Leta i den här bloggen

torsdag 10 maj 2012

Värdet på kulturföremål?

Jag sitter och läser en gammal antik tidning. På en av sidorna står det "Vi talar om vad dina saker är värda".
Vad är det som avgör värdet på ett föremål? Vad har de s.k. antikexperterna för agenda att hålla uppe prisbilden på de varor som de värderar? De flesta är handlare inom sitt expert område. Antikrundans experter består av antikhandlare, antikvariatshandlare, juvelerare, auktionshandlare och ingifta. Ni kan vara övertygade om att de alla har sin agenda. 
Nu till värdet igen hur i hela friden kan värdet på ett föremål vara 5-10-15 kanske så mycket som 20 000 en bra dag? Eller vad sägs om ett värde på mellan 2000-5000 kr? Spannet på värderingarna är enorma. Varför pratar man om värde? Vill någon veta vad ett föremål har för värde kan man ju tala om vad ett likvärdigt föremål kostade då det sist såldes på auktion. Sedan vore det på sin plats att tala om att värdet kan gå upp och ner. Att varan hade detta pris just den dan den såldes. Värdet kan se helt annorlunda ut om ett halvår.
Som jag ser det så har värderingarna i antikrundan eller i tidningarnas experpaneler inte något annat värde än underhållningsvärde. Kontentan av mitt resonemang är alltså köp inte konst och kulturföremål som en investering över tid. Risken är mycket stor att du då blir besviken. Köp sådant du tycker om och kan leva med oavsett värde. Sätt det kulturhistoriska värdet högst!

Ängel av Erik Olofson Bring. Ångermanland. ca. 1690.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar