Leta i den här bloggen

onsdag 22 februari 2012

Svenskt kulturarv på export - Svenska antikviteter i USA

Svenska antikviteter har under många år sålts på export. Exporthandeln har drivit upp priserna till en nivå som gör det omöjligt för vanliga löntagare att handla, dollarns höga kurs har gjort att svenskarna för längesedan tappat intresse för antikviteter. Antikhandeln har burits upp av exporthandeln, många är de föremål som har lämnat landets gränser. Det vi nu får bevittna när luften har gått ur den internationella penningmarknaden är att exporthandeln slagit stopp, priset på antikviteter och kulturförmål sjunker som en sten, både på gott och ont. Nu finns det möjlighet för svenskarna att börja handla igen.
Navet för Svensk exporthandel är Skåne, Småland och i viss mån Dalarna, men det finns en antikhandlare så långt upp som i Ångermanland som exporterat mängder med Jämtländsk och Ångermanländsk allmoge. Det är då främst golvur som har gått på export, som för övrigt är väldigt populära i USA.

Det finns även Amerikanska antikhandlare på plats här i Sverige, en sådan handlare är Jeff som driver Lone Ranger Antiques. Han bor under sommarmånaderna i Dalarna och åker omkring och köper antikviteter. Många gånger har man sett Jeff på sin sparkcykel när han på Älvsjömässan åker runt och köper Svenska originalmålade kulturföremål, före mässan öppnar för allmänheten. 
Jag länkar till Lone Ranger Antiques så kan ni själva se vad som händer med vårt kulturarv som går på export. Han är i mitt tycke så korkad att han har dokumenterat eländet. Han var även med i det kända programmet Martha Stewart Show, 18 may 2010, där han visade hur en "antikrestaurering" skulle gå till.
FRUKTANSVÄRT!
http://www.lonerangerantiques.com/
Om ni tittar under fliken Pictures och Before and After, så förstår ni vad jag menar. Det räcker egentligen med att se förstasidan, men se er gärna omkring på sidan. När man behandlar kulturföremål på detta sätt borde man byta bransch.
Lone Ranger hos Matha.


Bilden är hämtad från boken Mästare och Möbler, ett sådant vackert golvursfodral skulle lutas av och gråmålas om det hamnade i händerna på en sådan som Jeff, han är inte ensam.  



3 kommentarer:

  1. Om man nu inte tycker om allmoge, sälj till någon som vill ha möbeln i originalskick, istället för att kludda på vitfärg på allt.Förr var det avlutningen nu är det vitfärgen.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr är det som i alla brancher...money talks. Man blir verkligen beklämnd när man ser hur dessa klenoder förfulas på detta sätt för alltid.

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag hittade hit idag. Fint och roligt att läsa allt spännande.

    Men det här var för gräsligt! Jag kunde inte låta bli att skriva ett argt mejl till honom. Inte för att det har någon som helst betydelse, utan för att det kändes bättre.

    Daniel

    SvaraRadera