Leta i den här bloggen

lördag 31 mars 2018

Nu vänder vi blad...Som ni kanske ser har bloggen bytt namn. Den heter nu S:t Olofs Antik & Bok Blogg. Herr S:t Olof har fått lust att blogga om det som ligger honom närmast hjärtat (förutom frun då) böcker, handskrifter, kartor, tryck, allt som har att göra med gammalt papper kommer han att skriva om.


Bloggen vänder blad. Idag lägger vi ut vårat första bokinlägg, det är också den dag i månaden då vi vänder blad i almanackan. Jag tycker det är riktigt kul att gubben också börjar blogga, han har tidigare varit sakkunnig ibland när jag har behövt hjälp. Men nu skriver han helt på egen hand. Med dessa ord hälsar jag min bättre hälft Olof välkommen till bloggen som skribent. / AnneKathrine


Ja, vi säger som kungen "Nu vänder vi blad". Mars månad lämnar plats för April. Nedanstående sidor med träsnittsillustrationer är hämtade ur en 1600-tals almanack(a).
Tyvärr saknas de första 2 månaderna samt de sista sidorna varför bestämning av tryckår blir svårare. Det rör sig troligen om mitten av 1600-talet. 1648? Säkert finns det någon bland bloggens läsare som kan tidsbestämma detta lilla tryckalster. Till ledning kan nämnas att på rectosidan förekommer månadens namn på finska, svenskt område denna tid. Den äldsta bevarade almanackan är från 1585, tryckt av Gutterwitz. Död 1610.


 Mars månad. Efter krigsguden Martius. Lövtäckt?

April månad. Aprilis i den romerska kalendern. Vårmånad. Såningsmånad.

2 kommentarer:

  1. Åh! Ännu en pappersmänniska! Jag är på.

    SvaraRadera
  2. Daniel Persson18 maj 2018 kl. 08:18

    Hej Olof! Det verkar röra sig om Anders Thuronius almanacka ifrån år 1665, tryckt hos Ignatium Meurer i Stockholm.

    SvaraRadera