Leta i den här bloggen

lördag 10 augusti 2013

Högklassig design - 2 av 1900-talets klasssiker

Jag samlar på rökfärgade Fugaskålar och sommaren har varit givande i detta sammanhang. Här på bordet ser ni min Fuga skörd.
Jag gillar verkligen 1900-talets design....


Bordet på bilden är dock inte från 50-talet utan är ett nytillverkat som nu säljs på IKEA. Det nya bordet med samma form som "Lövet" har fått en ändring av namnet till Lövbacken. Skivan är fanerad med poppel, den ursprungliga hade faner av jakaranda.
Sven Palmqvist, föddes 1906, och gick bort 1984. Han arbetade med glas som konstnär och formgivare. En av hans största framgångar var med skålserien Fuga. Idén, som han lär ha fått redan 1934, bygger på att centrifugera glasmassan i en skålad, snabbt roterande form, istället för att blåsa glaset. Resultatet blev en prisbillig tillverkning av hållbara och enkla glasskålar i olika färger och storlekar. 1954 kom Fuga på marknaden, Nordiska Kompaniet (NK) hade beställt en hel årsproduktion och på Helsingborgsutställningen 1955 "H55" fick Fuga sitt stora genombrott.

Gillis Lundgren, föddes 1929. Han är namnet bakom flera av IKEA:s klassiker bl.a. Billy bokhyllan. Han designade även  soffbordet "Lövet" som lanserades i 1956 års IKEA katalog –  det var den första möbeln som IKEA sålde i ett platt paket.

1 kommentar:

  1. Snyggt IKEA! o fin samling skålar, gillar den gråa färgen!

    SvaraRadera