Leta i den här bloggen

måndag 8 oktober 2012

Kärt barn har många namn...

Jakaranda, palisander, rosewood, kärt barn har många namn. Jakaranda växer på ett fåtal platser i världen. Det  är i de Sydamerikanska regnskogarna jakarandan finns. Den hårda skövlingen av regnskogen, samt att det är  ett mycket långsamväxande träd, gör att jakarandan idag är ett mycket sällsynt och dyrbart  träslag. Under den gyllene perioden i Skandinavisk möbelkonst 1950-1970, var den jämte teaken det populäraste träslaget. Jakarandan finns i olika kvaliteter, det är Riojakarandan som är den vackraste och mest dyrbara. Men kom ihåg att alla jakaranda möbler måste ha ett CITES-intyg. Om du ska köpa möbler som en investering, köp jakarandamöbler, de är förvånansvärt billiga. Men glöm för guds skull inte CITES-intyget, det är jordbruksverket som utfärdar dessa intyg.  1992 kom bestämmelserna om CITES. Om du handlar med jakaranda utan intyg riskerar du upp till 4 års fängelse.
3 st. bord i Riojakaranda

6 kommentarer:

 1. Jakaranda är verkligen jättevackert. Är också lie förvånad över att det är relativt billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man tittar på prisbilden utanför Sverige så är jakaranda möbler mycket dyrare än vad teak möbler är. Undrar hur lång tid det tar innan det modet når oss.

   Radera
 2. Det blir svårare och svårare för oss svenskar att hävda att vi ligger på topp. Undrar hur lång tid det tar innan det når oss :-)

  SvaraRadera
 3. Jakaranda är ett riktigt snyggt träslag. Varför det är billigare än teak förstår jag inte eftersom jag tycker att det är läckrare. :)

  SvaraRadera
 4. kanske en dum fråga, men är rosewood en typ av Jakaranda?

  SvaraRadera
 5. Det är ingen dum fråga, om detta tvistar de lärda. Det är flera olika arter som går under samma benämning, om man ska vara petig ska man kanske använda sig av de botaniska namnen. Men och andra sidan skulle det då bli ännu rörigare än vad det är nu. Men om man ser benämningarna inom möbelindustrin är det samma. Rosewood och jakaranda. Ibland står det rosewood ibland palisander ibland jakaranda för ett och samma träslag.

  SvaraRadera