Leta i den här bloggen

söndag 23 november 2014

Allting går att sälja med mördande reklam....


Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt, som det heter i visan från 40-talet. Det är något som vi får erfara i dessa tider då kvalitetsauktionerna duggar tätt.
Det gäller att se upp om man ska bjuda på ett dyrare objekt. Det är av största vikt att man besiktar varan på plats, man kan inte lita på auktionshusens beskrivningar. Detta gäller såväl stora som små auktionshus.

Som ett exempel på kan vi nämna några föremål som har sålts på helgens kvalitetsauktioner, 


Barockstolarna såldes idag på kvalitetsauktion i Västerås, hos Auktionsbyrån Effecta. Vi har okulär besiktat stolarna och det skiljer 150 år! mellan vår bedömning och auktionshusets. Som ni ser på bilden föll klubban på 17 000 kr. Vi bedömer att stolarna är kopior från 1800-talet.



En kista från 1800-talet såldes hos Bergviks Auktionstjänst, klubban föll på 8200 kr! I auktionsbeskrivningen stod att läsa Kyrkkista, 1600-tal med 3 lås. Ska tillägga att auktionsfirman i Bergvik är relativt nystartad och innehavarna har inte varit i auktionsbranchen tidigare, så det kan i viss mån förklara varför det inte blir rätt alla gånger. Får citera en annan låt "Alla är vi barn i början alla har vi varit små."   
Bergviks Auktionstjänst får helt enkelt skaffa sig kunniga rådgivare till nästa auktion.
Då det gäller Effecta finns inget försvar.

Besikta varan innan ni bjuder. Har ni inte den kunskap som krävs för att göra en egen bedömning ta hjälp av kunnig expertis.
LITA INTE PÅ AUKTIONSHUSEN!

Länk till Auktionsbyrån Effecta
Länk till Bergviks Auktionstjänst

2 kommentarer:

  1. Tråkigt att du inte informerade oss på Bergviksauktionstjänst, före auktionen,
    när vi var så vänliga och öppnade vårt lager visade dig kistan och några andra föremål.inte bara en gång utan två.
    Med vänlig hälsning Lennart Holm Auktionist mm.

    SvaraRadera
  2. Hej Lennart
    Jag hade ingen aning om hur ni hade tänkt katalogisera kistan när jag blev inbjuden att titta på auktionsgodset. Ni har varit väldigt tillmötesgående mot oss som kunder, och precis som jag skriver det är inte så lätt alla gånger. Ni är nya i branchen och gör så gott ni kan, vilket också framgår av min text.
    Ni hade gärna fått ställa frågor om det var något som ni var osäker på hur ni skulle katalogisera. Jag är inte specialist på allt men en viss typ av föremål är jag ganska duktig på.
    Om ni tittar i bloggen under fliken auktioner är ni långt ifrån det enda auktionshus som jag skriver om.
    Vad jag vill visa på är att man som kund inte ska svälja allt som auktionshusen påstår i sina kataloger. Felaktiga katalogiseringar är vanligt förekommande. Om man i en katalogtext gör föremålet äldre än vad det är, påverkar det med all sannolikhet prisbilden, och det blir kunderna som blir lidande i slutändan. Nu slumpade det sig att det var Eran auktion och Effecta som vi bevistade förra helgen. så det blev ni som blev föremål för vår granskning denna gång.
    Mvh/ Ann-Kathrine

    SvaraRadera