Leta i den här bloggen

fredag 20 april 2012

Private Treaty - hos Lars Broberg

Jag vet inte om det är så många av er läsare som vet vem Lars Broberg är. Ni ska få en liten presentation här. Lars Broberg har varit antikhandlare i en herrans massa år. Han började sin antikhandlarbana i Nyköping på 60-talet. Flyttade efter några år in till Stockholm och öppnade butik i Gamla Stan. Under 80-talet ledsnade antikhandlarna i Gamla stan på alla turister som flanerade runt utan att köpa något annat än billiga souvernirer. Många av dem flyttade då sina butiker till Östermalm, så även Broberg. Han öppnade sin butik på Grev Turegatan 56. Lars Broberg Antikhandel. Vi lärde känna varandra 1989, då Lasse köpte en Ångermanländsk selkrok av mig från Barocktid. Sedan dess har han varit vår mentor vad gäller att handla med genuina Svenska antikviteter med en historia att berätta. Lasses favoritperiod är svensk stormaktstid. Man kan nog påstå att han är den kunnigaste av antikhandlarna angående denna period. Hos honom ser man inga brännförgyllda franska kandelabrar, eller flashiga empiremöbler. Hans hjärta klappar så snart han ser ett kulturföremål från stormaktstiden, inget föremål är för simpelt. Samtidigt har han haft de mest fantastiska antikviteter i sin butik, många med kunglig proviniens. Han har ställt ut på Älvsjömässan ett antal år och även Grand Antik och har haft fantastiska montrar. Nu är han sedan några år med i Juryn på Älvsjömässan. Han har under många år varit medlem i Svenska Antikhandlarföreningen. 
När vi är i Stockholm brukar vi alltid försöka besöka Lasse, numera kan det var lite krångligt då han bor i Bettna större delen av tiden och bara är i Stockholm ibland. Men vi brukar försöka passa in så att vi kan göra ett besök. Det är enormt lärorikt att besöka denna gentleman som är så generös med sin kunskap. Han visar alltid och förklarar på ett väldigt pedagogiskt sätt. Numera vid våra möten är det ett givande och tagande, och vi är för det mesta eniga om de föremål vi har med oss. Men har man några saker som inte håller måttet så får man minsann veta av det. 
Tyvärr har Lasse sedan en tid stängt sin butik, vilket är väldigt trist och i och med det tycker vi att antikhandeln är så gott som död. Det finns ingen som idag handlar med den typen av föremål. I Lasses butik stötte man förr eller senare på så gott som alla som var intresserade av Svenska antika kulturföremål. Var ska alla dessa vilsna själar nu ta vägen? Grev Turegatan 56 var ett verkligt vattenhål för antikintresserade. Idag kan man kalla antikhandeln för inredningsbutiker, och där trivs inte dessa konnässörer.

Lars Broberg och Olof Salmonsson. En vacker bok från 1706 byter ägare.

Sällsynt kopparstop från tidigt 1700-tal

Affärerna begrundas

Brobergianskt stilleben






3 kommentarer:

  1. Ja, visst är det beklagligt att återväxten är så försumbar som den är. Det är nästan så att man kan gråta när man ser den ena efter den andra välrenomerade antikhandlaren lägga ned sin verksamhet ... vilket naturligtvis också påverkar den dalande prisbilden och det svala intresset ... eftersom all den kunskap de hade inte längre kommer de yngre generationerna till del.

    Själv fick jag mitt intresse för ungefär 25 år sedan och fick i alla fall uppleva en del av den storhetstiden och dessutom lära mig ohyggligt mycket som jag för vidare till den kommande generationen, så gott som jag kan.

    Till detta kan också kommenteras den brist som finns på saklig och intressefångande litteratur ... jag brukar säga att efter 1930-talets slut är de välskrivna böckerna lätträknade ... här finns verligen ett hål att täppa till för den intresserade, vilket sannolikt direkt skulle bidra till att höja den enskildes intresse och säkerställa den framtida kunskapen på ett mera tillfredställande sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte annat än att hålla med dig, och som sagt det är stor brist på ny bra litteratur i ämnet.

      Radera
  2. Idag finns ett redigt Broberg föremål till salu hos Bukowski Market Finland en helt underbar Barok miniatykista som Broberg skullr gå i taket för!!

    SvaraRadera