Leta i den här bloggen

tisdag 21 februari 2012

Är Antikhandeln död?

Idag är det bara en handfull personer som handlar med orörda antikviteter som är från tiden före skråväsendets avskaffande. Kulturföremål säljer inte, idag handlar det om inredning. Föremålen i antikhandeln är ofta hårt renoverade, som ett exempel kan nämnas ett skåp som klubbades på auktion i Norrköping för ca. 25 000 kr. Skåpet skickades till Frankrike för konservering = ommålning. Ett till stora delar nymålat skåp såldes sedan på antikmässan i Älvsjö för över 1 miljon.
Mängder med föremål som passerar antikhandeln "kundanpassas" allt efter tidens mode. Hur många "Gustavianska skänkar" har man inte sett som har fått nya spetsiga ben, romber eller stipor i dörrspeglarna, och sedan fått en färg som passar marknaden. Hur många bord med svarvade ben från 1800-talets slut har inte fått ny grå färg och nya raka ben för att passa in.  Dessa möbler som har gått genom antikhandeln säljs ofta på de större auktionshusen med en beskrivning som om de vore från tiden.
Det finns inget intresse längre för genuina kulturföremål. Försöker man sälja en en orörd antik möbel till antikhandeln så är det  fel färg, fel ben, fel modell eller för mycket kultur. Det är inget fel i sig att sälja inredningsföremål, det ligger i tiden och den handeln kommer bara att öka. Vad som är fel är att man kallar det antikviteter. Antikviteter ska vara orörda, inte ha "hottats upp" för att passa in.
Antikhandeln gick i graven när Lars Broberg stängde sin butik på Grev Turegatan. Där kunde man hitta orörda kulturföremål, någon sådan butik finns inte idag.
Idag är en Romansk karmstol från 14-1500 talet billigare än en karmstol från 60-talet. 


10 kommentarer:

  1. Är det så illa? Görs allting om? Skrämmande.
    Gillar verkligen er blogg, spännande med initierade inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bestämt mig för att inte stryka medhårs. Det är så illa, mycket av de ombyggda möblerna går på export till bl.a USA, men en hel del säljs även på den inhemska marknaden. Många av dessa byggen säljs på de stora auktionshusen, då med väldigt luddiga beskrivningar. En del av dessa möbler säljs på mässor runt om i landet, och en del i butik förstås. Det är inte illa i sig att man bygger om möbler, det finns sådna som är så illa hanterade att de skulle hamna på tippen om de inte gjordes om. Det som är illa är att de säljs som antikviteter till överpriser. Och riktigt illa är det när det är genuina föremål som anpassas för marknaden.

      Radera
  2. Ur led är tiden! Men jag har oxå märkt att tex. allmoge är nästan iskallt. Här far det mesta av allmogeföremålen till Norge. De norska uppköparna har guldläge och svenskarna kommer att stå häpna om några år och fundera över - vad hände och hur kunde det hända!!??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har alldeles rätt khina, i Jämtland säljs den mesta av allmogen till Norge. Är man på auktion där är det alltid ett stort antal norska handlare. En av anledningar till att intresset har dalat är den skruvade prisbilden på Jämtländsk allmoge. När allmogeskåpen börjar kosta så mycket att vanliga löntagare inte har råd tappar folk intresset. Det är givetvis inte hela sanningen men en liten del.

      Radera
    2. Uppfriskande med någon som tar bladet från munnen.
      Branschen har förändrats mycket under de år jag varit aktiv. Om man spjärnar emot och vägrar att anpassa sig till marknaden, ja då tjänar man inga pengar. Den orörda allmoge jag eventuellt får in framledes kommer jag att behålla så länge. Jag länkar till er blogg i detta nu.

      Radera
    3. Visst är det så att branchen har förändrats, man måste anpassa sig. Du gör helt rätt i att behålla din orörda allmoge. Den skulle ändå bara ha målats om eller "hottats upp" i slutändan. Jag håller på med ett bloginlägg om vad som händer med våra Svenska antikviteter när de hamnar på export. Tack för att du länkar till vår blogg.

      Radera
  3. Att man kan och vet så lite märker man nu. Tack för er upplysande information om hur det står till inom antikbranchen.

    SvaraRadera
  4. Jag gåller helt och hållet med! Detta var en av anledningarna till att inte besöka t ex antikmässan i Älvsjö i år.
    Varje år, de senaste sex åren som vi besökt mässan, har man blivit besviken över hur mycket omgjorda möbler som visas och säljs där. Till och med på Fina gatan!
    Tyvärr är det bara en mässa i mängden vars "experter" ser mellan fingrarna lite då och då och låter möbler etc passera som inte längre borde ses som riktiga antikviteter. Det har väl att göra med vem man är, kan man tänka.
    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  5. Otroligt bra skrivet s:t olof och jag är så innerligt trött på folk som hellre vill köpa och bli lurade av gråmålat fejk än originalmålad allmoge.Det värsta på på Älvsjömässan detta året var temat original och originellt????? såg ni utställningen med stolar, någon dam/tjej från inredningssidan hade fått uppdraget av arrangörerna av mässan att ha en utställning om original och originella stolar. Vad fick man se-jo en massa gråpatinerade stolar från en och samma antikhandlare som är känd för dessa fejkmöbler men dom säljer oförskämt bra tack vare att dom som handlar inte har intresse eller kunskap. Men utställningen då, ja ska man skratta eller gråta-hur kan man få ett sånt uppdrag när man inte har kunskap om vad som är rätt eller fel, inte konstigt att allmogen håller på att totalt förlora fotfästet. Jag själv jublar över dom okunniga och ointresserade för dessa 2-3 senaste åren har jag köpt otroligt fina originalmålade allmogemöbler till summor som man inte sett maken till. Kommer fortsätta att köpa på mig så mycket jag bara kan framöver och rädda den lilla delen av vårat kulturarv.

    SvaraRadera