Leta i den här bloggen

torsdag 14 februari 2013

Allmoge på Antikmässan i Älvsjö 2013

Det var ovanligt lite allmoge på årets antikmässa. Många allmogehandlare har valt att stanna hemma i år. Epok Antik från Umeå, Bollnäs Antik, Jobsmyr från Delsbo, Jan-Erik Öhgren Antikvitetshandel från Brösarp, Sune Jönsson från Osby, Peter Almqvist Antikhandel från Burträsk, Findahl Antik från Norberg, Magnus Lindhé från Linköping. Dessa är några mycket duktiga allmogehandlare som vi tyvärr inte fick se på årets mässa.

Allmogehandeln verkar ha ersatts av Franskt Bric a Brac, och nytillverkade "antika" möbler som kundanpassats. Jag kan försäkra att ingetdera är en speciellt upplyftande syn. Men det återkommer vi till i ett senare blogginlägg.

Nu tittar vi på lite trevlig allmoge som trots allt finns/fanns på mässan, även om det inte är i något  överflöd.

Napoleon Inredningar AB från Ljungby hade det här Jämtländska allmogeskåpet.

Trevligt allmogeskrin från Jämtland hos Patriks Antik & Kuriosa

Ett grenbockbord från 16-1700 talet hittar man hos Sobra Antik från Söderhamn,

En karmstol från Härjedalen daterad 1806 hittar man hos Gybergs Antik

Ett mössbord från Hälsingland, Sobra antik, Söderhamn..

Ett litet syskrin från Västerbotten fanns hos Åströms Antik & Byggnadsvård från Kalix

Billes Antik & Kuriosa hade det här trevliga allmogeskrinet från Jämtland.
Nästa blogginlägg blir också antikt.

5 kommentarer:

 1. Hej!
  Som den allmogesamlande människa jag är så kommer jag sakna dessa du räknat upp. Men det blir till att njuta av det lilla som finns. Håller fullständigt med dig om åsynen av alla nytillverkade ting som tyvärr många gånger utges för att vara gamla. Det blir intressant att läsa vidare kring detta.

  Med vänliga hälsningar från Eva Solid

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag blir förvirrad av alla begrepp runt "bord"; bockbord, mössbord, slagbord, klaffbord, gillebord osv osv Passar på att lägga in en önskan om att få hjälp att reda ut virrvarret. Tror inga är mer lämpade än ni att reda ut begreppen..
  Majsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ska försöka tillgodo se din önskan. Vi gör ett blogginlägg där vi med bilder och kommentarer illustrerar de olika bordstyperna som det ofta pratas om inom antikhandeln. Du får hålla utkik, det blir inte de närmaste dagarna.

   Radera
 3. Vilken fantastisk karmstol från Härjedalen! Jag måste säga att de var kunniga möbelsnickare och duktiga på skärningar. Kan detta ha varit den ursprungliga färgen? Vad begärdes för pris för den? Vet du om den fick ny ägare. Man blir ju lite intresserad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en fantastisk karmstol! Jag vet inte vad det stod på prislappen. Jag kommer helt enkelt inte ihåg om jag skriver en summa kan jag ha blandat ihop den med priset på någon annan möbel. Det är framtagen originalfärg, jag gjorde bedömningen att det är den ursprungliga färgen. Karmstolen såldes på Älvsjömässan och finns nu till min stora förvåning till salu hos Dalarnas Auktionsbyrå. Köparen måste ha förköpt sig eller så passade den inte in i möbleringen. Märkligt i alla fall att den kommer ut så snabbt igen.

   Radera