Leta i den här bloggen

onsdag 23 januari 2013

Inför Antikmässan i Älvsö 2013

Antikmässan i Älvsjö går av stapeln 14-17 februari 2013.  Jag har tittat på utställarförteckningen och kan konstatera att antalet allmogehandlare har minskat betydligt. Tidigare trogna utställare som Bollnäs Antik, Jobsmyr Konst & Antikhandel och Epok Antik ställer inte ut i år. Några trevliga allmogemontrar kommer det ändå att finnas med i år, bl.a Blomstens Antik. Som vanligt har de med sig en hel del allmoge i bagaget.

Här är några föremål som ni kommer att kunna se i Blomstens monter på Älvsjö. En riktigt fin och ålderdomlig  skedholk från Härjedalen, ett originalmålat allmogeskrin och ett bockbord, + en hel del annat.Det kommer att vara en febril verksamhet i mässlokalen natten mot det att mässan öppnar. Det är då som Kvalitetsgruppen gör sitt viktiga arbete. De granskar montrarna på den jurybedömda avdelningen, där utställarna måste följa vissa regler, och ser även över utbudet på mässan i stort. En nyhet är att utställare som inte står på den jurybedömda avdelningen (medlemmar i Sveriges- Konst och Antikhandlareförening, SKAF) också kan be att få bli granskade, och därmed jurybedömda.  

 Reglerna som de jurybedömda utställarna måste följa är omfattande, och kräver att montrarna ska innehålla gamla, oförändrade och prismärkta originalsaker. Reparationer och skador ska vara redovisade och föremålen ska hålla hög klass och kvalitet. Om Kvalitetsgruppen finner något som inte håller måttet, måste föremålet plockas bort. Kvalitetsgruppen består av åtta personer, som var för sig har hisnande kunskaper om gamla saker av alla tänkbara slag. Tillsammans bildar de en levande encyklopedi om allt som har med antikt och design att göra. 
Anmärkningsvärt är att denna grupp som består av mycket kompetenta personer har släppt igenom en hel del  felaktigheter tidigare år. Det ska bli spännande att se hur de utför sitt arbete i år. Vi kommer givetvis att rapportera om detta på bloggen.
Experterna i  Kvalitetsgruppen:  Joakim Bengtsson,  Lars Broberg, Johan Ekström, Sören Fingal, Anette Granlund, Paul Jackson, Lars-Yngve Johansson och Johan Nordén

Mässans öppettider 14-17 februari 2013  
Torsdag 11-19
Fredag 10-18
Lördag 10-18
Söndag 10-17

Onsdagen den 13 februari är det vernissage 16.30 - 22.00 för speciellt inbjudna.

1 kommentar:

  1. Nej St Olof, det är ingen nyhet för i år att andra än SKAFarna kan bedömas. Det började förra året och fungerade dåligt, minst sagt.

    SvaraRadera