Leta i den här bloggen

tisdag 3 april 2012

Tidernas auktionsfynd!

Om inte Knut Knutsson var ute och svamlade när han påstod att Hedvig Eleonoras skrivbord var Sveriges äldsta möbel med känd snickare. Så är skåpet som vi här presenterar SVERIGES ÄLDSTA MÖBEL MED KÄND SNICKARE. Det är lite häftigt. 
Ang. skrivbordet så sa Knutsson följande ”Med den vetskapen innebär det att skrivbordet dessutom är den äldsta svenska möbel som med säkerhet kan knytas till en namngiven snickare Hindrich von Hachten har tidigare bara varit en anonym mästare, men eftersom man nu vet att han levererat möbler till drottningen, kommer hans namn alltid att nämnas i sammanhang då svenska barockmöbler diskuteras.”
Skrivbordet har daterats till 1684, skåpet är från 1672! Efterforskningar har visat att skåpet gjordes av Erik Olofson Bring till Anundsjös kyrkas sakristia 1672.
Skåpet såldes på Auktionshuset Kolonn 2010. Priset som köparen behövde betala var mycket ringa i förhållande till det kulturhistoriska värdet. Det var det årets antikvitetsfynd. Det var helt i unikt i sitt slag, något liknande har aldrig varit ute till försäljning tidigare på den Svenska Auktionsmarknaden. Ett helskuret Barockskåp från Ångermanland och av en känd snickare. Skåpet var vid försäljningen målad i falu rödfärg. Hela antikhandlarkåren var representerad på auktionen och man tog skåpet för att vara nybarock och sent 1800-tal. Färgen spelade nog antikhandlarna ett litet spratt och givetvis gjorde det inte saken bättre att det var felkatalogiserat. Bara den lyckliga köparen visste vad det var.
Noteras kan att skrivbordet såldes på Uppsala Auktionskammare 2009.




1 kommentar: