Leta i den här bloggen

torsdag 28 mars 2013

Högklassig allmoge på auktion i Dalarna

En känd allmogesamling av hög klass går under klubban hos Dalarnas Auktionsbyrå den 7:e april. Skänkskåpet här nedan är daterat 1778 och är nog det bästa dalaskåp som någonsin bjudits ut på auktion. Det ska bli spännande att se var budgivningen slutar. Priset på allmoge har varit  dalande i några år, nu får vi en indikation på vart priserna är på väg.
Skåpet är målat av Lussi Hans Andersson. Nedtill en dörr med motiv av byggnader och kurbits. Överdel med dubbla dörrar med tulpaner i urnor, lådfronter med heltäckande måleri av landskapsscen med byggnader och träd. Listverk med marmorering. Löst påliggande krön med blomdekor och datering. Nycklar finns.
(h.200, b.128)

En förhandsvisning av föremål som ska säljas på auktionen ligger nu ute på nätet.  Klicka HÄR om ni vill se bilderna..

Fullständig katalog med bilder kommer att publiceras senast den 2/4.
Då kommer det även att finnas möjlighet till online budgivning.

Nu ligger katalogen ute och den hittar ni HÄR

måndag 25 mars 2013

Loppistips i Påsktid

Nu går vi mot påsk som infaller ovanligt tidigt i år. Det är så lätt att glömma varför vi firar våra högtider som jul och påsk. En tanke som slog mig häromdagen var att det var så konstigt att påsken ligger så olika i tid. Mellan den 21 mars och den 25:e april infaller påsken. Det är lite märkligt att påsken kan vara både i mars och april, vi flyttar ju aldrig julafton. Regeln säger att påskdagen infaller den första söndagen efter den första "ecklesiastiska" fullmånen som infaller tidigast 21 mars. I Sverige har samma regler använts för att bestämma när påsken infaller sedan 1844. Det är bra med uppslagsböcker, när nyfikenheten blir för stor. Förutom att påsken är den viktigaste högtiden under det kristna kyrkoåret innebär det att vi har ledigt en massa dagar och vad passar bättre än en loppisrunda?

Vi vill därför ge er ett loppistips så här i påsktid.
Vår granne Graninge Bruk Antik & Antikvariat har öppet sin loppis hela påsken. Öppettider 10-16 från skärtorsdag till annandag påsk. Fr.o.m.18 maj öppet varje dag 10-16.
Jag kan meddela att det har kommit in mycket trevliga saker under vintern, jag var där och tjuvkikade igår när Micke och Solan lastade in nya varor.

Det är i bruksbyggnaderna som ni ser här nedanför som Graninge Bruk Antik & Antikvariat huserar: Över 1000 kvm. fullproppat med saker. En hel del retro, men även antikt, finns i deras sortiment.


Nu har det börjat märkas att det går mot ljusare tider, dagarna har blivit längre. Med en halv meter snö känns det lite tröstlöst ibland. Jag längtar efter sommar. Det är därför jag lägger in lite sommarbilder, för att mana på våren lite.. 




I kvarnen finns det gott  om trevliga saker, den ligger lite på sidan om de övriga bruksbyggnaderna, så det är inte ovanligt att kunder missar att gå in där.
Efter påskhelgen har man öppet varje lördag 10-16.
Fr.o.m den 18:e maj har man öppet alla dagar. Öppettid 10-16.

måndag 18 mars 2013

Sammanfattning och synpunkter - Antikmässan Brösarp 2013

Nu är 2013 års antikmässa i Brösarp avklarad. Och som vanligt var det en mycket trevlig mässa med ett bra utbud. Vi var inte kvar till mässans slut, utan hade då för längesedan vänt norrut igen. Vi har fått rapporter av mässarrangören Jan-Erik Öhgren. Drygt 3000 besökte mässan och försäljningen har varit bra, trots att de utländska handlarna uteblev. Även mycket dyra objekt bytte ägare. Claes Moser sålde en Bruno Liljefors tavla  för ett betydande belopp.

Brösarps Antikmässa är den enda antikmässan i Sverige som lever upp till namnet. Det är den enda mässan där det inte förekommer förfalskade antikviteter. Jan-Erik Öhgren och Christian Grothusen som arrangerar mässan fungerar också som jury, hela tiden under uppackningen går de runt och inspekterar föremålen. Vi såg några få föremål som fick bäras ut, som inte höll måttet. Falska antikviteter brukar inte vara något problem i Brösarp, utställarna vet vad som gäller, så det är mer ett olycksfall i arbetet om någon tar med sig fejkade föremål.

Pontus Silverstolpe skriver om Brösarps Mässan i sin blogg  "Mässan som grundades för tjugo år sedan av Jan-Erik Öhgren, Göran Engzell och Gert Backe har konsekvent arbetat för att lyfta fram de oförvanskade svenska antikviteterna och styrt undan det nymålade och ombyggda som annars är så vanligt förekommande både på mässor och auktioner runt om i landet"

Man kan ju hoppas att familjen Silverstolpe vid middagsbordet diskuterar fusket med antikviteter inte minst det som förekommer på Antikmässan i Älvsjö. Sofia Silfverstolpe är Generalsekreterare för Sveriges Konst och Antikhandlar Förening (SKAF) som är medarrangör vid Antikmässan i Älvsjö. Antikhandlarföreningarna måste stävja fusket om antikbranschen ska överleva.

Om vi lever och mår bra vid nästa års antikmässa i Älvsjö lovar vi att vi ska titta igenom varje monter som tillhör både SKAF och FAK. Varje möbel ska besiktas med lupp och fuskarna kommer att hängas ut med namn här på bloggen. Och det kommer inte att spela någon roll vad man heter i efternamn, även de allra största kommer att granskas. Vi valde i år att inte skriva ut namn på företag som fuskade, men det förekom både i såväl FAK som SKAF montrar. Även Helsingborgsmässan kan i år räkna med besök, om allt går som vi har tänkt.

Landets övriga antikmässor har mycket att lära av arrangörerna av Antikmässan i Brösarp. Vi hittade inte något att anmärka på.

Hur svårt kan det egentligen vara? Kan de som handlar med begagnade bilar varudeklarera så borde också antikhandlarna kunna göra det. Åtminstone då det gäller föremål som bjuds ut på mässor.

Så här såg det ut i Scandinavian Gallery Antiques monter på Brösaps mässan. Det är så här det borde se ut på mässorna. Dessutom berättade de om alla fel och ev. skador på de föremål som bjöds ut. Ingenting kunde missförstås, även om man själv inte har någon kunskap.

söndag 17 mars 2013

Retro och Antikt på mässan i Brösarp 2013

Det fanns en monter på mässan som hade blandat klassiska antikviteter med modern design på ett mycket smakfullt sätt. Tyvärr var det just helhets bilderna från denna monter, som blev totalt misslyckade. Vi lyckades i alla fall få ett par bilder som var så pass hyfsade att de går att visa.

Vacker rokokobyrå av Christian Linning. Den trevliga lampa i plexiglas är designad av Malin Sköld för Belysningsbolaget. Utställare Scandinavian Gallery Antiques.
Linning var liksom många av tidens möbelsnickare mest känd för sina byråar, även om man i hans verkstad tillverkade många andra möbeltyper, som också föll inom schatullmakarnas skrå: skrivbord, toalettbord, kommoder, sekretärer, spelbord etc. Det som bl.a kännetecknar Linnings byråar är att de är rikt dekorerade med beslag.  De har ofta en skiva av kolmårdsmarmor, vilket man även kan se på denna byrå. Linning gick i lära hos Christopher Wellendorph d.y. från 1730 och blev gesäll 1734. Han var mästare i Stockholm 1744 fram till sin död 1779.

Urnan med härliga wucai-färger (fem-färger) är Kinesisk och från tiden mellan Mingdynastin och Qingdynastin. 1640-tal. Även den fanns hos Scandinavian Gallery Antiques från Växjö.
Det fanns en monter på mässan som rakt igenom hade 1900-tals design och riktigt trevlig sådan. Det var Hans Olssons Konsthandel från Simrishamn. Att det inte var så mycket modern design på denna mässa har sin förklaring. Man har numera en egen mässa, Moderna i Brösarp. 

En helt underbar målning av Madeleine Pyk. Ska erkänna att halva Sanktolof fick ett riktigt starkt ha begär. 55000kr stod det på prislappen.

Ljuskrona av Erik Höglund.

Rose-Marie Benedikt är upphovs kvinna till dessa underbara skapelser för Villeroy & Boch

 När det snart är  påsktider passar det väl utmärk att visa denna charmiga ägghöna av Lisa Larsson.
Vi avslutar detta blogginlägg med att visa lite glas, som de flesta redan vet är ena halvan av Sanktolof en riktig glasnörd. Tycker om både antikt och modernt glas. Claes Lamme Antik hade som vanligt fantastiskt fina glaspjäser i sin monter
 
En helt underbar Holländsk glasflaska med vacker målad dekor.

Den här bilden får tala för sig själv.
Nästa blogginlägg blir en sammanfattning med en del reflektioner av de upplevelser vi fick på mässan.

Idag är det sista chansen att besöka Antikmässan i Brösarp. Mässan har öppet 10-16. 

Titta gärna på våra andra blogginlägg med bilder från mässan.
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/barock-pa-antikmassan-i-brosarp-2013.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/allmoge-pa-antikmassan-i-brosarp-2013.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/20-ars-jubileum-for-brosarps-antikmassa.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/forhandstitt-antikmassan-i-brosarp-2013.html

lördag 16 mars 2013

Barock på Antikmässan i Brösarp 2013

Precis som i mässrapporten från Antikmässan i Älvsjö presenterar vi här föremål från Barocken. Det är en stil som ligger oss varm om hjärtat. Och det är ett självklart inslag på en antikmässa. Barockens föremål är också förvånansvärt billiga, om man jämför med antikviteter från t.ex. Gustaviansk tid.

Vi har fått många frågor om olika stilepoker efter våra tidigare blogginlägg, så vi tänkte att vi skulle börja blogginlägget med att ge en liten förenklad förklaring om vad som menas med Barock.

Då det gäller Svenska antikviteter talar man ofta om följande stilepoker i kronologisk ordning: Renässans, Barock, Senbarock, Rokoko, Gustaviansk, Sengustaviansk, Empire, Senempire osv. Det kan vara ganska förvirrande för en lekman.

Stilperioderna följer regenterna, renässansen  slutar i och med Wasaättens avträde på tronen. Drottning Kristina abdikerade 1654, och var den sista regenten av Wasaätten. Så man kan säga att den Svenska Barocken börjar någon gång efter 1650-talet, man ska vara medveten om att tidsperioderna är lite flytande när det gäller stilhistoria. De olika epokerna går in i varandra. Tidig barock har ofta influenser av renässans. Barockens former är väldigt svulstiga och pompösa, det är en rikedom av ornamentering - skulpterad och målad - med kraftiga färger och guld. Många tror att barockföremål var svarta och bruna, men det var en sprakande färgprakt under barockens epok, med färger som mönjerött, blått, grönt  och gult. Den tidiga svenska barocken som inföll under s.k. karolinsk tid, kallas ibland även för broskbarock, hade klara influenser från den franska barocken. Den karolinska barockens era tog slut i och med Karl Xll:s död 1718. 

Sedan pratar man ofta om föremål från Fredrik l:s tid och det är synonymt med föremål i senbarock. Senbarocken är lite enklare och mindre pompös i sin utformning, man fick under den här tidsperioden influenser från både den holländska och engelska barocken.Under denna period tillverkades många möbler fanerade med alrot. Senbarocken varar t.o.m Fredrik l:s avträde på tronen 1751. I mitten på 1700-talet kom så rokokon. 

Den som vill lära sig mer om de olika stilepokerna kan med fördel läsa Svenska Möbler i Bild av Ernst Fischer. Tryckår 1931. Det är över 500 bilder som illustrerar möbelformerna från medeltiden till mitten av 1800-talet. Besök också gärna Skokloster som uppfördes 1654–1676 av greven  Carl Gustaf Wrangel under den svenska stormaktstidens mest blomstrande period.  Konst, textilier, möbler, vapen, böcker och keramik från tiden 1550 till 1850 finns på Skokloster. Man får alltid ut mer av ett besök om man har läst på innan. Lycka till med förkovringen,  för den som så önskar.

Så till lite bilder på barockföremål som fanns på Brösarpsmässan.

Liten barockspegel i Skokloster-kvalitét! Troligen svensk. Hos Rolle Antik .

Fransk barock-spegel. Larssons Antik

En av paret Barock-puttis i Gybergs Antikhandels monter. Fantastiskt charmiga!

Kyrkbänksdörr i Barock från mellansverige. Stens Antik.

Återigen en favorit. Barocklejon från Öland. Paret vackert arbetade mässingljusstakar, Barock. Hasse Larsson Antik.

Barock-karmstol i Jan-Erik Öhgrens monter. Mycket bra skick!

Klockljusstake i mässing, Barock. Denna modell är mycket populär i Sverige. Stens Antik

Mässans charmigaste ljusstake i mässing, Barock. Som Ny! Eller? Hasse Larssons Antik .

