Leta i den här bloggen

onsdag 31 juli 2013

Antikfusk även i Helsingborg 2013

Antikmässan i Helsingborg har just avslutats. Vi hade tyvärr ingen möjlighet att vara på plats. Men vi har tittat på bilder från mässan och pratat med utställare.
Det är lite sorgligt att se på bilder från Antikmässan i Helsingborg. Jag kan konstatera att fusket med antikviteter även förekommer där. Jag kan inte förstå varför de som ägnar sig åt att bygga "antika möbler" envisas med att ställa ut på antikmässor. Nybyggda möbler hör inte hemma på en antikmässa. En inredningsmässa eller en möbelmässa skulle vara rätt forum för dessa möbler, men absolut inte en antikmässa. Jag hoppas innerligt att man inte som på Älvsjömässan saluförde dessa bastarder som riktiga antikviteter.
Det finns bara en enda antikmässa i Sverige som lever upp till sitt namn och det är Brösarpsmässan.

Jag kan inte förstå antikorganisationen SKAF (Sveriges Konst-och Antikhandlareförening) som inte sätter ner foten och stävjar fusket. Det skulle vara lätt för antikhandlarföreningen att ställa krav på arrangörerna, att om "nybyggen" tillåts så ställer inte föreningarnas medlemmar ut. Utan föreningens medlemmar blir det ingen mässa. Svårare än så borde det inte vara.

Den här bilden är tagen på Älvsjömässan 2013, Detta är två helt nybyggda kommoder som salufördes som Gustavianska, tidigt 1800-tal.


Efter samtal med Björn Litzén ordförande för FAK har jag fått följande information.
FAK (Förenade Antik och Konsthandlare) har tagit problematiken med oseriösa antikhandlare som säljer nyproducerat under falskt flagg på fullt allvar. Man har efter det som inträffade på Älvsjömässan skärpt sitt regelverk. Man har varit kontakt med mässarrangörer, tillskrivit mässledningen för Älvsjömässan och muntligt talat med arrangören i Helsingborg.
Man har efter formella och informella kontakter med den fuskande antikhandlaren som ställde ut på Älvsjömässan, i samförstånd beslutat att det bästa är att han lämnar föreningen, vilket han också har gjort.


Det är mycket glädjande att en av antikhandlarföreningarna tar situationen på allvar.
Jag har länkat till 2 blogginlägg med bilder från mässan, nu är det inte "falska" antikviteter på varje bild, men då ni ser bilderna förstår ni säkert vilka jag syftar till. 

http://tomorrowisanotherchardonnay.blogspot.se/2013/07/antikmassan-i-helsingborg.html

http://wearebreathless.blogspot.se/2013/07/sommarens-hojdpukt-antikmassan-i.html?showComment=1375182526132

3 kommentarer:

  1. Tack för att ni granskar antikbranschen. Det behövs verkligen. Senaste årens utveckling har varit tragisk. Lasse J.

    SvaraRadera
  2. Det är bra att FAK tar sitt ansvar. Skulle vara klädsamt om även SKAF gjorde det. / Karin Andersson

    SvaraRadera
  3. en större samling svindlere och bedragere,end på helsingborgs antikmesse,är svärt at hitta utan for palermo.här är bedrägeri en äressag.og vansinnepriser et måsta.

    SvaraRadera