Leta i den här bloggen

onsdag 8 februari 2012

SALT OCH PEPPAR, BLOGGUTMANING


Jag deltar för första gången i en bloggutmaning. Det är Retrolux som har bjudit in andra retrobloggare till detta. Det var svårare än vad jag trodde, när jag började inventera våra salt och peppar attiraljer upptäckte jag att vi inte hade så mycket att välja på. Jag hade glömt att vi hade sålt....
Historik
Salt är den enda krydda människor och djur inte kan vara utan.
Peppar var populärt redan i det gamla Rom och var tidigt ett ”modefenomen” och populariteten har hållit i sig. Sverige har varit ett ”salt och pepparland” . Det tog lång tid innan vi började använda andra kryddor i matlagningen. Inte förrän efter andra världskrigets slut började vi på allvar att sätta smak på våra anrättningar. Salt och pepparkar har således haft en central roll i det Svenska köket.

Föregångare

Kryddor var så dyrbart under 1700 och 1800 talet att man ibland vägde dessa på en guldvåg alternativt ett litet kryddbessman.


Detta är en nordsamisk saltsked från 1700-talet, även näverasken är samisk och från 1700-talet.


Pepparkvarn tidigt 1800-tal.

Allmoge saltkar tidigt 1800-tal.

Saltkar i glas från empiretid.

Nu till de lite modernarnare varianterna av salt och pepparkar. Som de flesta av er säkert känner igen.
Jag sprang på den här på en loppis idag och kunde inte låta bli att köpa den. Ställningen är i jakaranda, ströarna är i jakaranda och bakelit. Jag vet inte vem som är tillverkaren, är det någon som vet, får ni gärna skriva en kommentar.

Dansk pepparkvarn.

Danskt saltkar med tillhörande saltsked.

Detta salt och pepparkar är märt med KEMA och NS, det sistnämnda står för nysilver.

En Fransk pepparkvarn i Jakaranda.

Ca. 20 år gammal och i rostfritt.

Sist men inte minst våra små kryddmortlar i kolmårdsmarmor, som har varit trogna följeslagare i köket under många år.

8 kommentarer:

  1. Med historik också. Gillas! :)
    /Jenny på la momes Old fashioned

    SvaraRadera
  2. Tackar för ett innehållsrikt och lärande inlägg. Mycket intressant!

    SvaraRadera
  3. Tack för att ni skriver kommentarer, det är roligt med feedback. det sporrar till nya inlägg.

    SvaraRadera
  4. De är underbar, de små kryddmortlarna.

    SvaraRadera
  5. Tyvärr har jag ingen aning om formgivare på ditt nya fina salt och peppar kar men snyggt är det!

    SvaraRadera
  6. Maria, jag kunde som sagt inte motstå dessa, priset var mycket rimliga 50 kr.

    SvaraRadera
  7. Tänkte höra hur man kan datera svarvade pepparvarnar? Tillverkades inte liknande under hela 1800talet och tidigt 1900-tal? Jag har en liknande du har där här på bloggen. Hur vet jag hur gammal den kan vara?

    Mvh Johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svarade pepparkvarnar görs än idag. Att lära sig datera föremål lär man sig inte på en kafferast. Det tar många år, i vårt fall har vi 40-års vana att titta på bruksföremål. Det finns inga genvägar då man ska lära sig att datera föremål som i sig inte är daterade. Man tittar på formen, färgen, patinan, sättet att svarva, man jämför med daterade föremål osv. För att göra det lättare att förstå kan du jämföra med stolar, rockokostolar har gjorts sedan mitten på 1700-talet, stilkopior har gjort ända in på 1900-talet. För ett tränat öga är det ändå ganska lätt att att skilja "agnarna från vetet". Visa upp din pepparkvarn för en specialist, så får du den daterad.

      Radera