Leta i den här bloggen

onsdag 12 juni 2013

Hälla 50-tals Café - en pärla i Södra Lappland

Hälla 50-tals Café är en riktig pärla i Södra Lappland. En helt intakt miljö från 1953 är vad besökarna får se. Vi har passerat ett antal gånger men aldrig stannat upp, den här gången var Olof kaffesugen så vi bestämde oss för att stanna. Jag måste medge att det var längesedan jag blev så glatt överraskad, jag har aldrig någonsin sett en så komplett cafémiljö från 50-talet. Detta var till och med bättre än Westerlunds Café vid Höga kusten. Vilken tur att kameran numera är min ständiga följeslagare.

Caféet genomgick en större renovering 1952-1953. Offerten på inventarierna finns fortfarande kvar. Hela inredningen, med bord, stolar, lampor, diskar, kornischer, väggfält, allt är i original. Hela inredningen som beställdes i december 1952 kostade 14988 kr men priset prutades ner till 13000 kr.

Christien Fox  driver Cafeét och bakar allt bröd själv i det lilla bageri som också inryms i byggnaden. Man blir serverad vid bordet. Kaffet bärs ut och serveras ur en liten 50-tals kanna, även kaffekopparna från Linköpings porslinsfabrik är 50-tal.

Har ni vägarna förbi Hällaström besök Hälla Café, som ligger intill Riksväg.90 mellan Junsele och Åsele. Adressen är Åselevägen 22. Hällaström. Jag lovar att ni inte blir besvikna om ni är intresserade av kulturmiljöer.


Några detaljbilder från interiören....




 

På bilden ser ni Christien Fox som äger och driver caféet.
Till och med linoleum golvet är kvar sedan 50-talet...


Så här ser Caféet ut från utsidan...

Offerten sedan renoveringen på 50-talet finns bevarad. Hela inredningen beställdes från Rapid Bolaget i Stockholm.

Jag hoppas verkligen att Åsele Kommun och Västerbottens Museum uppskattar och stöttar detta café, så att det får vara kvar till eftervärlden. En genuin KULTURMILJÖ som bara måste bevaras!

Hälla Café har en facebooksida. Om ni klickar HÄR kommer ni dit.

5 kommentarer:

  1. Så fint! Det ser ut som om det skulle vara väldigt fint skick på inredningen, otroligt att det inte blivit mer slitet!

    SvaraRadera
  2. Tack för att du rekommenderade detta café!
    Känns ganska unikt med sin intakta inredning - får min lilla K-märkning i allafall. Skönt att de har inställning att bevara det gamla.
    Åsele åker man ju inte så ofta till men vem vet,,, ;)

    SvaraRadera
  3. Kul! Ännu ett ställe man inte besökt, hoppas bara att man har vägarna förbi nån gång :-)

    SvaraRadera
  4. Finfina bilder från konditoriet. Tack för det !
    Hälsar lars i Västerås

    SvaraRadera
  5. Hälla cafe´har besökts x flera. Dock inte sedan den nya ägarinnan tog över. De tidigare ägarna bakade t.o.m. efter de recept som fanns kvar sedan 50.talet. Det enda som misstämde då var att jukeboxen som va från 70-talet.
    Kontentan är dock .... ett underbart välbevarat fik!

    SvaraRadera