fredag 16 mars 2018

Antikmässa Brösarp 2018

Antikmässan i Brösarp med sina 25 år på nacken är en riktig pärla för den som tycker om genuina antikviteter. Ett 40-tal utställare har med allt från fina bruksföremål till högreståndsmöbler.
Den två man starka juryn tillika arrangör Christian v Grothusen och Jan-Erik Öhgren har utvecklat denna mässa till att bli vad den är idag. Sveriges i särklass bästa Antikmässa.
Jag har om ärligheten ska fram varit ganska trött på antikbranschen som i mitt tycke bara har blivit sämre och sämre. Auktionshus har tagit en allt större marknad, och med urusla auktionsbeskrivningar skapar dessa inget intresse för att bevara ett kulturarv. Det gör inte heller de fuskande s.k antikhandlarna som bygger sina antikviteter. Antikmässan i Älvsjö, sveriges största mässa och antiksveriges ansikte utåt bestod till 2/3 av loppisgods i år. Man åker 100 mil för att sälja en svagdricksflaska åt Stockholmarna, sug på den karamellen.

Mitt antikhjärta blev åter varmt när jag kom till Brösarp. En mässa med duktiga antikhandlare som saluför genuina kulturföremål. Mässan är en plats där säljaren förmedlar sin kunskap och berättar om föremålen de säljer. Och man kan framförallt lita på att man köper riktiga antikviteter. Här ser man inga tillrättalagda antikviteter som byggts om för att passa tidens modé. Ett mode som de olika branschtidningarna varit med och skapat genom sina "antikreportage" med antikbyggen.

Har ni möjlighet tycker jag att ni ska besöka denna mässa som öppnar idag. Här är en länk med information och öppettider. http://www.brosarpsmassan.se/

Här kommer några bilder, observera att mässan här var under uppbyggnad. Mina bilder ger inte riktigt en rättvis bild. 

Wickströms Antikhandel som alltid på plats i Brösarp

Ingemar Jönsson Möbelberget t.h i bild visar här en flaska för Bertil Jäger.

En härligt orörd spegel från tiden med facettslipat glas.  Stilmässigt kan man säga att den härrör från övergången mellan senbarock och rokoko.  En riktig pärla hos WickströmsAntikhandel.

En annan pärla på mässan var en rokokokarmstol av slottskvalite´hos Patriks Antik.     

Larssons Antikhandel har som vanligt spännande föremål. Trevlig att träffa Hasse i Brösarp, saknade hans monter på Älvsjömässan.

Ett härligt allmogeskrin från Norrbotten hos Bergtagen Antik & Design.


2 kommentarer:

 1. Mer renoverade objekt än tidigare.
  Ok, för vissa, inte för andra.
  Fler och fler avhopp,pga denna inkonsekvens.
  Denna kommentar släpper ni inte igenom, men då kommer en kopia i ett
  Annat forum. En som sett igenom spektaklet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem är du som gömmer dig bakom anonymitetens täckmandel?
   Av texten att döma borde du vara en antikhandlare som av juryn i Brösarp fått föremål utdömda.
   "Ok, för vissa, inte för andra." Tyder på att så är fallet.
   Återkom gärna och specificera vad detta rör sig om. Så kan vi vidarebefodra kritiken till mässledningen, svepande formuleringar blir omöjliga att bemöta.
   Du bör då också stå för vad du skriver, alltså inte gömma dig bakom en anonymitet.
   Ingenting är inte så bra att det inte kan bli bättre.
   Vi vidhåller fortfarande att antikmässan i Brösarp är Sveriges bästa.

   Radera