Nästan varje gång är det något inslag som utmärker sig på ett eller annat sätt. Den här gången visade man en barockkartusch från Ångermanland. Inslaget varade i några sekunder. Det var ett äldre par som bar på kartuschen när de fick frågan om vad det var för något. Den äldre damen svarade: Om det tvistar de lärde. Hon hade köpt den på auktion, och där hade man sagt att den eventuellt hade suttit på en Ångermanländsk gård eller att den kan ha tillhört något "tivoli"!
Antikrundans expert visste inte mer än att det var ett dekorativt föremål och att det var 1800-tal. För inte så längesedan var vi ägare till denna kartusch. Den är Ångermanländsk, den är från mitten av 1700-talet. Det är typisk norrländsk senbarock. Den är troligtvis tillverkad av den kände bildhuggaren Pehr Westmans far, Jon Göransson. Den har en gång i tiden prytt väggen i en Ångermanländsk kyrka.
Att Antikrundans experter inte hade rätt i sin datering är föga överraskande, men att föremålet på bara ett års valsande inom antikbranschen helt tappat sitt ursprung är beklämmande. Vi äger fortfarande maken till den som visades i TV. Den sitter ovanför vår ytterdörr. Den har genom åren målats om otaliga gånger vilket inte är ovanligt med kyrkoinventarier. På ett års tid har den gått från att vara en Ångermanländsk kyrkoinventarie från 1700-talets mitt, till att vara ett dekorativt föremål från 1800-talet, eventuellt från något tivoli.
När det gäller barock och Ångermanland är det inte många som slår oss på fingrarna, det är där vi har vår specialkompetens. Vi har under många år forskat i ämnet och kartlagt de snickare som var verksamma under denna tid.
Maken till den kartusch som visades i Antikrundan |
Jag var med i ett inslag där Bengt Jansson värderade en gammal trähäst jag då ägde.
SvaraRaderaHan betonade särskilt den primitiva, mycket charmiga stänkmålningen. Sanningen var att den stått precis på insidan väggen när man sprutmålat en lada. Det var Falu rödfärg som smitit mellan brädorna.
Det var en underbart rolig histora.
RaderaOjoj, lite komiskt och väldigt tragiskt! Att de inte har bättre koll!!?! Jag gillar Antikrundan som underhållning men man måste visst ta allt de säger med en nypa salt.
SvaraRaderaja, kyrka och tivoli är ju inte riktigt samma sak =)
SvaraRaderaDet är väl precis vad det är. Prästen = cirkusdirektören . . .
RaderaFörstår att det skär i hjärtat på er när fakta försvinner på vägen för ett föremål ni forskat kring. I den här branschen finns det så många människor inblandade och det är långt ifrån alla som är intresserade av fakta, bakgrund och att det handlar om kulturhistoria.
SvaraRaderaPrecis! Alltför många är bara intresserade av en sak - pengar! Fejkar gärna fakta för att kunna tjäne en extra slant.
RaderaVilka fantastiska specialkunskaper ni har!
SvaraRaderaOops, Antikrundan som egentligen är det enda tv-programmet jag ser (det är faktiskt sant!)Jag har nog trott blint på allt de säger. Det är nog bättre att jag håller mig till er duktiga bloggare istället och säljer tv:n :)
SvaraRaderaAv de som är med och värderar i Antikrundan så de flesta företagare inom Antikbranschen. Knut var en vanlig småländsk antikhandlare och har med public service hjälp kunnat bygga upp ett stort affärsimperium. Sponsrad av SVT i över 20 år är inte så dumt. De som värderar är alla nära vänner, det är studiekamrater och fruar etc. Alla har sin agenda, så lita blint på vad de säger skulle jag inte göra. Vad som är beklämmande det är att de har alla möjligheter i värden att förbereda sig, många gånger planderar man inslag i förväg. Och då tycker jag att man borde kunna räkna med att uppgifterna ska va korrekta, men inte ens då blir det rätt alla gånger.
Raderadet här tycker jag absolut att du ska maila in till antikrundan, så kanske de vill göra ett inslag till om det? i nästa säsong som spelas in nu till sommaren! det måste ju få vara roligt att slå dem på fingrarna, att ni kan mer än dem och dessutom äger "maken" till föremålet som visades! maila dem nu! det hade jag gjort. så blir alla som undrat kanske upplysta en dag.
SvaraRaderaJag såg kartuchen på antikmässan i stockholm, hadde tanke på att köpa den då,skulle passa bra hoss mej, men jag var inte säker på vart ifrån den kom,kyrka och år va jag ganska säker på. men den första tanken va att jag såg härjedalsfärgerna på den,oj man vart ju lite skakis, kanske hadde suttit in nån kyrka där, stod länge och tittade och kände på den,aj aj för dålig kunskap,tog några bilder för att efterforska detta,och fick frågan av min kompis i går, som va me om jag hadde fått fram svaret,hadde inte hunnit med och kolla, men nu vet jag, tack för en bra blogg och ni får ta och krya på er ha de bra vi syns mvh Lars x
SvaraRaderaDet var verkligen ett intressant inlägg. Bra blogg!
SvaraRadera