.

För att kunna bjuda på dessa auktioner måste man ha ett kundnummer. Precis som hos de stora auktionsföretagen, men där slutar alla likheter. Anledningen till att man delar ut kundnummer till alla, är att ett antal nummer är s.k återropsnummer. När jag arbetade på dessa auktioner var det kundnummer 3, 6, 9, 12 osv. som var återropsnummer.

Det går till på följande sätt. Varje vara som säljs har ett kodat nummer, så att auktionisten ser hur mycket han/hon måste ta ut för varan. En och samma kaffeservis kunde klubbas flera gånger. Auktionisten "luftar" (tar upp bud som inte finns) till det att man är uppe på den prisnivå som han/hon måste ha för att försäljningen ska gå med vinst. Är det ingen aktiv budgivare i publiken klubbas varan på ett återropsnummer. Sedan frågar auktionisten om det är någon fler som vill ha en kaffeservis till samma pris. Det råkar alltid av någon anledning finnas flera varor av samma slag.  Om någon i publiken inte nappar klubbar han ytterligare en gång, på ett återropsnummer. Samma procedur upprepas till någon i publiken, inte ont anande viftar med sitt kundnummer, och köper den enda kaffeservis som fanns. Man blir informerade i början av auktionen att budgivningen sker med hjälp av att man höjer armen och viftar med sitt kundnummer. Det är rena skådespeleriet, auktionisterna är så skickliga att de borde få en Oscar för sina insatser.

De här auktionsföretagen har ofta stora fina annonser i dagspressen. Det man annonserar ut är bl.a kristallkronor, konst, äkta mattor, ostindiskt porslin, samt keramik av t.ex Friberg och Stig Lindberg. Man har nästan alltid med sig stilmöbler. Det är samma annons i alla tidningar, därför reserverar man sig för att en vara inte längre kanske finns kvar. Annonserna är lätta att känna igen. Auktionsföretaget är aldrig från orten.

Som sagt se upp, det är rent bondfångeri. Inte är det auktion, det är ren försäljning. Det måste vara en lönande verksamhet att lura borgarklassen i mindre städer, eftersom det fortgår år från år.


15 kommentarer:

  1. I bland har man väl fått känslan av att saker inte har varit helt 100 på vissa auktioner.
    Jag hoppas att vi inte råkat ut för dessa. Så jäkla tråkigt med folk som gör en vinst på att lura människor,.
    Ytterligare ett spännande inlägg

    SvaraRadera
  2. Tack för varningen!

    SvaraRadera
  3. Jag har goda vänner som "fyndade" på en av dessa auktioner. De var helt upplyfta av det faktum att de fyndat ett så fint salongsmöblemang. De hade kunnat få ett liknande möblemang för en bråkdel av vad de betalade.

    SvaraRadera
  4. Jag vet precis vad det är för auktions-typ. Besökte en sådan för många år sedan.En "antik" porslinsdocka såldes rätt dyrt, bara det att samma docka fanns att köpa på billig stormarknad några år tidigare, typisk billig massproduktion. Det blev inga fler besök på denna typ av auktion.

    SvaraRadera
  5. Jag har varit på ett par visningar där dessa skall ha auktion. Men jag konstaterade att det inte fanns något som jag ville ha. Noterade att det fanns flera saker där som var nytillverkade men som skulle se gamla ut. Bra att detta kommer ut!

    SvaraRadera
  6. Intressant!
    Skojare vill ingen råka ut för.
    Tack!

    SvaraRadera
  7. Mamma har blivit grovt lurad på en sådan auktion. Köpte "äkta" mattor för flera flera tusen kronor. Det var dessutom fel på dem. När mamma åkte tillbaka för att lämna tillbaka dem fick hon tillbaka pengarna men ej slagavgiften som var på 3000kr om jag inte kommer ihåg fel. Det var ju inte fel på alla så då kunde hon inte få tillbaka alla pengar. Stackars mamma mådde otroligt dåligt efter detta. De visade upp en otroligt vacker matta dessutom och den fick hon inte med heller. Nä kvalitetsauktioner ska man akta sig för!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om varan reklameras har man givetvis rätt att även få igen ev. avgifter. Detta är bedrägligt och borde polisanmälas, samt KO anmälas.

      Radera
  8. Hej OIS,
    Vilken trevlig blogg du har, din kunskap har alltid varit imponerande. Jag hör av mig om ett frilansjobb som skulle passa dig utmärkt./ W.H

    SvaraRadera
  9. Hej !

    Ser varje dag fram emot att få läsa din intressanta blogg.Dina kloka ämnesval och ditt rättframma skrivsätt. Åsiktslös är du inte och det tilltalar mig ,dessutom leder det till givande diskussioner.Undrar vad nästa grej blir ? Spännande !!!!

    " Ömse Grejan "

    SvaraRadera
  10. Tack för era kommentarer. Nu när ni är uppmärksammad känner ni lätt igen dessa auktioner. Precis som form 55 skriver finns det även nytillverkade saker bland auktionsgodset. Varor som kommer direkt från frihamnen. Inte sällan rör sig det nya om kristallkronor av medioker kvalite, "kinesiska" vaser, etc. Varorna ser dyra och påkostade ut vid en första anblick, men är billigt skräp.

    SvaraRadera
  11. Fy tusan, nog har man varit medveten om budtrissning, men på detta viset...det är synd att det ska finnas såna människor som inte har det minsta samvete. Jag har inte fattat att det var så illa som detta.

    SvaraRadera
  12. De stora renomerade auktionshusen är inte mycket bättre. Keramiken i Granberger Collection (går under klubban 24 oktober)kommer från ett oskiftat dödsbo där en av av dödsbodelägarna har lämnat in objekten till försäljning utan att komma överens med resten av familjen. Den som har lämnat in keramiken (ca 300 objekt) till Stockholms Auktionsverk är polisanmäld av dödsboet. Och Auktionsverket vet om det hela. Dessutom så ville den som efterlämnade samlingen (den avlidne) att den skulle hållas intakt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst förekommer det säkert oegentligheter lite här och var.Om det är oklara ägarförhållanden borde ju auktionshuset dra tillbaka auktionerna, till det att saken är utredd. Det skulle i så fall inte vara den första gången det har hänt.

      Radera
    2. Om Granberger Collectionen skriver man på Stockholms Auktionsverks hemsida följande. "Fem procent av behållningen går till projektet Din bror som drivs i Fryshusets regi. Detta är ett stödprogram för tonårskillar som behöver positiva manliga förebilder. I små samtalsgrupper får unga tuffingar lära sig att inte "dumgås" utan istället tala om hur man hanterar svåra situationer. Projektet har initierats av Tyko Granberger – ett barnbarn till Sture Granberger." Mycket märkligt om det inte är ett skiftat dödsbo!

      Radera