Leta i den här bloggen

onsdag 23 maj 2012

Att tänka på inför Auktions säsongen

Finns det något roligare än att komma till en genuin gårdsauktion. Och ännu roligare är det om inte auktionsgodset legat ute med bilder på internet. Det är lite surt om man sitter en hel dag och väntar på en "godbit" och när det är dags kopplas telefonerna upp. Det är väldigt sällan man gör riktiga fynd på en auktion, men det är chansen till fynd som gör det spännande. Man ska inte ha orimliga förväntningar, utan ta det för vad det är, en trevlig dag när man får se roliga saker. De flesta av er är säkert vana auktionsbesökare, men för er andra kommer här den obligatoriska listan på goda råd.

Kom alltid i tid till visningen så att du hinner undersöka de föremål som du tänker bjuda på.
Bestäm redan på visningen hur långt du ska gå i budgivningen, bjud inte ett öre mer. Det är lätt att ryckas med. 
Köp bara föremål som du verkligen vill ha och som du har tänkt att leva med, handla aldrig i spekulationsyfte. Priserna går upp och ner på antikviteter och konstföremål och dessa är väldigt osäkra som investeringsobjekt. 
Bjud tydligt både med röst och hand så att auktionisten uppmärksammar ditt bud.
Håll inte handen uppe under budgivningens gång så att auktionisten uppmärksammar att du ämnar fortsätta budgivningen. Du blir då ett lätt offer för en budtrissande auktionist. (vilket inte är ovanligt).
Ta med stol, paraply, fikakorg och ett glatt humör så får du säkert en toppen dag.
En alldeles normal sommarauktion i Ångermanland med "uppköparnas" bussar i bakgrunden.  

Undersök föremålen noga under visningen.

Längst bak brukar antikhandlarna hålla till. De både syns och hörs! De bjuder sällan mot varandra utan gör upp efter auktionen. 

Sätt dig bekvämt så att du ser vad som ropas ut. Ha med penna och papper och gör anteckningar på vad du köper. Om du tänker köpa flera föremål skaffa ett kundnummer och betala allt i en klumpsumma.


6 kommentarer:

  1. Så trevligt det ser ut! Bra kom-ihåg-lista:)
    Tant M
    PS. Solhatt/solglasögon kan vara bra också DS

    SvaraRadera
  2. Nu var det länge sedan jag var på auktion.
    Det verkar vara dåligt med gårdsauktioner i Småland?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här uppe i Ångermanland, Jämtland och Hälsingland kryllar det av auktioner sommartid, man har svårt att välja vart man ska åka, för utbudet är så stort.

      Radera
  3. Här är det hyfsat många med, men Stockholmarna är här så priserna blir sjukt höga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli spännande att se prisbilden nu i sommar, jag kommer att rapportera från de auktioner som jag besöker.

      Radera
  4. Auktionerna i Ångermanland ser jag fram emot! Speciellt Hasses på Folkets Hus. Dit brukar min släkt också åka så det blir som en släktträff på samma gång och vi får hjälp med barnen ;) Hoppad vi hinner med några auktioner i sommar. Vi blir bara 2 veckor i juli.

    SvaraRadera