Hälsingland är vida känt för sina fina allmogeföremål. Än i våra dagar finns mängder av föremål bevarade från Hälsinglands allmogekultur, inte minst på museer och hembygdsgårdar, men även hos samlare. Många duktiga snickare och målare var verksamma just i Hälsingland.
En av dessa allmogekonstnärer var Per Schenler
Sigvard Bodin skriver följande om Schenler: "Pehr Schenlaer, som utfört många av de välkända skäktknivarna från Norrala, som numera betingar höga priser. Han föddes 1796 och fick tillfälle att gå i skola i Uppsala. En lärobok i aritmetik har bevarats till våra dagar hos släktingar i Hamre. Han avbröt tydligen sina studier utan någon examen och försörjde sig förutom som 'konstnär' som barnalärare och bouppteckningsman. Fisk till sitt hushåll fick han genom att meta i ån. År 1875 placerade han sina få ägodelar på en kärra och begav sig till Hudiksvall, där två av hans systrar var bosatta. Han avled där samma år och är begravd på Hudiksvalls kyrkogård."
De föremål som man kan hitta dekorerade av Schenler är mindre allmogeföremål som t.ex. fästmansgåvor, bröllopsskedar och bröllopstavlor. Han använde ofta en färgstark och kraftig kolorit, skönheten ligger i glädjen och charmen hos dessa föremål.
Här ser ni föremål dekorerade av Schenler, 2st. skäktknivar och en sked.
Fästmansgåvor brukar vara daterade med årtal
och ofta med flickans initialer, ibland även med pojkens initialer.
Många av fästmangåvor användes aldrig eftersom de hade ett stort känslomässigt värde. Därför finns många av dessa föremål bevarade än i våra dagar.
I
bondesamhället kunde fästmansgåvorna vara olika textila redskap
som linfästen, mangelbräden, klappträn, skäktknivar.
Sanktolofs blogg tackar Eva och Rainer Blomsten för att vi har fått lov att fotografera dessa fina allmogeföremål.
Vi tackar även Jan Lif från Trönö som är stor kännare av Hälsinglands bondekultur för att han har bistått oss med uppgifter om Schenler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar