Leta i den här bloggen

måndag 27 februari 2012

Kundanpassade "Antikviteter" Från de Småländska Antikvitetsfabrikerna.

Är det bara jag som är innerligt trött på de s.k nytillverkade "antikviteter" som säljs på de stora auktionshusen. Den Småländska antikhandeln (grosshandeln) har i åratal pumpat ut mängder med kundanpassade "antikviteter". Många gånger har jag på lastkajen utanför Stockholms Auktionsverk träffat smålänningarna i full färd med att lasta av dessa bastarder. Dessa möbler säljs även på andra auktionshus, bl.a i Danmark, men i Sverige är det auktionsverket som är den stora distrubitören av dessa "antikbyggen".
Igår klubbades denna skänk som ni ser på bild här nedan. En skänk som var en norrländsk dragkista (byrå) från början. Det finns ingen marknad för stora bruna norrländska dragkistor, men tydligen en tillräckligt lönsam marknad för kundanpassade skänkar i gustaviansk stil. Byrån har kapats ner till en höjd som passar. Stolparna har fått kanelyrer, de översta lådorna har kapats på mitten och försetts med romber och knoppar. Man har satt in dörrar som har försetts med refflor, gångjärnen är givetvis nya då det aldrig har funnits några. Och till sist har möbeln fått en färg som passar dagens mode. Det tar några timmar för en skicklig snickare att göra denna förvandling. I Auktionsbeskrivningen står att läsa Skänk i gustaviansk stil. Renoverad och komletterad, då det i stället borde ha stått att man har gjort om en byrå till en skänk. "Skänken" klubbades för 6400 kr och kommer i slutändan att kosta kunden runt 8000 kr med provisionen inräknat. När ska det bli ett slut på denna hantering som svärtar ner en hel bransch?
Skänken på bilden är den som omnämns i texten.  Bilden är hämtad på Stockholms Auktionsverks sida. Den klubbades på internetauktion i går kväll. Stockholms Auktionsverk har sedan en tid börjat med internetauktioner i stället för de s.k stadsauktionerna, en utveckling som ligger i tiden.

6 kommentarer:

  1. Hela branschen är märklig idag. Alla skatte- och momsbefriade aktörer snedvrider konkurrensen.
    Är det ombyggda möbler som gör att man kan tjäna pengar så byggs det om.
    Det ska naturligtvis redovisas i beskrivningen.
    Det sägs att svenskar är så intresserade och kunniga. Det är möjligt att det är så i en del fall, men de svenskar som är villiga att betala bra för antikviteter, de är inte många.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med om att hela branschen är märklig. Ang. Svenskarnas intresse för antikviteter så tror jag att de skruvade priserna är en bov i dramat. Svenskarna har helt enkelt inte råd med bra antikviterer, vi får inte våran lön i Euro eller USD. Exporthandeln har drivit upp priserna i alla led.
      Pratade med en av Sveriges största Antikhandlare genom tiderna idag, han skyllde prisnivån på bl.a. Antikrundan, att prisbilden har blivit genomskinlig, vilket i sin tur har gjort det svårt för handeln.
      Sedan är det väl så med grosshandeln att det är så enorma kvantiteter det rör sig om, att vi helt enkelt är för få innevånare i det här landet för att svälja den mängden, både då det gäller tillgång och efterfrågan. Andra branscher skulle väl vara mer lämpade för grosshandel än antikbranschen. I mitt tycke är det ganska okänsligt att hantera antikviteter som en grossvara.

      Radera
  2. Om jag som mindre handlare kommer med ett missfoster som det där så skickar dom mig på dörren varför får smålänningarna sälja dom

    SvaraRadera
    Svar
    1. De handlare som har lämnat in dessa falsarier är stora aktörer på antikmarknaden, små handlare är helt enkelt för dåliga kunder. De köper enorma mägder på t.ex Stockholms Auktionsverk. De tar med sig lika mycket hem till Småland i mängd som den skit de har lämnat.

      Radera
  3. Vad blir nästa tränd ?? förut lutades alla möbler trävit och en massa möbler förstördes, och nu 2012 byggs de om och målas som aldrig förr.. en hel större industi är ju igång,från inköp till omsnickring , målning,export, försäljning mm,gustaviaskt ska de va, gråvit färg, raka ben mm...det måste redovisas att man gjort om möblen,snickrat målat, kapat, så att köparen vet vad han köper,gustavianskt är ju de som gäller,efterfrågan är stor, och de är en stor skillnad i pris på orginal och fejkat...

    SvaraRadera