Leta i den här bloggen

söndag 19 februari 2012

Antikmässan 2012 - Pris för bästa monter

Pris för årets bästa monter på antikmässan har tilldelats Bollnäs Antik som drivs av  Tomas Larsson och Kristina Ekman-Larsson. Inte helt oväntat var det än en gång en SKAF-monter som fick priset. Tidigare pristagare har varit Larssons Antik och Epok Antik. Hur en renodlad allmogemonter kan få pris som mässans bästa monter är ofattbart. Intresset för allmoge har aldrig varit lägre än vad det är idag. De tre nominerade till detta pris väljs av Antikmässans jury, man kan ju tycka att det skulle vara på sin plats att detta pris till sin helhet utses av mässans besökare. Som det är idag får man nästan intryck av att de som utser priserna i Collector´s Award är en klubb för inbördes beundran. Eller delades priset ut för lång och trogen tjänst? Jag älskar allmoge och har i hela mitt vuxna liv sysslat med allmoge, men idag är bara en liten klick människor som tycker att allmoge är intressant. Bollnäs Antik har bara allmogeföremål från Hälsingland. Dessa föremål intresserar idag bara ett 10-tal personer, några privata samlare och några antikhandlare. Föremålen säljs och byts och skickas runt bland dessa, och når mycket sällan en slutkund. Medelåldern bland de som håller på med allmoge är mycket hög. Det fanns många andra montrar som var betydligt mer intressanta. Det är glädjande att se att det finns många relativt nya antikhandlare som har trevliga montrar med designat 1900-tal. Det tråkiga är att dessa helt åsidosätts, det börjar likna kejsarens nya kläder.


Föremålen på bilden tillhör S:t Olof och har ingenting med pristagaren att göra. Jag fotade inte den vinnande montern då jag inte tyckte att den var intressant. Men till nästa års mässa får jag väl fota alla SKAF-montrar då priserna i Collector´s Award bara delas ut i denna krets.

6 kommentarer:

  1. Håller fullständigt med om att omröstningen borde hållas bland besökarna och inte i en jury, däremot ställer jag mig tveksam till om priset skulle delas ut till någon med 1900-talsdesign. Det är ju trots allt en antikmässa =) Jag tror att vi som sysslar med 1900-talsdesign får vara glada att vi ens får vara med trots att de föremål vi säljer inte är antika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns föremål från 1900-talet som är antika, dvs 100 år, många av föremålen är semiantika. Det är självklart att 1900-tals design ska vara med på mässan. man kunde gott döpa om mässan till Antik och Designmässa, det ligger i tiden. Om man har pris för mässans bästa monter ska det självklart vara en möjlighet för alla utställare att vinna priset.

      Radera
    2. Ja, visst finns det föremål från 1900-talet som är tidsmässigt antika men det mesta som tilltalar folk är yngre. Att döpa om mässan till Antik & Design eller något liknande skulle som du säger definitivt vara mer rättvisande. Vi får väl hoppas på något sådant men det kan kanske sitta långt inne för en mässa som funnits så pass länge =)

      Radera
  2. Den traditionella antikhandel är mer eller mindre utdöende. Om man tittar på antikhandeln idag har fler och fler antikhandlare tagit in bra 1900-tals design i sitt sortiment. Anrika antikaffärer som Edelstam Antik, Bo Knutsson Antik och Konsthandel, Rhens Antikhandel AB är exempel på sådana antikaffärer.

    SvaraRadera
  3. Svar
    1. Sveriges Konst- och Antikhandlareförening (SKAF)

      Radera