Leta i den här bloggen

måndag 14 januari 2013

Retro - Design och Piratkopior

Retro är väldigt populärt just nu. I  samma takt som populariteten har ökat, har också utbudet av piratkopior ökat. Internet formligen svämmar över med annonser där piratkopior bjuds ut till försäljning.

Många ser det nog som en fördel att designklassikerna har gjorts tillgängliga för en större skara konsumenter, som annars inte har varit i närheten av att ha råd att köpa originalet. Myntet har alltid två sidor. På ena sidan kan man fråga sig om tillverkarna av piratkopior verkligen bryter mot upphovsrätten, när de säljer kopior som designades för 60-70 år sedan. Mönsterskyddet inom EU är 25 år. Och andra sidan har jag full förståelse för branschorganisationerna som gör allt för att stoppa försäljning av piratkopior.

En svensk möbel som piratkopierats är Yngve Ekströms "Lamino", bilden från Bukowskis Market. Fåtöljen på bilden är ett original.

Det är enormt jobbigt för företagen att alla dessa piratkopior säljs. Det är dessutom vanligt att dessa kopior tillverkas under förhållanden där arbetsmiljön är undermålig. Faran med piratkopiorna är att de hämmar innovationen. Massor med jobb hotas, inte minst arbetstillfällen för unga konstnärer och designers. Frågan är om det vi nu kan se, är slutet på en mycket framgångsrik era, med Nordisk industridesign i världsklass.

Vill du möblera med designmöbler, men inte har råd att köpa nytt, handla på auktion, loppis eller i en antikaffärer. Klassikerna säljs där till en bråkdel av vad nypriset är. Om du handlar begagnat bidrar du dessutom till en bättre miljö.

Auctionet och Barnebys är två utmärkta saiter där du kan hitta just den designklassiker som du söker. Även om det händer att även de stora auktionshusen säljer piratkopior, har du där alltid rätten att reklamera ditt köp om auktionsbeskrivningen inte stämmer.

3 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Jag har nångång blivit frestad att köpa en designkopia-för det är ju så billigt men i stället hoppas jag på att hitta de där favoriterna begagnade till ett pris jag har råd med någon gång. På vägen hittar man nya favoriter! :D

    SvaraRadera
  2. Håller helt klart med!
    Köper man en orginalmöbel har man möjlighet att göra en vinst ifall man tröttnar. Kopiorna har ju inget andrahandsvärde.
    Mao bättre att spara ihop till önskemöblen än att ta en genväg och köpa en värdelös kopia som dessutom inte är i närheten av orginalets kvalite

    SvaraRadera
  3. Det är alltid smart att handla original, bra att du nämner miljöaspekten, den nämns allt för sällan i dessa sammanhang.
    Lasse J.

    SvaraRadera