Leta i den här bloggen

tisdag 17 april 2012

Retro även inom musiken - hos Halkans Rockhouse

Vem är Halkan i inledningfrasen i Ulf Lundells Sömnen? Halkan heter egentligen Jan Hallquist men är Halkan med hela musik Sverige. Han har handlat med gitarrer i över 40 år och har butik på söder i Stockholm. Redan på 1990-talet sa Halkan att man skulle investera i elgitarrer i stället för att investera på börsen. Han sa " folk har börjat fatta att gitarrer är en bra investering". Amerikanska gitarrer från 50-talet kan idag kosta flera miljoner. Har de dessutom en bra proviniens som t.ex. Hendrix, Clapton eller någon av de stora artisterna kan det bli riktigt stora pengar. Eric Claptons stratocaster "Blackie" från 1956/57 är den dyraste gitarr som någonsin sålts på auktion den klubbades 2004 för 959500 USD. på Christie´s. Retrotrenden inom musikens värld är aktuellare än någonsin. 20 åringar har gamla gubbar som Bob Dylan och Neil Young som husgudar. Hendrix ligger fortfarande etta på listor över världens duktigaste gitarrister någonsin. Låtar av Led Zeppelin, Deep Purple, Peter Green m.fl. fungerar idag som standardmaterial bland dagens rockgrupper, på samma sätt som Jazzmusikerna tidigare har sina "standards".
En ny lycklig ägare till en National Westwood från 1963!

Gibsongitarrer hör till favoriterna bland samlarna.

En ovanlig Martin orkestergitarr från 40-talet.

En mycket ovanlig basgitarr, Gibson Thunderbird, non reverse från 60-talet.

Se men inte röra. En riktig dyrgrip i glasmonter.

"Doktor" Halkan himself. Ställer diagnoser och utför operationer på din favoritgitarr.

6 kommentarer:

  1. Påminner om Billy Gibbson i ZZ TOP, de är bara hatt och solbrillor som saknas : )

    SvaraRadera
  2. Bröderna Åhdén från Västerbotten har en fin gitarrsamling som visades på en utställning för ett antal år sedan. Tror att deras samlande började efter ett besök hos nämnda Halkan under tidigt 70-tal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer bra det. Många av dyrgriparna kommer från Halkan.

      Radera
  3. Kul ordlek av dig "Inlandsloppan": Gibson(gitarr) + Gibbons(gitarrguru) = Gibbson. Billy Gibbons första gitarr var tydligen en Gibson och en av hans favoriter är en 1959 års Les Paul. Men han skall ha hundratals gitarrer...
    Härliga bilder S:t Olof och gitarrer platsar helt klart som designikoner. /Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för Din trevliga kommentar. Det kommer säkert flera inslag om gamla gitarrer längre fram.

      Radera