Leta i den här bloggen

lördag 11 februari 2012

Tapeter från 40, 50, 60, och 70-talet

Inspiration till detta blogginlägg fick jag härom dagen när jag var uppe på vinden för att leta efter ostkupor. Längst inne på vinden såg jag några tapetrullar sticka upp ur en kartong. Jag tittade på tapeterna och blev glatt överraskad. Det var roliga tapeter från 50-talet. När jag tittade mig omkring såg jag att det låg fler tapetrullar prydligt ihopbundna i små högar. Jag har valt att koncentrera detta blogginlägg från tiden sent 40-tal - 70-talet.

Efter några dagar forskning är jag nu klar med mitt blogginlägg. Vi bor i en liten bruksherrgård i Norrlands inland, som kallas Hällan. Dokumentationen av när man har gjort vad på fastigheten är väldigt god. Fastigheten har tillhört Graningeverken och har varit dess kontor en gång i tiden.

Tapeter ett hotat kulturarv
Tapeter är ett hotat kulturarv, en skadad tapet lever alltid farligt. Tips till er som renoverar, spara en bit av den gamla tapeten/tapeterna i en pärm och låt det följa med fastigheten/lägenheten. På det sättet kan kulturarvet leva vidare fastän väggarna fått ”nya kläder”.
Jag är personligen väldigt förtjust i tapeter som formgavs på 40-talet. Josef Franks tapeter är helt underbara. Vårklockor, Eldblomma, Paradiset, Krysanter är tapeter som formgavs av Frank på 40-talet. Dessa finns idag att köpa hos Svenskt Tenn.

På 40-talet var det en sprakande färgexplosion på tapeterna.
På 50-talet blev det populärt att tillverka tapeter vars mönster var textilimitationer.
Från att ha varit mycket grått från mitten på 50-talet till slutet på 60-talet var det återigen dags för sprakande färger.


Tapeter på vinden.

De här tapeterna sattes upp 1949.

Dessa tapeter sattes upp 1954.

Dessa mönsterpressade tapeter, som föreställer en textilväv, är från 50-talet och sattes upp i huset 1957.


Kåbergstapet Acantus som blev en storsäljare formgavs 1968 och den trycktes i tre olika färger. Denna som är grön satte man upp 1969.

En annan liknade den gröna tapetserades också 1969.

1972 var det åter dags för tapetsering på Hällan. Då satte man upp denna blommiga tapet som ni ser till vänster i bilden och den randiga tapeten som ni ser rakt fram i bilden. Bilden är tagen då vi var med på Hemmamässan i Sundsvall i höstas. Jag hittade dessa tapeter i gömmorna och tyckte att de skulle passa i vår monter, men jag kan försäkra er att vi aldrig mer kommer att tapetsera med gamla tapeter igen. Tapeter och papper är som mycket annat en färskvara, och det finns tillräckligt många nya snygga tapeter att köpa. Tapeterna var enormt sköra, man brukar ju skämtsamt säga att om man vill att äktenskapet ska hålla ska man inte tapetsera tillsammans.

7 kommentarer:

 1. Vad kul att få se dem och extra roligt när det finns dokumentation om när de sattes upp :)
  Angående det du skriver om skörhet så beror det på hur tapeterna har lagrats, jag kan tänka mig att luftfuktigheten kanske inte varit optimal på vinden. Jag har själv råkat ut för att enstaka rullar jag hittat på loppis av typen laduloppis varit sköra men om de har lagrats rätt så uppstår inte det problemet.
  Jag gillar dem du lagt upp från 50-talet :)

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt tapetserat rätt många rum härhemma med gamla tapeter och jag håller inte riktigt med. Jag tycker att det är en helt fantastiskt kvalitét på dem. Men de har iofs varit inplastade. Kul är det hursomhelst!:)

  SvaraRadera
 3. Du har så rätt Wanja. Det har säkert stor betydelse hur tapeterna har lagrats. Dessa tapeter var inplastade, och hade förvarats på en kallvind. Sedan var underlagt inte det allra bästa, så min kommentar kanske var lite orättvis. Problemet med beg. tapeter är ju att man ofta inte vet hur de har lagrats. Om man ska tapetsera med beg. tapeter är det kanske bra om man köper en extra rulle.

  SvaraRadera
 4. Kul att se! De från 50-talet är ju riktigt härliga!

  SvaraRadera
 5. Roligt inlägg. De grå 50-talarna är förstås mina favoriter av dem du visar.

  SvaraRadera
 6. Oj, vad tråkigt att du uppfattade dem som sköra. Men som Wanja och Helena är inne på ovan så är hur de varit förvarade under tiden a och o. Jag kan väl lätt säga efter mina senare inköp av tapeter att jag inte hade en SUSNING om vilken tur jag hade med mitt första parti, där säljaren informerade mig om att tapeter och papper behöver ligga mörkt, kallt (ej minus eller frost), stabil årstemperatur och torrt, för att bevaras opitmalt.

  Det värsta jag har sett i mannaminne, var när jag och Wanja var nere i skåne för att titta på ett "gammalt parti". Och jodå, de hade gulnat och åldrats, i sitt vindrum, och jag ger mig attans på att temperaturen har stigit högt under sommaren.... inte en rulle var tidigare än 1990, men de såg lätt ut som om de var hundra år gamla... Om någon mot förmodan får för sig att använda dem någon gång så kommer de säkert att vara hur sköra som helst.

  SvaraRadera