Spelbord i senbarock + paret Puttis. Gybergs Antikhandel.

Paret eleganta Barockstolar. Senare klädsel.

2 utsökta kryddbesman med motvikter i graverat ben. Troligtvis 1600-tal. Möjligen är dessa tillverkade i Västergötaland. Rolle Antik

Utsökt kötthack i  Claes Lamme Antiks monter. Ovanligt vackert arbetat mässings-handtag med div. djur.

3 exemplar av de populära s.k. Gästabuds-knivarna. Tillverkades under lång tid. Den längst ner Rokoko. Claes Lamme Antik

I morgon är det sista chansen att besöka denna trevliga antikmässa. För öppettider och information: http://www.brosarpsmassan.se/

Titta gärna på våra tidigare blogginlägg med bilder från Brösarps mässan.
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/retro-och-antikt-pa-antikmassan-i.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/allmoge-pa-antikmassan-i-brosarp-2013.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/20-ars-jubileum-for-brosarps-antikmassa.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/forhandstitt-antikmassan-i-brosarp-2013.html

Fler blogginlägg från mässan kommer....

fredag 15 mars 2013

Allmoge på Antikmässan i Brösarp 2013

Brösarps mässan är allmogemässan med stor A. Mässan formligen kryllar av originalmålad allmoge, inga nymålade skänkar så långt ögat når. Det är härligt att att allmogemöblerna får se ut precis som de gjorde en gång i tiden. Det är en sprakande färgprakt som finns att skåda i Brösarp.

Här kommer några bilder på allmogeföremål som finns till salu på mässan.

Stens Antik från Mellerud hade detta vackra hörnskåp.
Även kistorna finns hos Stens Antik

Ett väggskåp från Eksjö, Småland och en norrländsk färdspann hos Claes Lamme Antik.

Ett allmogeskrin från Uppland hos Claes Lamme Antik.
En vacker skänk från Resele, Ångermanland hos Cederbergs Antikhandel. Det är just sådana här skänkar som brukar "kundanpassas" och målas om i dagens modefärg, läs: gråttttttt.  Hatten av för Rickard Cederberg som har låtit skänken ha sin originalfärg kvar.
 Några monter bilder....
Jan-Erik Öhgren Antikvitetshandel.

Jobsmyr Antik. Golvur från Ljusdal.

Det trevligaste bockbordet fanns hos Ekenstam Antik.

Patriks Antik.

Mellby 11 f.d Gamla Skåne.
Riisgaard & Hjorth har spännande föremål i sin monter, inte minst hunden Gizmo som jag gärna hade tagit med hem. Många rariteter i sortimentet. Högsta kvalitet!
 En Antikaffär i Brösarp får också vara med på ett litet hörn. Tribo Antik ligger mitt över gatan från Gästgifveriet.
 Ett nyinkommet Skåneskåp av högsta kvalitet. Mycket välbevarat p.g.a. samtida fernissa.
Ett Jämtländskt hörnskåp med ovanlig sockel och med sin originalfärg kvar.

Suverän målning på insidan!

En näverask från Burträsk, Västerbotten, hittade jag hos Tribo. Jag blev lite snopen men det visade sig att de köpt denna av Peter Almqvist Antikhandel, Burträsk,  på Antikmässan i Älvsjö. Allt har sin förklaring.
För öppettider och information om mässan: http://www.brosarpsmassan.se/

I nästa blogginlägg från Brösarp visar vi Barock.

Läs gärna våra andra blogginlägg med bilder från mässan.
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/retro-och-antikt-pa-antikmassan-i.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/forhandstitt-antikmassan-i-brosarp-2013.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/20-ars-jubileum-for-brosarps-antikmassa.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/barock-pa-antikmassan-i-brosarp-2013.html

20 - års jubileum för Brösarps Antikmässa 2013

Brösarps Antikmässa på Österlen i Skåne har i år 20-års-jubileum.  Det var Krögaren på Gästgifveriet som tyckte att det skulle vara bra om det hände något i Brösarp under lågsäsongen. Jan-Erik Öhgren, Gert Backe och Göran Engzell började diskutera om inte en antikmässa skulle vara ett trevligt inslag i Brösarp.

Tre mycket kända personer verksamma inom antikbranschen slog sina kloka huvuden ihop.

Jan-Erik Öhgren storsamlare av svart lergods från 1700-talets slut, och tillika innehavare av Jan-Erik Öhgrens Antikvitetshandel, en välrenommerad antikhandel som flitigt förekommer i fackpressen.

