Det jag nu ska berätta om hände för ca 10 år sedan. Det är en tråkig historia som fick ett lyckligt slut. En kyrkvaktmästare spelar en viktig roll i den här berättelsen, utan hans rådiga ingripande skulle ljuskronan inte ha kommit tillbaka till Graninge.
Sensommaren 2002 stals en kristalljuskrona från Graninge kyrka. Ljuskronan i rokoko är från 1700-talets mitt och betingar ett ansenligt värde i antikhandeln.
Då tjuvarna tagit ner ljuskronan och skulle lämna brottsplatsen fick man inte upp kyrkporten. Man var tvungen att ta samma väg ut som man tagit in. Vilket som ni kanske förstår, inte är helt enkelt, bärandes på en ljuskrona. Man klättrade ut genom ett fönster, och det bar sig inte bättre än att man slog sönder en prisma på ljuskronan.
Stölden upptäcktes när kyrkvaktmästaren kom till sitt arbete. Han hittade den sönderslagna prisman som han sedan lade i säkert förvar. Omhändertagandet av prisman skulle senare komma att spela en viktig roll.
Polisanmälan gjordes och som vanligt när det gäller den här typen av brott, har polisen mycket sällan några spaningsuppslag. Troligtvis var det den notoriske kyrktjuven från Spanien och hans hantlangare från Sundsvall som varit framme och som under ett 20-tal år ”brandskattat” Norrländska kyrkor på oersättliga kulturhistoriska inventarier.
Tiden gick, efter drygt ett halvt år diskuterade man om man skulle försöka få tag på en annan ljuskrona för att ersätta den stulna. Man kontaktade en firma i Stockholm och frågade om de kunde hjälpa till att ordna en likvärdig ljuskrona. Firman ville då ha bilder på den stulna. Bilder skickades, efter några dagar ringde man från Stockholm och berättade att just den efterfrågade ljuskronan nyligen sålts på auktion i Köpenhamn. Det var Graninge kyrkas ljuskrona som sålts på auktion hos Bruun Rasmussen. Det som slutgiltigt identifierade ljuskronan var den prisma som man hade hittat på brottsplatsen. Auktionsfirman Bruun Rasmussen berättade att det var en då 62-årig antikhandlare från Örebro som hade sålt ”kronan” till dem för 50 000 kr. Han dömdes sedemera för häleri. Hans version av affären var att han hade köpt den av en okänd person på en parkeringsplats, utan kvitto, med förklaring; så gjorde man i hans bransch!?!?!?
Man kontaktade den privatperson i Köpenhamn som intet ont anande hade köpt ljuskronan på auktion. Köparen var en antikhandlare och var villig att sälja den till försäkringsbolaget mot "skälig ersättning", han hade låtit renovera ”kronan”. Ljuskronan fraktades från Köpenhamn till Graninge med en lastbil. När ljuskronan anlände var den pietetsfullt inpackad i en stor papperskartong fylld med frigolit. Varje kristall var insvept i flera lager skyddspapper.
Nyrenoverad hängdes den åter upp i kyrkan den 28:e februari 2003.
Den stulna ljuskronan som åter hänger på sin plats i Graninge kyrka |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar