Leta i den här bloggen

lördag 21 mars 2015

Antikmässan Brösarp 2015

Antikmässan i Brösarp är i full gång och redan öppningsdagen stod det klart att årets mässa är en succé, både publikt och försäljningsmässigt. Kvalitetén på föremålen som bjuds ut är som vanligt hög på denna mässa. Det är roligt att se att det återigen finns ett stort intresse för genuina och oförvanskade antikviteter och inte minst för originalmålade allmogeföremål. Inga nymålade pottskåp i sikte!

Juryn och tillika arrangörer är  Jan-Erik Öhgren och Christian v. Grothusen. De plockar bort föremål som inte håller måttet vilket utställarna är väl medvetna om. Det är nog bara ett olycksfall i arbetet om man har tagit med sig undermåliga varor. Roligt med en mässa som håller måttet!


Riisgaard & Hjort, återkommande utställare i Brösarp som alltid har trevliga kulturföremål i sin monter.

 Dessa trevliga föremål sågs hos Bergtagen Design

 Petriboden hade många trevliga föremål, bl.a trevliga textilier. Gentlemannen på bilden är Lars Broberg.

Mässans vackraste spegel fanns hos Möbelberget Antik. Orörd!

Den vackraste stolen hade Wickströms Antikhandel. En rokokostol i slottskvalité. Lägg märke till de underbart vackra skärningarna på detaljbilderna här nedanför.De minsta lampetterna, hos Jan-Erik Öhgren

Vackra tennljusstakar av Erik Pettersson Krietz, mästare i Stockholm 1753-95 /1805, hos Möbelberget Antik

Vackert tennfat, Fredrik Ahlman Karlskrona 1789, hos Stens Antik

Patriks Antik hade med sig dessa trevliga allmogeföremål, supkopparna vackert daterade i botten.

Blomstens Antik hade detta vackra och signerade  föremål av JemtOlov Persson

En trevlig käpp hos Larssons Antik

Herrarna Larsson och Broberg inte helt obekanta i antik sammanhang examinerar ett vackert kulturföremål.

Två vackra montrar får avsluta min bildkavalkad från 2015:års Antikmässa i Brösarp. Jag hoppas att det är den här typen av förmål som vi får se på framtidens antikmässor. Att man slipper nybyggda och shabby chic målade föremål. Monterbilderna är från Bergtagen Design och Max Guttman.


11 kommentarer:

 1. Undrar vad som kommer att vara 2115 års antikmässas häftigaste 100 åriga pryl
  Arlas 1,5 liters mellanmjölk kartong eller pet flaskan.Det finns lite som överlever av dagens vardagsprylar och föremål :-(
  mvh S. Sverkmo

  SvaraRadera
 2. Är det inte Broberg & Knutsson på bilden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är Hasse Larsson som du ser på bilden tillsammans med Lars Broberg.

   Radera
 3. Lika som bär . . . .

  SvaraRadera
 4. Oförvanskade antikviteter ?
  Snedklaffskåp med vitrinöverdel ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Du har alldeles rätt, misstag av mig.det finns inga snedklaffskåp med vitrinöverdel.

   Radera
 5. Är skåpet inte riktigt är jag den förste att beklagliga det inträffade. Vi har bett handlaren att undersöka skåpet och inkomma med en redogörelse om härkomst och en detaljerad beskrivning av skicket.

  SvaraRadera
 6. Vårt företag har en affärsidé som grundar sig på ett genuint intresse för ofövanskade och orörda antikviteter och föremål så långt det går. Vi köper ofta på auktion och i det här fallet är skåpet inköpt med ordentlig proveniens(Stig Adolfsson, länsacessor) på ett av de stora auktionsverken och av oss utställt på den hedersamma Brösarpsmässan. Att vi öht svarar på detta beror på att vi anser att det inte denna mässa ska få massa obehag i onödan. Vi har haft en av auktionskammarens duktiga representanter här på ett hembesök och vi tillsammans gick igenom skåpet noggrant och kom fram till samma sak; det är inte ett bygge som anonym vill få det till.
  Vi vill inte ha nån vidare diskussion i det här ämnet utan tycker att fokus ska ligga på att försöka hjälpa fram antikbranschen ist. Som vi alla i branschen vet så är det ruggigt tufft att få en mässa att överleva. Anonyma inläggaren får gärna komma på ett besök om hen vill och se hur hårt vi jobbar med detta och dissekera skåpet i fråga.
  Vänliga hälsningar från Bergtagen Design AB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Pekka för din utförliga kommentar. Att ett föremål är ovanligt, eller inte setts förut, innebär ju inte med nödvändighet att det inte finns. Ditt erbjudande till de som tvivlar att komma och granska skåpet är helt föredömligt. Du/ni tillhör den skara kulturintresserade handlare, som vi är så glada över att få räkna till utställarna på Brösarpsmässan. Vi återkommer när vi bestämt datum för nästa års mässa.

   Jan-Erik Öhgren

   Radera
  2. Tack Bergtagen Design AB och Jan-Erik Ögren. Erat agerande i denna känsliga fråga är föredömligt. Istället att som brukligt är att sopa problemen under mattan, har ni tagit tag i det.
   Än finns det hopp om antikbranschen, det finns trots allt seriösa aktörer.
   Och Brösarpmässan har visat att de går att lita på.

   Radera
 7. Här kommer länken också, kanske ska vara med. ;)
  https://www.uppsalaauktion.se/view/464/1053048.jpg

  SvaraRadera