Gert Backe storsamlare av allmoge och krönikör i Antikvärlden.

Göran Engzell specialiserad på högklassiga textilier från tiden före 1850. Innehavare av Engzells Antikhandel.

Man bestämde redan från start att mässans inriktning skulle vara: Föremål som är av konsthistoriskt värde och   antikviteter i ursprungligt skick. Ett koncept som har givit framgång. Idag är Brösarps Antikmässa den mest populära när det gäller orörda antikviteter. Det är idag den enda antikmässan som håller vad den lovar. Att du som konsument kan lita på att det verkligen är en antikvitet som du köper. Utställarna i Brösarp vet vad som gäller, de göre sig icke besvär med att ta med sig fejkade föremål. Den enväldiga juryn som består av mässarrangörerna Jan-Erik Öhgren och Christian v Grothusen. inspekterar varje monter och plockar ut föremål som inte håller måttet. Jag såg några få föremål som fick bäras ut.

Det var här historien började för Antikmässan i Brösarp...

Jan-Erik Öhgren

 

Till en början hade man mässan i Gästgifveriets källare. Idag har man större delen av mässan i Brösarps mässhall.
Mässan hålls idag i 3 lokaler, Brösarps mässhall, Gästgifveriets källare och fd Sparbanken

Några bilder från uppackningen...
Helt galet var det när Tidrum Antik packade upp. Många hugade antikhandlare ville gärna hjälpa till.

Sten och Patrik inspekterar trädgårdsstolar i en monter.

Mässan enda moderna monter, Hans Olssons Konsthandel från Simrishamn.

Olof bläddrar i en bok hos Lars Espmark Antik från Tierp.
Antikhandlare Hasse Larsson myser med en f.d fotomodell.

Även antikhandlare behöver äta. Här  lunch på Gästgifveriet.

 För information om mässans öppettider. http://www.brosarpsmassan.se/

Fler bilder kommer i eftermiddag!

Titta gärna på våra andra blogginlägg  från mässan.
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/forhandstitt-antikmassan-i-brosarp-2013.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/barock-pa-antikmassan-i-brosarp-2013.html 
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/allmoge-pa-antikmassan-i-brosarp-2013.html 
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/retro-och-antikt-pa-antikmassan-i.html 

torsdag 14 mars 2013

Förhandstitt Antikmässan i Brösarp 2013...

Idag har det arbetats febrilt, många utställare är nu på plats. Det finns en hel del trevligt att se om man är intresserad av "riktiga" antikviteter. Det är befriande att titta på de originalmålade kulturföremål som finns  till salu här i Brösarp. Möbler som inte har tillrättalagts för att passa det absurda modet, som har skapats av okunniga journalister i inredningsmagasin, och av mindre seriösa antikhandlare. Branchorganisationerna FAK och SKAF och mässarrangörerna i Älvsjö och Helsingborg har mycket att lära av mässarrangörerna i Brösarp.

Här kommer några exempel på vad ni kan se om ni besöker mässan.

En fantastisk träskulptur hos Risgaard  & Hjort Antikviteter. Hunden till höger, Gizmo, är i högsta grad levande och inte till salu.

Patriks Antik har som vanligt en trevlig mässmonter.

Hos Hans Olssons Konsthandel från Simrishamn hittar man moderna klassiker. Som t.ex. bordet och soffan av Josef Frank, Svenskt Tenn, Soffklädsel "Drinks" av Josef Frank.

Stens Antik från Mellerud,  är med i Brösarp  för 18:e året. Och som alltid har Sten trevliga kulturföremål.

Ekenstam Antik har med sig ett riktigt bra bockbord.

Garbos fåtölj, en fransk rockokofåtölj från Greta Garbos hem på 450 East 52nd Street, Manhattan, NewYork. Efter hennes död såldes denna på auktionshuset Sotheby´s. Och nu finns den i Brösarp!!
Fler mässreportage kommer.....det här var bara en förhandstitt.
Fredag eftermiddag kommer det fler bilder.

Titta gärna på våra andra blogginlägg med bilder från Brösarps mässan.
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/20-ars-jubileum-for-brosarps-antikmassa.html?showComment=1363360115275#c7240244152273562668
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/barock-pa-antikmassan-i-brosarp-2013.html
http://sanktolofs.blogspot.se/2013/03/allmoge-pa-antikmassan-i-brosarp-2013.html